ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Големи количества бактерии в месо заради антибиотици

Puls.bg   |   26 април 2013   |   Коментари 0
   
   
Големи количества бактерии в месо заради антибиотици

Източник: Reuters

Доклад на FDA за качеството на храните на американския пазар показва, че 81% от изследваните проби месо са заразени с резистентни към антибиотици бактерии. Най-голям е делът на заразените проби пуешко, свинско, телешко и пилешко месо. Учените откриват големи количества Salmonella и Campylobacter – бактерии, които предизвикват милиони случаи на хранителни oтравяния по света. В 53% от пробите пилешко месо се откриват резистентни щамове Escherichia coli. Някои щамове на бактерията могат да предизвикват уринарни инфекции, пневмония и други заболявания.

 

Учените обясняват тези находки с употребата на антибиотици в отглеждането на селскостопанските животни. Добитъкът и птиците получават антибиотици, за да бъдат предотвратени заболявания и за усилване на растежа. През 2011 г. в САЩ са продадени 13,6 милиона килограма антибиотици за приложение в животновъдството. За сравнение, в хуманната медицина са реализирани „едва“ 3,5 милиона.

 

Според д-р Гейл Хансен – ветеринар и сътрудник в Pew Campaign on Human Health and Industrial Farming – кампания за ограничаване на употребата на антибиотици в селското стопанство, приложението на антибиотиците при животни в момента е извън всякакъв контрол. Според нея, даването на антибиотици на болни животни е нормално. Това, което трябва да се спре е даването им за ускоряване на растежа и за компенсиране на ниските хигиенни условия, в които животните са отглеждани.

 

Находките на FDA са изключително притеснителни и за лекарите, които се опасяват, че скоро антибиотичната резистентност ще ги лиши от най-мощното им оръжие в борбата с бактериалните заболявания. Миналата година, д-р Маргарет Чан – ръководител на Световната здравна организация, обяви, че човечеството навлиза в „постантибиотичната ера“, в която антибиотиците ще са загубили способността си да унищожават патогенните бактерии. Нерационалното използване на антибиотици в животновъдството неимоверни ускорява сбъдването на този апокалиптичен сценарий, поради което влиятелни международни организации започват активно да търсят решение на проблема.

 

Американската екоорганизация Environmental Working Group призовава FDA спешно да наложи ограничения върху използването на антибиотици за селскостопански цели. Към момента, FDA е издала ръководство, което има само препоръчителен характер. Агенцията препоръчва използването на антибиотици само когато това запазва здравето на животните и под наблюдението на ветеринар. В момента, на проследяване подлежат единствено количествата на продаваните антибиотици. FDA не събира данни за това колко животни получават антибиотици и колко антибиотици получава едно животно. Експертите са единодушни, че е необходим много по-строг контрол и регулация.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter