ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Европа - заплашена от „пестицидни дъждове”

Puls.bg   |   30 октомври 2013   |   Коментари 0
   
   
Европа - заплашена от „пестицидни дъждове”

Източник: iStockphoto

DDT, хексахлоробензен и още десетки органохлорни пестициди са забранени от десетилетия за продажба и употреба по света. Представляват ли все още заплаха за човека?
 
Датски и британски учени предупреждават, че огромни дози от незаконните съединения са „заключени” във все по-бързо топящите се ледове на планетата и създават заплаха от скорошното им масово отделяне във водите на световния океан. 
 
Учените провеждат проучвания и измервания из бреговете на Европа в периода от 2008 до 2010 г. След анализ на резултатите те откриват вариращи наднормени концентрации на DDT, хексахлоробензен, ендосулфан и диелдрин. Първоначнално, наличието на забранени химикали в такива високи концентрации било необяснимо, но екипът постепенно достига до истината: затворени досущ като в ледени „джобове”, пестицидите се освобождават постепенно от покачващата се температура, отприщвайки химическа „кутия на Пандора”. 
 
В голяма част от случаите, тези вещества биват понесени с вятъра към незаселени или слабозаселени места, но в зависимост от въздушните течения, подобен „мръсен облак” може да достигне и градовете, където влиянието му може да бъде пагубно.
 
Подобни замърсявания се очакват в близките десетилетия поради силния парников ефект, ускоряващ топенето на ледници по целия свят. Голяма част от пестицидите, използвани десетилетия преди да бъдат официално забранени, са подвластни на закономерност за преминаване между водите, почвата и атмосферата, известна като „ефект на скакалеца”. Поради този ефект неизброими милиони тонове от органохлорните пестициди намират своя път до полярните региони на планетата. Глобалното затопляне води до тенденциозно покачване на световните температури, което неминуемо води до разтапянето на тези ледени слоеве, задържали в себе си отровните агенти. 
 
Този процес, според учените, вече е започнал и първата му жертва са източните брегове на Гренландия. Въпреки че там пестициди не са използвани никога, концентрациите на DDT и ендосулфани са доловими по почти цялото крайбрежие, а на места превишават нормите 2-3 пъти. Сходни, но не толкова драстични резултати, са отчетени и по северното крайбрежие на Европа. Наличие на химическите агенти се отчита дори и в дъждовната вода, алармират учените.
 
Натравянето с DDT води до генетични мутации и нарушение на хормоналния баланс, диабет, преждевременно раждане, стерилитет, астма и болест на Паркинсон
 
Ендосулфанът пък се счита за един от най-токсичните пестициди, продавани в момента. За човешкото тяло, той действа като ксеноестроген – изкуствено съединение, наподобяващо женския полов хормон – естроген. Дори в изключително малки дози той може да придизвика хормонални нарушения и репродуктивни щети – повече от 0,0015 мг дневно могат да сринат ендокринната система на човек за по-малко от седмица.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter