ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как времето влияе на кръвното налягане?

Puls.bg   |   16 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Как времето влияе на кръвното налягане?

Източник: iStockphoto

Факторите на околната среда силно влияят на кръвното налягане – силата, която кръвта упражнява върху кръвоносните съдове. Температурата и количеството слънчева светлина са основните природни фактори, които влияят на телесните механизми за контрол над сърдечносъдовата система и метаболизма.
 
Лекарите съветват хората, страдащи от хипертония да следят не само кръвното налягане на тялото си, но и да се информират за метеорологичните условия, които могат да му окажат силен ефект.
 
През студените месеци температурата е основният природен фактор, играещ роля в налягането. Студеният въздух, влизащ в контакт с незащитени области на тяло тялото (лице, ръце) и приет от белите дробове, води до вазоконстрикция - свиване на кръвоносните съдове. Това се отразява както на систоличното (налягане при свиване на сърцето), така и на диастоличното налягане (когато сърцето е в покой). Характеризира се с допълнително обременяване на сърцето – необходими са учестен сърдечен ритъм и повече натоварване на сърдечната мускулатура за адекватно кръвоснабдяване. 
 
Температурата силно влияе и на симпатиковата нервна система – част от нервната система, регулираща несъзнателните действия, отговарящи за мобилизиране на тялото при стресови фактори, какъвто е студът. При рязка промяна на температурата, като при излизане навън от отоплено помещение, симпатиковата нервна система задейства механизми, водещи до допълнително ускоряване на сърдечната дейност и дишането, повишаване на телесната температура и др.
 
Характерни за зимния сезон са и понижената физическа активност и увеличаване на запасите от мастни тъкани – с увеличаване на теглото се увеличава и натоварването върху сърцето.
 
Пониженото количество слънчева светлина ограничава синтеза на витамин D – в кожата той се синтезира от холестерол под влиянието на ултравиолетова светлина. Ограничените количества на витамина в тялото водят до натрупване на плаки в кръвоносните съдове, които възпрепятстват нормалното преминаване на кръвта и карат сърдечната мускулатура да се свива по-силно и по-често, за да преодолеят плаковите натрупвания.
 
Важно е тези ефекти да се познават от страдащите от хипертония (високо кръвно налягане), понеже се активират чрез различни механизми и имат кумулативен (натрупващ) ефект - колкото повече се излагаме на стреса от ниските температури, толкова по-силно се покачва кръвното налягане.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter