ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Алергия към храни се отключва и в зряла възраст – защо?

Puls.bg   |   24 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Алергия към храни се отключва и в зряла възраст – защо?

Източник: iStockphoto

Хранителната алергия обикновено се асоциира с бебешката и детска възраст, но редица особености на модерния начин на живот може да отключат нейните прояви и в зряла възраст. При това при хора, които като деца не са имали алергия към храни. И докато децата обикновено изживяват алергията с времето, при поява в зряла възраст тя често остава доживотен проблем.

 

Появата на симптоми на алергична реакция след консумация на определени храни е често оплакване сред възрастните днес. Имайки предвид, че в миналото не са имали проблеми с тези храни, много хора игнорират симптомите. А не трябва, защото в повечето случаи те наистина са провокирани от алергия, която се е отключила в зряла възраст.

 

Според проучване, проведено в САЩ, над 50% от възрастните с алергия към храни, са развили тази алергия след 18-годишна възраст. Статистиката сочи, че 5% от възрастните американци имат повишена алергична нагласа към определени хранителни продукти. За сравнение, проблемът засяга около 8% от децата в САЩ.

 

Най-честата форма на алергия към храни, отключвана в зряла възраст, е алергията към морски дарове. На нея се падат около 5% от случаите. Следват алергиите към фъстъци, бадеми, яйца и др.

 

Специалистите, провели проучването, подчертават, че възрастните, които за първи път се сблъскват с алергия към храни в зряла възраст, в повечето случаи остават алергични към тях до края на живота си.

 

Симптомите на хранителна алергия, отключена в зряла възраст включват предимно оплаквания, свързани с лигавицата на устната кухина и горните дихателни пътища. Появява се усещане за тръпнене, сърбеж и повишена лигавична секреция след консумация на действащата като алерген храна. Симптомите при възрастни рядко са животозастрашаващи и обикновено се проявяват по-леко, отколкото при децата. След попадане на храната в стомаха, алергенните й свойства бързо се неутрализират от стомашния сок, а симптомите отшумяват.

 

За момента причините за зачестяване случаите на хранителна алергия, отключена в зряла възраст, не е известна. Все пак учените предполагат, че основна роля има индустриалното замърсяване, последиците му върху земеделските култури, както и последствията от допълнителната обработка на тези култури.

 

 

Факт е, че най-често алергични реакции отключват храни, консумирани в сурово състояние, вследствие остатъчното действие на продуктите, с които са третирани. Обяснението на учените е просто. Много храни които консумираме днес, се различават от същия тип храни, които сме консумирали преди години. Имунната ни система разпознава редица техни съставки, с които не се е сблъсквала преди, като алергени и консумацията им отключва алергична реакция. Причината е една и съща и при деца, и при възрастни, но при децата алергиите към храни се приемат за нормално състояние, а при възрастните – не.

 

Това обяснява защо алергията към храни при възрастни рядко се асоциира с генетична предразположеност и защо хора, при които алергията се е отключила в зряла възраст, е малко вероятно да я предадат на потомството си.

 

Основното неудобство при тях остава необходимостта да избягват консумацията на продукти, към които проявяват алергична нагласа и да се снабдят с противоалергични продукти, на които бързо да могат да разчитат при евентуални по-сериозни алергични реакции.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising