ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Диета с недостатъчно растителни вещества – до какво може да води?

Puls.bg   |   20 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Диета с недостатъчно растителни вещества – до какво може да води?

Източник: iStockphoto

Изследователи от института „Francis Crick“, в Лондон откриват че продължителното подлагане на мишки с диета, която включва продукти, богати на съединението индол-3-карбинол оказва превантивен ефект спрямо възпалителните заболявания на чревната лигавицата и паралелно с това има положителен ефект за предпазване от дебелочревен рак. Съобщението е публикувано в медицинския журнал „Immunity“.


В храносмилателния тракт се отделя съединението индол-3-карбинол при консумацията на различни представители на зеленчуци от род Зелеви (кейл, броколи, карфиол, алабаш, ряпа и други).


Характерно за рака на дебелото черво е, че обикновено започва под формата на полип и най-често има бавен растеж. От значение е, че не всеки полип има канцерогенен потенциал.


Доктор Стокинджър и колегите ѝ установяват, че някои от лабораторните мишки, които са хранени само с пречистена и контролирана храна развиват тумороподобни образувания на дебелочревната лигавица в рамките на 10 седмици, за разлика от тези, които са хранене с „обикновена храна“ – съдържаща например зърнени култури.


Обяснението се състои в това, че т. нар. контролирана диета е със значително по-малко съдържание на градивни вещества с растителен произход, които да активират специфичен рецептор (aryl hydrocarbon receptor – AhR). Този рецептор има отношение към приемането и предаването на сигналите от външната среда, както и към превръщането на недиференцирани клетки в специализирани чревни клетки.


Според изследователите недостатъчното количество на хранителни елементи от растителен произход с храната води до намалено количество на съединения, които да активират AhR.


Според авторката на изследването дори и без наличието на генетична предразположеност диета, лишена от зеленчуци се оказва рисков фактор за развитието на рак на дебелото черво.


Учените установяват, че при мишки липсата или деактивирането на този специфичен рецептор – AhR води до развитието на чести чревни инфекции, както и представлява рисков фактор за развитието на дебелочревен рак.


Паралелно с това при обогатяване на диетата на мишки със съединението индол-3-карбинол склонността към туморогенеза значително намалява.


Откритието позволява да се направи оптимистичният извод, че докато въздействието върху генетичната предизпозиция е трудно постижимо до момента, то подходящата диета, включваща повече зеленчуци може да намали канцерогенния риск.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Холестерол - 7 основни факти
Холестерол - 7 основни факти
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter