ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Не само глутенът - кои добавки в храната пречат при цьолиакия?

Puls.bg   |   28 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Не само глутенът - кои добавки в храната пречат при цьолиакия?

Източник: iStockphoto

Ако сте диагностицирани с цьолиакия и имате непоносимост към глутен, много вероятно е да сте чувствителни и към някои добавки в храната, които също да провокират храносмилателни проблеми след консумация. С тази зависимост се обяснява фактът, че повече от 50% от пациентите с цьолиакия се оплакват от стомашно-чревни неразположения, дори когато спазват безглутенова диета.
 
Много често тези оплаквания са породени от т.нар. скрит глутен, за чието присъствие в състава на някои храни болните от цьолиакия дори не подозират. В повечето случаи обаче в основата им са други съставки в консумираната храна – алергени, консерванти, овкусители или друг тип добавки, които затрудняват храносмилането. А подобен ефект при пациенти с цьолиакия се проявява много по-сериозно, отколкото при здрави хора.
 
Решението за спестяването на подобни проблеми се крие или в избягване консумацията на храни с неизвестен състав, или в самостоятелното приготвяне на храната. И в двата случая би било добре да се познават съставките, които може да отключат допълнителни стомашно-чревни проблеми, и консумацията им да се избягва.
 
Ако имате цьолиакия и стомашно-чревните оплаквания продължават дори при придържане към безглутенова диета, причина за това може да са редица допълнителни съставки на храната. Сред тях има редица типове вещества: протеини, консерванти, оцветители, овкусители и др. Ето най-често срещаните:
 
  • Казеин – белтък в млечните продукти;
  • Мононатриев глутамат (номер Е621 в често пренебрегвания списък на добавките, отбелязван на опаковките на храните);
  • Някои сулфити, сулфати и други серни съединения;

 

 

  • Аспартам – най-масовият изкуствен подсладител;
  • Малтоза – често употребяван естествен подсладител;
  • Ароматизатори, особено тези, придаващи изкуствен опушен аромат на храната; 
 
Чревните оплаквания при хора с цьолиакия, спазващи безглутенова диета, може да са породени от още много съставки, срещащи се масово в процесираните, или рафинирани храни. Много често това налага индивидуален подход за установяването и последващото им изключване от хранителния режим.
 
Важно е да се отбележи още нещо. Много хора с глутенова непоносимост се насочват към търсене на медикаменти за облекчаване на симптомите и за трайно лечение на цьолиакия, без да имат предвид подлежащите причини за обостряне проявите на заболяването. Избягването консумацията на храни с някои от посочените съставки може да помогне за по-успешен контрол над заболяването и да улесни лечението.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Холестерол - 7 основни факти
Холестерол - 7 основни факти
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter