ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Храни, които да избягваме при подагра

Puls.bg   |   13 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Храни, които да избягваме при подагра

Източник: IStockphoto

Подаграта е хронично обменно заболяване, което се появява заради нарушения в обмяната на пикочната киселина и солите й. Засяга предимно мъже на средна възраст. Има два вида. Първичната се дължи на аномалии в ензимните системи, участващи в разграждането на нуклеопротеините, които водят до образуване на по-големи количества пикочна киселина. През този период има повишена реабсорбция и намалена секреция на пикочна киселина в бъбречните тубули. Вторичната подагра се среща като симптом на друго основно заболяване - левкози и малигнени заболявания с клетъчен разпад, хронични бъбречни заболявания в стадий на бъбречна недостатъчност.
 
Храненето е важна част от лечението на болестта, която протича без симптоми в началото. Най-често хранителният режим се изготвя след консултация с лекар. Много хора, диагностицирани с подагра, пренебрегват съветите на медиците и не се ограничават от менюто си храните, които са им забранени. В резултат на това увеличават риска за здравето си.
 
Добре е хората, имащи подагра, да преминат на специална диета. В нея не трябва да присъстват храни, съдържащи мед и захар. Алкохолът трябва да се изключи напълно (бирата оказва най-голямо влияние), заедно със захарните и газирани напитки
 
Ето кои храни да избягваме, ако имаме подагра:

Морски дарове

Добре е да избягваме морски дарове с високо съдържание на пурин. Такива са сардини, аншоа, миди, риба тон, пикша и скумрия. Ако не преустановим приема им, те ще увеличат риска от подагра с 50%.

Дреболии

Ако обичаме дреболиите, но вече знаем, че имаме подагра, трябва да забравим за пържен черен дроб, сърчица в масло, запечена агнешка главичка, шкембе. Те са с високо съдържание на пурин и могат да накарат нивата на пикочната киселина да скочат. Доказано е, че месото от по-дребните животински органи може да увеличи риска от подагра близо пет пъти. 

Червено месо

Не само дреболиите са вредни, червеното месо (говеждо, свинско) също. И в него има голямо количество пурин, което увеличава шансовете за поява на болестта.
 

Захарни изделия 

Шоколадови бонбони, торти, пастички, желирани бонбони... Всички те са пълни с голямо количетсво фруктоза, който оказва негативно влияение върху организма при подагра. Изкуствените подсладители в храните и напитките имат способността да повишавта нивата на пикочната киселина.

Бял хляб и макаронени изделия

Подобно на сладкишите, белите хлебни и макаронени изделия са пълни с висококачествен фруктозен царевичен сироп. В хляба от пшеница също има, затова се препоръчва болните от подагра да ядат пълнозърнест.

Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Д-р Васил Даскалов: В нашето майчино здравеопазване са пропуснати някои основни изследвания

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising