ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо децата трябва да общуват с природата?

Puls.bg   |   11 юни 2013   |   Коментари 0
   
   
Защо децата трябва да общуват с природата?

Източник: iStockphoto

Известният биолог Едуард Уилсън разработва хипотезата, че хората по рождение се нуждаят от природата, и тази необходимост се проявява в ранното детство. От гледна точка на екологията, такава вътрешна необходимост е благотворна, защото колкото повече време прекарваме в горите, толкова по-малка е вероятността да ги унищожим.

Някои автори, като Ричард Лув, са на мнение, че липсата на общуване с природата предизвиква нарушение, наречено "Дефицит на природна среда" (Nature Deficit Disorder), което засяга главно децата. В книгата си "Дете, изгубено в гората", той разказва трогателни истории и дава примери за деца от различни краища на света, заети оживено да обсъждат китовете от анимационните филми, но неспособни да опишат дори едно обикновено цвете.

Особено силно засегнати от този феномен са децата в Китай. Околната среда се урбанизира толкова бързо, че природата е просто погълната от бетонна джунгла. Дори естествените звуци, като чуруликане на птици или нощните щурци са вече напълно отсъстващи. Научни анкети показват, че незаинтересоваността постепенно се превръща в страх. Биофилията или обичта към живата природа, се превръща в биофобия - страх и омраза. Ако наистина мразите природата, много по-вероятно е да построите паркинг на мястото на парк.

Връзките на децата с природата са разрушени в цяла Европа. За едно поколение, пропорцията на децата, играещи навън сред естествена природна среда, е паднала до по-малко от едно на десет деца.


Анкети, проведени в Европа, показват че все повече родители са загрижени за отношението на децата си към естествената природа и са готови да поемат заедно с невръстните си деца по пътеките в провинцията и природните резервати. По такъв начин децата отрано са в контакт с естествената ни природна среда и ще бъдат приучени да опазват екологията като възрастни. Да позволим разрушаването на екосредата, означава да изгубим основни неща като свойството на природата да ни възстановява и лекува. Без контакти с естествената природна среда, човекът губи и шанса си да развие екологична интелигентност.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter