ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Храни, които да избягваме при подагра

Puls.bg   |   13 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Храни, които да избягваме при подагра

Източник: IStockphoto

Подаграта е хронично обменно заболяване, което се появява заради нарушения в обмяната на пикочната киселина и солите й. Засяга предимно мъже на средна възраст. Има два вида. Първичната се дължи на аномалии в ензимните системи, участващи в разграждането на нуклеопротеините, които водят до образуване на по-големи количества пикочна киселина. През този период има повишена реабсорбция и намалена секреция на пикочна киселина в бъбречните тубули. Вторичната подагра се среща като симптом на друго основно заболяване - левкози и малигнени заболявания с клетъчен разпад, хронични бъбречни заболявания в стадий на бъбречна недостатъчност.
 
Храненето е важна част от лечението на болестта, която протича без симптоми в началото. Най-често хранителният режим се изготвя след консултация с лекар. Много хора, диагностицирани с подагра, пренебрегват съветите на медиците и не се ограничават от менюто си храните, които са им забранени. В резултат на това увеличават риска за здравето си.
 
Добре е хората, имащи подагра, да преминат на специална диета. В нея не трябва да присъстват храни, съдържащи мед и захар. Алкохолът трябва да се изключи напълно (бирата оказва най-голямо влияние), заедно със захарните и газирани напитки
 
Ето кои храни да избягваме, ако имаме подагра:

Морски дарове

Добре е да избягваме морски дарове с високо съдържание на пурин. Такива са сардини, аншоа, миди, риба тон, пикша и скумрия. Ако не преустановим приема им, те ще увеличат риска от подагра с 50%.

Дреболии

Ако обичаме дреболиите, но вече знаем, че имаме подагра, трябва да забравим за пържен черен дроб, сърчица в масло, запечена агнешка главичка, шкембе. Те са с високо съдържание на пурин и могат да накарат нивата на пикочната киселина да скочат. Доказано е, че месото от по-дребните животински органи може да увеличи риска от подагра близо пет пъти. 

Червено месо

Не само дреболиите са вредни, червеното месо (говеждо, свинско) също. И в него има голямо количество пурин, което увеличава шансовете за поява на болестта.
 

Захарни изделия 

Шоколадови бонбони, торти, пастички, желирани бонбони... Всички те са пълни с голямо количетсво фруктоза, който оказва негативно влияение върху организма при подагра. Изкуствените подсладители в храните и напитките имат способността да повишавта нивата на пикочната киселина.

Бял хляб и макаронени изделия

Подобно на сладкишите, белите хлебни и макаронени изделия са пълни с висококачествен фруктозен царевичен сироп. В хляба от пшеница също има, затова се препоръчва болните от подагра да ядат пълнозърнест.

Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Метаболитен синдром - с какво ни заплашва?

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising