ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Нови евроизисквания ограничават кадмия в детските играчки

Puls.bg   |   30 октомври 2012   |   Коментари 0
   
   
Нови евроизисквания ограничават кадмия в детските играчки

източник: Reuters

Българските играчки може да поскъпнат заради нови евроизисквания за безопасността им, съобщи Надя Попова, председател на Управителния съвет на Браншовата асоциация на вносителите и производителите на детски играчки.

 
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма предни дни предложи за публично обсъждане промени в Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на играчките, приета през 2010 г., информират Dnes.bg, позовавайки се на БТА. Целта е синхронизиране с нова европейска директива от март 2012 г., свързана с безопасността на детските играчки. С евродирективата се променят граничните стойности на кадмий в играчките.
 
Кадмият е токсичен химичен елемент, който прониква в тялото през дихателните пътища, кожата и лигавиците. При хронична интоксикация се натрупва в организма и води до чернодробна или бъбречна недостатъчност. Има научни съобщения за тежки поражения върху костите и интелектуалното развитие на детето, поясняват специалистите.
 
Причините за промените в наредбата са свързани и с факта, че органите за надзор на пазара в световен мащаб съобщават за констатирано обезпокоително високо съдържание на кадмий в детската бижутерия, отбелязват от министерството на икономиката. 
 
Химичният елемент се използва все по-често в бои като заместител на оловото, защото е по-евтин. При всмукване, поглъщане или вдишване кадмият прониква в човешкия организъм.
 
Спрямо новата наредба пределното съдържание на кадмий се намалява в зависимост от материята на играчката. 
 
Основната евродиректива започна да се прилага от юли 2011 г. и в нея се свеждат до минимум вредните въздействия на веществата в материалите, от които се произвеждат детските играчки.
 
Надя Попова не се ангажира с колко точно ще поскъпнат българските играчки, но отбеляза, че цените им – както на българските, така и на тези от внос, непрекъснато растат. Една детска прахосмукачка може да струва по-скъпо от истинската, защото пластмасата, от която се произвежда е специална, а пък системата за контрол е сериозна, уточни тя.
 
Оскъпяването ще се формира от това, че българските производители ще трябва да направят специална заявка за материал по новия стандарт. Това, при малките количества, които се поръчват от нашите производители, е голямо затруднение, защото няма кой да им внесе този материал, каза Надя Попова. Освен това тези материали са по-скъпи, добави тя.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter