ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо не бива да държим цветя в спалнята?

Puls.bg   |   25 ноември 2013   |   Коментари 1
   
   
Защо не бива да държим цветя в спалнята?

Източник: iStockphoto

Пневмонията е инфекциозно заболяване на белите дробове, засягащо предимно алвеолите – малките газообменни структури на дихателния орган.
 
Състоянието е опасно, понеже възпрепяства дишането с натрупване на течности и гной и може да е животозастрашаващо при малки деца и възрастни хора. При неправилно третиране или липса на такова, е възможно да се стигне до абсцес на белия дроб, плеврална ефузия или навлизане на бактерии в кръвта и заразяване на други органи и системи с микроба-причинител: сърце, мозък, бъбреци.
 
Симптомите на заболяването могат да са от леки до много тежки, в зависимост от общото здравословно състояние, възраст и др. Повишена температура, втрисане, потене и кашлица с отхрачване на гъст секрет са най-честите проявления, но болки в гърдите при опит за дълбоко дишане, задух, мускулна умора и болки, гадене, диария и силно главоболие също са често срещани.
 
Причинителите на пневмонията са микроорганизми – бактерии, вируси и гъбични спори, които са налични във въдуха навсякъде. Обикновено, човешкото тяло е достатъчно силно, за да се пребори с тях и да предотврати заразяване, но не и ако имунната система е отслабена – след прием на антибиотик или прекаран грип. 
 
Бактерията Streptococcus pneumoniae например, се развива по време на или след преболедуване от грип, засяга най-често само една част от единия лоб на белия дроб и обикновено минава по-леко, с по-слаби антибиотици. Вирусните причинители – предимно инфлуенца вируси, могат да причинят внезапен остър респираторен синдром, дори и при здрави хора. Причинител могат да са и гъбични спори, които с достигането на белите дробове се опитват да ги „колонизират” и без своевременен прием на силни антибиотици могат да надвият имунните сили на организма и да успеят. 
 
Поради това се съветва саксии с цветя, изискващи често поливане, да се държат извън спалните помещения или стаи, в които прекарват дълго време малки деца – множеството гъбички, развиващи се във влажната почва освобождават милиони спори, представляващи особено опасност за децата през зимата. Цветята могат да се заместят с кактуси – пречистващи и освежаващи въздуха, те изискват много по-малко поливане, което води до по-суха пръст в саксиите и по-малко налични гъбички и спори.
 
Наред с добрата лична хигиена и ограничаване на контакта с болни, един от най-сигурните начини за предпазване от пневмония е ежегодната противогрипна ваксина. Тя предпазва както от инфлуенца вируси, така и от последващи усложнения с бактериални инфекции. Еднократната ваксина против пневмония е силно препоръчителна само за хора над 65 години, както и за активните пушачи. Цигареният дим силно уврежда защитните свойства на белите дробове и значително повишава риска от инфекциозно заболяване.
 
Лекарите предупреждават, че приемът на предписаната доза антибиотици при пневмония е абсолютно задължителен! Ако той се прекрати, щом пациента се почувства по-добре, е възможно повтаряне на болестта, както и разпространение на инфекцията и в двата лоба на белия дроб – двустранна пневмония. Според причинителя заболяването може да бъде силно заразно.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

li239     2013-11-25 18:55:32
ne sam bolna , ne znaia
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter