ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хранителен режим при гастрит, язва и рефлуксна болест

Александра Игнатова   |   19 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Хранителен режим при гастрит, язва и рефлуксна болест

Източник: iStockphoto

Гастроезофагеалната рефлуксна болест, гастритът и язвената болест са отделни състояния с различни причини за проявата им и симптоми. Всички те обаче малко или повече са обвързани с нивото на киселинността в стомаха и чувствителността на лигавицата към солната киселина.


Придържането към определен хранителен режим е важен елемент от лечението на заболяванията на горния гастро-интестинален тракт, тъй като именно приеманите храна и течности са стимул за отделяне на смилатели сокове, или пък могат да имат директно увреждащо действие върху лигавицата.

Общи препоръки

Хранителният режим трябва да бъде щадящ – да не съдържа дразнещи вещества. От него се премахват силните подправки (черен пипер, лют пипер и др.), солените и опушени сирена и меса, консерванти и силно се ограничават мазнините.


Обработката на храната е чрез варене, печене и задушаване с малко или никакво количество мазнина, пърженето не се използва. Препоръчва се 5-6 кратен дневен режим с по-малко количество на прием.

  • Зърнени храни – забранени са черен хляб и царевица, приемат се престоял бял хляб, сухари, бисквити, ориз, грис, жито, овесени ядки;
  • Млечни продукти и яйца – разрешени са само прясното мляко, непрестояло кисело мляко, диетична извара, обезсолено прясно сирене, варен белтък;
  • Супи – забранени са тези със застройка и се препоръчват слизестите супи (внимание – да не се приемат много горещи!)
  • Риба – забранени са рибните консерви, хайвера, осолените, пушени и мазни риби. Препоръчват се бялата риба и пъстървата – без кожа; термичата обработка е печене;
  • Месо – както и с рибата, трябва да се изключат консервираните, тлъсти и солени меса, колбаси и тн. Те се заменят от крехко нетлъсто месо – агнешко, пилешко, телешко – което може да се приготвя с варене, печене или на грил;
  • Мазнини – не се приемат мас, лой, сланина, фритюрна мазнина. Разрешени са в малко количество прясното масло, сметаната, олиото и зехтина. Те не се използват за пържене и запръжки, които са забранени;
  • Плодове и зеленчуци – прекратява се консумацията на зелен фасул, лук, гъби, туршии, вишни, кайсии и грозде. Храненето е с картофи, моркови, тиквички, чушки, краставици, тиква, ябълки, праскови, дини, круши, малини, банани (сладки и добре узрели). Особено в случаите на повишено газообразуване се препоръчва да не се прекалява с пресните плодове и зеленчуци. Консумират се варени, печени, задушени, във вид на сокове, желе, кисели пюрета и мус;
  • Десерти – забраняват се конфитюра, шоколада и сладкото. Позволени са захар, желе и мед. Отново при повишено газообразуване да се има предвид, че захарта усилва процеса и може максимално да се измести от меда;
  • Напитки – не се допускат алкохол, газирани напитки, силен чай, кафе и какао. Препоръчват се отвара от шипка и по-слаби чайове.

Гастроезофагеална рефлуксна болест

Това състояние изисква не само временно спазване на хранителен режим, а налагане на някои промени в начина на живот, които да се спазват дългосрочно. В тях се включват:

  • Ранна вечеря – никакво хранене преди лягане, както и самата вечеря трябва да бъде ниско калорична и бедна на мазнини;
  • В дългосрочен план от диетата трябва да се изключат цитрусовите плодове, доматите, кафето, алкохола и шоколада;
  • Намаляване на телесното тегло;
  • По време на сън – използване на подходяща възглавница, която повдига горната половина на тялото;
  • Да не се носят тесни и стягащи дрехи;
  • Отказване от тютюнопушенето.

Гастрит

През първите няколко дни от острия гастрит храна не се приема, а само течности – шипкова отвара и ябълков сок. След това се преминава на леко хранене, с постепенно включвнане на супи, извара и варено месо. До излекуването се спазва препоръчителния режим, след което пациентът може да се храни свободно.


Подобна е ситуацията и при хроничния гастрит, когато ограниченията са необходими в моментите на обостряне, извън които храненето е нормално.


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Метаболитен синдром - с какво ни заплашва?

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising