ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Алергени растат в белите дробове на астматици

Puls.bg   |   14 август 2013   |   Коментари 0
   
   
Алергени растат в белите дробове на астматици

Източник: iStockphoto

Екип учени наблюдават ефекта от обикновенната домашна плесен върху здравето и белодробната фукция на хора, страдащи от астма. В хода на работата си, те установяват, че огромен брой от страдащите от алергична астма всъщност имат не просто спори на плесента в дробовете си, а тези спори се развиват бавно и се хранят с алвеоларната тъкан на дихателните органи.
 
Проф. Анди Уардлоу, ръководител на екипа, споделя, че астмата е все по-често срещано заболяване, при което се получава спазъм на дихателните тръби – бронхи, предизвикан от алергия, стрес или друго състояние. Това е свиване, което пречи на нормалното издишане на въздуха. Над 20% от възрастните, които страдат дълги години от астма страдат от перманентни спазми на бронхите. 
 
Същият ефект се предизвиква и от свръхсилната имунна реакция към широко разпространен алерген -  спорите на Aspergillus fumigates – плесен, която се развива в почвата и разлагащи се органични материали. Тази плесен често се открива в жилищата ни.  
 
Статистически, повече от половината астматици имат алергия към тези спори. Когато имунната система е отслабена, в източник на алергени може да се превърне и самият бял дроб, тъй като плесента се развива и в него.
 
Учените решават да проверят колко често всъщност астматиците страдат от спазми по тази причина и остават шокирани: 60% от наблюдаваните пациенти с алергична астма имат някаква степен на колонизация на дробовете си от плесента. Спорите на плесента се откриват и в слюнката им.
 
Те откриват още, че бронхите на астматици с алергия към плесента са значително по-свити от тези, чието заболяване не е на база алергия, като това свиване е още по-тежко в тези случаи, при които плесента е налична в белия дроб на болния.
 
Засега инфекциите с плесени не са животозастрашаващи, стига да бъдат адекватно третирани, но за лечението им са необходими тежки и скъпи широкоспектърни антибиотици. Превантивната мярка е да се направи всичко възможно мухълът да се отстрани от жилището, работната среда и купето на личния автомобил, тъй като това са най-честите източници на спори.
 
Независимо откъде идват спорите, първата стъпка в отсраняването им е премахване на източника на влага. Едва след това може да се пристъпи към премахване на плесента, като това може да се получи чрез ултравиолетова светлина, подобряване на вентилацията и използване на микрофилтри на климатиците, хидроизолация на стените както и специални препарати против плесени, съдържащи безвредни за човешкото здраве химически детергенти.
 
Изследването на екипа от университета Leicester е публикувано през 2010 г. в американския Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.А

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter