ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Средиземноморската диета понижава риска от депресия

Puls.bg   |   09 октомври 2009   |   Коментари 0
   
   
Средиземноморската диета понижава риска от депресия

Средиземноморската кухня, която съчетава зеленчуци, плодове, ядки и храни с цели зърна, както и много риба и морски дарове притежава ефекта да понижава риска от депресивни състояния. Изследването е публикувано в сп. Archives of General Psychiatry.

Изследването обхваща повече от 10 000 испанци в добро здраве, които са наблюдавани в продължение на почти 5 години от екип на д-р Алмудена Санчес-Вилегас от Университета Навара в Испания. Включените в проучването споделили своите предпочитания относно храненето, въз основа на което от екипа учени са определили предпочитанията им към средиземноморската кухня.

Експертите разглеждат съотношението между ненаситени и наситени мастни киселини, умерена употреба на алкохол, присъствие на млечни продукти в менюто, ограничена консумация на месо и предпочитане на зеленчуци, плодове, ядки, зърнени, бобови култури и риба в храненето.

В края на изследването учените регистрират 480 случаи на депресия, при 156 мъже и 324 жени. Според тях придържането към средиземноморската кухня понижава риска от депресия с 30 %.

Тези показатели са без връзка с други като стил на живот, семеен статус и безопасно шофиране.

Все още не е ясен механизмът, по който молекулите, съдържащите се в продуктите на средиземноморската трапеза, предпазват от депресия, но авторите предполагат, че причините се коренят в положителния ефект от съчетанието на разнообразни храни, които подобряват работата на кръвоносната система, понижават възпалителните процеси и риска от развитие на сърдечни заболявания, намаляват процесите на увреждане на клетките от свободните радикали и активните частици кислород.

Ползите се обясняват с наличието на много антиоксиданти, ненаситени мастни киселини, растителни пигменти, витамини, фолиева киселина и други полезни вещества, които се съдържат в средиземноморските ястия.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising