ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да кихаме, без да заразяваме други?

Puls.bg   |   13 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Как да кихаме, без да заразяваме други?

Източник: iStockphoto

При кихане се отделя своеобразен „облак“ съдържащ микроскопични капчици вода, назални секрети и нерядко – микроорганизми, водещи до различни заболявания – патогени.
 
Кихавицата събира тези свои частици не само от носните пътища, но и от повърхността на лигавицата на гърлото. В едно стандартно изкихване има около 40 000 водни частици с различен размер. Повечето от тях са по-малки от 100 микрона, не могат да бъдат виден с просто око. По-тежките, под действието на гравитацията, бързо се насочват към земята. По-леките, с диаметър около 5 микрона, се задържат във въздуха или се разнасят из цялото помещение с помощта на въздушното течение. 
 
Ако кихащият е болен от инфекциозно заболяване, предаващо се по въздушно-капков път, например - грип, една единствена кихавица може да съдържа над 20 милиона отделни вирусни частици. Разнасяни с помощта на микроскопичните капчици, те могат да оцелеят във въздуха с часове, понякога – с дни.
 
Ако бъдат вдишани, водните капчици пренасящи вирусни частици полепват по стените на въздухоносните пътища: достатъчно е само един вирус да зарази една клетка от епителната тъкан и честито: налице е инфекция. Дали тя ще се развие до болестно състояние зависи от много фактори: колко вирусни частици са вдишани, общото състояние на организма, силата на имунната система и др.
 
През студените сезони възпитанието изисква, неслучайно, всеки да си носи носни кърпички. Ако не са налични хартиени кърпички, салфетки или други хигиенни средства за целта – позволено е кихавичният облак да бъде спрян с ръка. Тя обаче трябва да бъде щателно измита след това – преди миенето с нея не трябва да се пипат други предмети, особено дръжки на врати, клавиатури, телефони и др. Когато това не е опция обаче – учените предлагат да се киха или в ръкава на носената дреха или ръката да се свие в лакътната става и с предмишницата и бицепса да се прокрият носа и устата, а главата да се наведе надолу. Нехигиенно за извършителя, но може би - спасително за околните.
 
Макар да не спират 100% от патогените в кихавицата, тези действия могат силно да ги ограничат и да понижат шанса за заразяване на други хора – семейство, приятели, колеги и дори непознати на улицата – никой не заслужава да се разболее, само защото някой не знае как да киха.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter