ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Полезни и вредни храни за щитовидната жлеза

Puls.bg   |   02 февруари 2018   |   Коментари 1
   
   
Полезни и вредни храни за щитовидната жлеза

Източник: iStockphoto

При нормални обстоятелства щитовидната жлеза функционира достатъчно гладко, че да не създава никакви проблеми и оплаквания. Дори малки отклонения от нормалната й функционалност обаче неизменно провокират здравословни проблеми. Един от ключовите фактори за влошаване на функциите й е нерационалното хранене.

 

Има храни, които водят до хиперфункция на щитовидната жлеза, или потискат активността й. Разбира се, има и хранителни продукти, които помагат за поддържане функциите на жлезата в норма. Ще представим няколко ключови представители и на двете групи.

 

Вредни храни за щитовидната жлеза
Сред най-противопоказните за здравето на щитовидната жлеза са процесираните и т.нар. бързи храни. В състава им често присъстват изкуствени добавки, които влошават дейността на ендокринната система и водят до хормонален дисбаланс. Нивата на тиреоидния хормон, продуциран от щитовидната жлеза, не правят изключение.

 

Негативният ефект на снаксове, чипсове, сладкиши, бургери и други храни от този тип върху щитовидната жлеза е доказан. Те трябва да се избягват не само от хора с хипо- или хипертиреоидизъм, но и от тези, които се ориентират към щадящ работата на жлезата режим.

 

Като силно повлияващи щитовидната жлеза се посочват и храните, богати на глутен. Те трябва да се консумират с повишено внимание от хора с установени проблеми с жлезата.

 

Полезни за щитовидната жлеза храни
Хранителните вещества, които оказват най-позитивен ефект върху дейността на щитовидната жлеза, са витамин D и химичнитe елементи йод и цинк. Дефицит на кой да е от тях бързо се отразява на дейността на жлезата и може да разстрои секрецията на тиреоидния хормон.

 

 

Затова хранителният режим, ориентиран към поддържане на щитовидната жлеза, трябва задължително да включва храни, богати на витамин D, йод и цинк. Такива храни са прясното и киселото мляко, яйцата, пилешкото и говеждото месо. Задължително е и ползванатса в домакинството сол да е йодирана.

 

Подобряването на хранителния режим е сред най-безобидните и ефективни методи за овладяване на остри и хронични нарушения в дейността на щитовидната жлеза. В много случаи с оптимизиране приема на полезни за нея храни може постепенно да се овладеят случаите на хипер- и хипотиреоидизъм, без нужда от лекарствена терапия.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Аз     2018-02-06 15:37:05
При някои състояния на щитовидната жлеза е противопоказно приемането на йод.Статията е подвеждаща и непълна.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter