ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Шумът от самолетите повишава риска от хипертония

Puls.bg   |   24 юни 2016   |   Коментари 0
   
   
Шумът от самолетите повишава риска от хипертония

Източник: iStockphoto

Опасен ли е животът в близост до летище за здравето? Шведски изследователски екип разкри наскоро увеличение в случаите на хипертония и асимптоматични увреждания на органите при хора, изложени на силния шум от преминаващи самолети
 
64 милиона излитания и кацания са извършени през 2013 г., като ръстът е с над 1% от предходната година. Международната организация за гражданско въздухоплаване отбелязва, че броят им ще се удвои през следващите 2 десетилетия. Тези данни водят до това, че все повече хора за изложени на шума от самолетите и то дълготрайно. 
 
Изследванията показват, че този шум може да причини значителни физически ефекти, като нарушения на съня, проблеми с дишането, нервност 
 
Нови данни на тази тема бяха представени преди дни на голям форум. Марта Ройек от Jagiellonian University Medical College в Краков, Полша и нейният екип са изследвали авиационния шум и неговото влияние върху хипертонията и асимптоматичните увреждания на органите. 
 
Специалистите използват данните за 201 души на възраст от 40 до 66 години, които през последните 3 години живеят в региони с нисък или висок шум от самолети.
 
 
От тази група, 101 души редовно са били подложени на звуци от 60 децибела или повече, а останалите 100 – на 55 децибела или по-малко.
 
Очаквано от изследователите при хората, които са трайно подложени на високите децибели от въздушното движение, случаите на хипертония са 40% повече, отколкото при втората група. Там са отчетени 24%.
 
При първата група се наблюдава и по-високо систолично и диастолично кръвно налягане, отколкото при хората, живеещи в по-тихи райони.
 
По същия начин, изследователите са търсили и признаци на увреждане на органите. Те са установили, че силният шум от самолетите води до втвърдяване на аортите и по-висока камерна маса. 
 
Европейското законодателство гласи, че страните членки на ЕС трябва да оценяват и регулират шума в околната среда. Шумът не трябва да надвишава определените в директивите нива на децибелите, като това може да стане с пренасочване на въздушните коридори, изолиране на летищата далеч от домовете и избягване на нощните полети. 
 
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter