ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Магнитни бури и техните последствия

Puls.bg   |   19 юни 2013   |   Коментари 1
   
   
Магнитни бури и техните последствия

Източник: iStockphoto

В прогнозата за времето отново се предупреждава, че се задава силна магнитна буря. От десетилетия е известно, че магнитните бури смущават радиовълните, разстройват сателити и електроника, блокират радари и нарушават навигацията както на машини, така и на животни. Но верни ли са твърденията, че могат да влияят на кръвното налягане или че повишават адреналина? Какво всъщност представляват магнитните бури?

 

Опашката на магнитосферата, която се простира на стотици хиляди километри от Слънцето, акумулира огромни количества магнитна енергия. Понякога, експлозии в Слънчевата хелиосфера изхвърлят тонове плазма в Космоса, което създава електрически токове с порядък - милиони ампери. Когато подобни изблици на енергия настъпват последователно, в кратки периоди от време, магнитосферата е запълнена до предел с гореща плазма, чиито електрични капацитети достигат дори орбитата на Земята. Подобни явления се наричат (гео)магнитни бури.

 

Експерти от Института по космически изследвания и Института по физика на Земята към Руската академия на науките (РАН) и Сеченовския медицински университет са установили, че най-голямата заплаха идва от микровариации на геомагнитното поле на Земята, които съвпадат с човешкия сърдечен ритъм. Подобни феномени се случват през почти половината от магнитните бури, които съпътстват Слънчеви изригвания. Самото геомагнитно поле се възстановява сравнително бързо, но неговите моментни вариации могат да окажат негативен ефект върху човешкото здраве.

 

Според изследването на научната група, по време на подобни микровариации се наблюдава около 20% нарастване на сърдечните проблеми – от вентрикуларна дисритмия до удари и инфаркти. Според данните им, ниско и екстремно ниско честотните електромагнитни полета дестабилизират сърдечния ритъм, което може да доведе като краен резултат до инфаркт или внезапна смърт. Експертите са потвърдили теорията си, че сърдечните проблеми са налице преди самата магнитна буря, понеже микровариациите започват до 24 часа преди нея.

 

Здравните журнали и кардиоспециалистите по света отдавна са се съгласили с изследванията и резултатите на руските си колеги, но обръщат внимание най-вече на хората с налични сърдечносъдови проблеми. Докато за клинично здравите е почти невъзможно да бъдат засегнати от подобно явление, хора с анамнеза за сърдечносъдови заболявания, мигренозни главоболия и хипертоници са действително застрашени от магнитните бури.

 

Съветва се застрашените да се информират от достоверни източници за слънчеви изригвания, особено през настоящите горещи месеци и да ограничават излизанията си по време на магнитни бури.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Веселка Градинарова     2013-07-22 13:33:01
доволна съм от прочетеното.съгласна съм с ъс заключенията на учените.Имам и собствени наблюдения върху мен самата и това потвърждава техните заключения.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter