ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Всеки втори работи във вредна за здравето среда

Puls.bg   |   26 май 2014   |   Коментари 0
   
   
Всеки втори работи във вредна за здравето среда

Източник: Istockphoto

От общия брой на заетите лица през 2013 г. 1,497 млн. или 51,6% са изложени на работното си място поне на един фактор, който може да има неблагоприятно влияние върху физическото им здраве.

 

Това показват последните данни на Националния статистически институт.

 

Най-често срещаните фактори са неудобните работни пози и движения и рискът от злополука.

 

Около 13% от служителите пък са изложени на работното си място на фактори, които могат да повлияят неблагоприятно на тяхното психично здраве. За преобладаващата част от тях основният фактор е напрежението поради недостиг на време или претоварването с работа.

 

Други рискови за психичното здраве фактори като насилие или заплаха от насилие и тормоз и грубо отношение се посочват като основни фактори значително по-рядко.

 

От предизвиканите или усложнени от работата здравни проблеми най-често срещани са тези с костите, ставите и мускулите, които общо представляват 44,9% от всички здравословни проблеми.

 

От всички заети лица 107 хил. души или 3,7 на сто страдат от заболявания или здравни проблеми, причинени от настоящата им основна работа. Делът на хората с такива здравни проблеми е по-висок сред заетите в индустрията и в селското и горското стопанство - по 5,2%, в сравнение с услугите - 2,8%.

 

В групата на квалифицираните работници и сродните на тях занаятчии, машинни оператори и монтажници делът на заетите със здравни проблеми, произтичащи от работата (5,2%), е най-висок в сравнение с останалите групи професии.

 

През 2013 г. изследване 12,1 хил. лица са претърпели злополуки на работното място или по време на изпълнение на трудови задължения през предшестващите 12 месеца, като от тях 8,7 хил. или 71,8% са мъже.

 

Около една трета от злополуките са предизвикани от пътнотранспортно произшествие. Една от всеки три злополуки не е свързана със загуба на цял работен ден, докато при две от всеки пет отсъствието е продължило поне две седмици.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter