ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Привързаността към котки може да е заболяване

Puls.bg   |   14 март 2017   |   Коментари 2
   
   
Привързаността към котки може да е заболяване

Източник: iStockphoto

Съществува ли заболяване, което води до силна привързаност към котките? Съвременната наука приема, че отговорът на този въпрос е „да“. 
 
Заболяването се нарича токсоплазмоза. Причинител е паразитната бактерия Toxoplasma gondii. Като всички паразити, той оцелява за сметка на гостоприемника си и се нуждае от него, за да продължи жизнения си цикъл.
 
За постигането на този ефект, токсоплазмозата манипулира мозъка на гостоприемника си. Манипулацията е сложен еволюционен механизъм, действащ върху котки, плъхове и почти всички видове бозайници и птици.
 
Документирани случаи на токсоплазмоза съществуват още от времето на древен Египет, паразитите били открити в множество мумии. Днес, близо една трета от световното население е носител на паразита, без дори да подозира за съществуването му. При здрави хора, сипмтоми на инфекцията често не се изразяват или са слаби и се приемат за проявление на грипни заболявания. 
 
Но това важи за телесните симптоми. Токсоплазмозата обаче се загнездва и в мозъчните тъкани и прикрито влияе върху поведението на заразените. 
 
Toxoplasma gondii може да се размножава във всеки гостоприемник. Но сексуалното възпроизвеждане, важно за еволюцията на вида, може да се осъществява само в чревната система на един определен гостоприемник – котките. Продуктите на този вид размножаване се наричат ооцисти и се отделят  в многомилионни количества с котешките изпражнения. Ако други животни, като мишки и плъхове, влязат в контакт с ооцистите, те навлизат в тъканите им и се развиват до клетъчни цисти. Изяждането на тези животни от котки, води до активирането на цистите, които попадат в храносмилателния и тракт и след период на развитие отново се размножават и отделят ооцисти.
 
Този специфичен паразит разчита много на двата (в този случай) приемника за оцеляването си. Мишките и плъховете обаче имат вродени инстинкти за отбягване на котки. Прекъсването на контакта между хищник и плячка би означавало гибел за токсоплазмозата. Тя обаче е открила хитро решение на проблема. 
 
Паразитните бактерии се прикачват към бели кръвни клетки, които ги отнасят към централната нервна система – мозъка. Попаднали в него, те променят баланса на някои невротрансмитери – молекули и съединения, предаващи информация за промяна в неврологичната активност. Чрез увеличаване секрецията на допамин, те потискат инстинктивния страх от хищници и потикват към по-отпуснато поведение. Заразената плячка е по-невнимателна, със забавени реакции и дори изпитва привличане към котешките урина, изпражнения и миризма. 
 
 
При човека, ооцисти могат да бъдат погълнати от замърсена вода, немити плодове и зеленчуци, недопечено месо, почистването на котешки тоалетни или след игра в пъсячници
 
Токсоплазмозата влияе и на невротрасмитерите в човешкия мозък. Открити са доказателства за връзка между заболяването и редица психични състояния като шизофрения, биполярно разстройство, компулсивно разстройство и дори твърде силна агресия. Известно е, че също така понижава концентрацията и забавя времето за реакции. Според статистиката, за носителите на токсоплазмоза се отчитат три пъти повече случаи на автомобилни катастрофи спрямо незаразени хора. 
 
Причината за сходното действие на паразита при гризачи и при човека, е силното подобие на мозъчната неврохимия при двата вида. Заболяването се счита за една от причинити хората да са толкова привързани към котките и често да имат повече от една в дома си. Дали това ще бъде отхвърлено или прието от науката, ще покаже само времето, но фактите говорят сами за себе си:  Toxoplasma gondii е един от най-успешните и разпространени паразитина планетата и силите му за контрол над съзнанието не бива да бъдат подценявани.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Анонимен     2017-03-15 15:35:23
"Паразитните бактерии"- Не знам кой го е писал, но да знае, че паразит и бактерия са 2 различни неща!
Боби     2017-03-14 15:31:24
УФ, пък аз си мислех, че съседката ми е откачалка... Пък тя била заразена с паразити! Сега дайте идея как да я излекувам без да разбере и да разкараме пълчищата котки, моля!!!
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter