ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Химикали от дрехи достигат дори майчината кърма

Puls.bg   |   12 септември 2015   |   Коментари 0
   
   
Химикали от дрехи достигат дори майчината кърма

Източник: Istockphoto

Химикали, наречени перфлуорирани алкил-сулфонати (PFAS), са открили изследователи от Харвард в майчиното мляко на кърмещи жени.

 

Тези вещества се влагат основно в текстилната и хранително-вкусовата промишленост. Оказва се, че веществата лесно навлизат през кожата от дрехите и в последствие попадат в кръвта.

 

В периода между 1997 и 2000 г. специалистите ежемесечно анализирали кръвните проби на 81 деца на възраст между 6 месеца и 5 години. Екипът междувременно отчитал и някои кръвни показатели на техните майки, още от 32-рата седмица на бременността.

 

Според водещият автор на проучването проф. Филип Грейджийн, с всеки месец кърмене концентрацията на перфлуорираните алкил-сулфонати в организма на бебето се повишава с между 20 и 30%, което е тревожен факт за степента на натовареност на организма с вредни за него вещества от околната среда. В случая е тревожен още повече не само защото касае здравето на деца от кърмаческа възраст, но защото по принцип бъдещите и кърмещите майки са отговорни към здравето на бебета си и в тези периоди водят здравословен начин на живот и извършват щателен подбор на храните, които конусмират и избягват неблагоприятна среда.

 

Освен увеличаващото се наличие на тези съединения в кърмата, друг проблем е тяхното бавно разграждане, което би могло да има своите последствия за здравето.

 

Химикалите имат пряка връзка с отслабването на имунната ситема, репродуктивни аномалии, ендокринни нарушения и поява на ракови образувания, става ясно от научни изследвания.

 

Проф. Грейджийн сочи, че резултатите в никакъв случай не трябва да обезкуражават майките да кърмят децата си, защото дори и така кърменето продължава да бъде жизненонеобходимо за тях. Неговият призив е в ролята си най-сетне да влязат здравните власти, които да органичат или забранят изцяло употребата на PFAS в промишлеността.

 

Друг удачен призив в случая е да се прави внимателен избор на облекло и тъкани не само за кърмачетата, но и за бременните и кърмещите жени, децата, както и въобще от потребителите с цел съхраняване на здравето. Начин да се реши този проблем е с избора на биотъкани и закупуването на дрехи от сертифицирани производители на специализирано облекло.

 

Изследването е публикувано в сп. Science & Technology Environmental.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter