ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Витамин С срещу радиацията от Фукушима

Puls.bg   |   21 октомври 2013   |   Коментари 0
   
   
Витамин С срещу радиацията от Фукушима

Източник: iStockphoto

Японски учени от токийския College of Intravenous Therapy публикуваха изследване с над 2000 участници – работници от тежко пострадалата АЕЦ „Фукушима“. Те хвърлят светлина върху ефекта от ударни мега-дози витамин С върху радиобиологичната защита на човешкия организъм. Според данните, мощните антиоксидантни свойства на витамина понижават осезаемо резултата от облъчването и предотвратяват мутации на ДНК.
 
На 11 март 2011 г., земетресение около 9 по скалата на Рихтер, на 130 км от бреговете на о-в Хоншу, предизвиква мощно цунами в район с 4 АЕЦ и общо 11 ядрени реактора. Макар те автоматично да се изключват, последващи аварии в три от тях отделят огромни количества радиоактивни частици в атмосферата и океана.
 
До средата на 2013 г, експерти определят причинените вреди за над 1/10 от тези на аварията в Чернобил или еквивалента на 168 атомни бомби, като тази детонирана над Хирошима. Повод за притеснение е, че през последните месеци изтичането на радиация от повредените реактори е в пъти над нормите и се засилва, а японски представители признаха, че са излели стотици тонове тежко замърсена вода директно в океана. За изтичане от ядрената централа се съобщи и тези дни, заради силни проливни дъждове.
 
Последни океански проби до бреговете на Австралия, Северна и Южна Америка отчитат променливи, но клонящи към покачване нива на радиоактивните йод-131, цезий-134 и цезий-137, както и зачестяващи случаи на рак на щитовидната жлеза
 
Йонизиращата радиация, посредством силно активни свободни радикали, уврежда живата материя на молекулно ниво, предизвиквайки тежки изменения в ДНК – мутации. Антиоксидантите са способни да осигурят временна защита на организма срещу тези свободни радикали и да помагат в предотвратяване развитието на мутации, тумори и ракови заболявания. 
 
Според японските експерти, витамин С не е най-ефективният антиоксидант, но е най-достъпният. Според тях многократно завишения прием при опасност от радиоактивно облъчване може да бъде ефективен. 
 
 
Освен с антиоксидантното си действие, витаминът има огромен потенциал да хелира радиоктивни частици, попаднали в организма. Хелирането е процес, в който метални йони биват свързани чрез една или повече молекули в съединение с един централен атом. Хелирането позволява на организма да се оттърве от значителен брой радиоактивни частици и други токсини, като ги извхърля чрез урината.
 
Препоръчителната дневна доза витамин С е около 80-100 мг, но при силно завишен радиационен фон или опасност от радиоактивен дъжд, японските учени препоръчват приема на 500 мг дневно, с постепенно увеличаване – до две седмици той трябва да е достигнал до 2-3000 мг, а при отсъствие на стомашно-чревни разстройства породени от витамина, дозата може да стигне и до 4000 мг дневно, разделена на 5-6 порции в денонощието. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter