ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Не само глутенът - кои добавки в храната пречат при цьолиакия?

Puls.bg   |   28 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Не само глутенът - кои добавки в храната пречат при цьолиакия?

Източник: iStockphoto

Ако сте диагностицирани с цьолиакия и имате непоносимост към глутен, много вероятно е да сте чувствителни и към някои добавки в храната, които също да провокират храносмилателни проблеми след консумация. С тази зависимост се обяснява фактът, че повече от 50% от пациентите с цьолиакия се оплакват от стомашно-чревни неразположения, дори когато спазват безглутенова диета.
 
Много често тези оплаквания са породени от т.нар. скрит глутен, за чието присъствие в състава на някои храни болните от цьолиакия дори не подозират. В повечето случаи обаче в основата им са други съставки в консумираната храна – алергени, консерванти, овкусители или друг тип добавки, които затрудняват храносмилането. А подобен ефект при пациенти с цьолиакия се проявява много по-сериозно, отколкото при здрави хора.
 
Решението за спестяването на подобни проблеми се крие или в избягване консумацията на храни с неизвестен състав, или в самостоятелното приготвяне на храната. И в двата случая би било добре да се познават съставките, които може да отключат допълнителни стомашно-чревни проблеми, и консумацията им да се избягва.
 
Ако имате цьолиакия и стомашно-чревните оплаквания продължават дори при придържане към безглутенова диета, причина за това може да са редица допълнителни съставки на храната. Сред тях има редица типове вещества: протеини, консерванти, оцветители, овкусители и др. Ето най-често срещаните:
 
  • Казеин – белтък в млечните продукти;
  • Мононатриев глутамат (номер Е621 в често пренебрегвания списък на добавките, отбелязван на опаковките на храните);
  • Някои сулфити, сулфати и други серни съединения;

 

 

  • Аспартам – най-масовият изкуствен подсладител;
  • Малтоза – често употребяван естествен подсладител;
  • Ароматизатори, особено тези, придаващи изкуствен опушен аромат на храната; 
 
Чревните оплаквания при хора с цьолиакия, спазващи безглутенова диета, може да са породени от още много съставки, срещащи се масово в процесираните, или рафинирани храни. Много често това налага индивидуален подход за установяването и последващото им изключване от хранителния режим.
 
Важно е да се отбележи още нещо. Много хора с глутенова непоносимост се насочват към търсене на медикаменти за облекчаване на симптомите и за трайно лечение на цьолиакия, без да имат предвид подлежащите причини за обостряне проявите на заболяването. Избягването консумацията на храни с някои от посочените съставки може да помогне за по-успешен контрол над заболяването и да улесни лечението.

Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Метаболитен синдром - с какво ни заплашва?

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising