ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Забраниха някои съставки в антибактериалните сапуни

Puls.bg   |   09 септември 2016   |   Коментари 0
   
   
Забраниха някои съставки в антибактериалните сапуни

Източник: iStockphoto

Вероятно и преди сте чували, че някои съставки, използвани в антибактериалните сапуни, се свързват със здравословни проблеми, отнасящи се към черния дроб и щитовидната жлеза.
 
Е, оказва се, че това наистина е така. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ издаде официално разрешение за забрана на използването на тези химикали в сапуните за ръце.
 
Според новото решение, фирмите вече няма да могат да включват някои активни съставки като триклозан и триклокарбан в своите антибактериални сапуни. 
 
Производителите не са успели да докажат, че съставките са едновременно безопасни за дългосрочна и ежедневна употреба и по-ефективни, отколкото обикновените сапуни в предотвратяването на заболявания и разпространението на инфекции, подчертават от Агенцията.
 
От известно време, някои компании вече не влагат тези съставки в произвежданите от тях сапуни, но останалите вече ще са задължени да го направят. 
 
 
„Ние не разполагаме с научни доказателства, че тези сапуни са по-добри от обикновените. В действителност, някои данни показват, че антибактериалните съставки могат да нанесат повече вреди, отколкото ползи в дългосрочен план“, посочва д-р Джанет Удкок – директор на Центъра за лекарствена оценка и изследвания в Агенцията по храните и лекарствата на САЩ. 
 
Решението идва 3 години след като Агенцията предложи правило, според което компаниите трябва да предоставят данни за безопасността и ефективността на съставките в антибактериалните сапуни, ако искат да продължат да ги използват. 

Какъв сапун обаче да използваме?

Според Агенцията по храните и лекарствата, измиването с обикновен сапун и вода остава една от най-важните и ефективни стъпки, които ни предпазват от разпространение на микроби и различни инфекции. 
 
Важно е да се отбележи обаче, че решението не оказва влияние върху дезинфектантите за ръце, мокрите кърпички или антибатекриалните продукти, използвани в лекарските кабинети. 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter