ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Красимира Илинчева: Как да се храним при ставни заболявания?

Puls.bg   |   06 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Красимира Илинчева: Как да се храним при ставни заболявания?

Източник: Личен архив

Д-р Красимира Илинчева е специалист по хранене и диететика. Участва в епидемиологични проучвания на храненето и хранителния статус на населението в България. Обучава медицински специалисти за здравословно хранене на деца, възрастни и стари хора. Консултира хора, които желаят да избегнат неблагоприятните последици от нездравословното хранене: хранителни дефицити, небалансиран начин на хранене, хронични заболявания. Практикува в Пловдив.
 
 - Д-р Илинчева, какво предизвиква възникването на дегенеративни ставни заболявания?
 
Причините са много и понякога не е само една, а комбинация от тях. Тези заболявания може да възникнат от различни инфекции, причинени от бактерии или вируси или от техни токсини. Може да са от химически агенти, да са от травми, с генетичен произход или са също автоимунни. Отключващ фактор за ставните дегенеративни заболявания е някакъв тип стрес за организма. Стресът винаги снижава нивото на имунитета или го срива и организмът става податлив за всякакви заболявания. Обикновено там, където има генетично предразположение, може да се отключи даден ген и да се прояви съответното заболяване.
 
 - До каква степен здравословното хранене може да повлияе на дегенеративните ставни заболявания?
 
Дегенеративните ставни заболявания са много и най-различни. При едни от тях имаме нарушение на липидния метаболизъм, при други е нарушение на въглехидратния метаболизъм, при трети е нарушение на обмяната на минерали и витамини. Но при всички тях основното лечение е правилен хранителен режим, лечебно хранене.
 
 - Какви храни трябва да се избягва категорично от хора със ставни заболявания?
 
Преди всичко трябва да се избягват храните с неестествен произход, към които са прибавени много химически вещества – подобрители, овкусители, оцветители, консерванти, така наречените Е-та.
Друга група храни, която трябва да се изключи, е тази с добавени хидрогенирани мастни киселини, тъй като трансмастните киселини изключително много увреждат организма.
 
Трета група храни, която трябва да се избягва, е съдържащата прости захари, които се усвояват бързо. 
Трябва да се избягват и храните, придобити в замърсена среда. Въздухът е изключително замърсен, водата и почвата също. Растенията синтезират хранителни вещества от минералите в почвата, въздуха и водата. Когато една почва е замърсена или бедна на минерали, тогава има недостиг в растенията, а оттам се появяват и дефицити на хранителни вещества при хората, които ги консумират. Затова е много важно да се приема истинска, непреработена, естествена храна, отглеждана в чиста среда, с природни средства.
 
 - С какво трябва да се хранят конкретно тези пациенти и защо?
 
Зависи от това какви метаболитни нарушения има конкретният пациент. Основната ми препоръка при всички е да преминат на млечно-растителна храна. Желателно е поне два пъти в седмицата да консумират риба, рибни продукти, морски дарове. Много е важно да не се приемат огромни количества месо, какъвто е навикът на съвременните българи. Разбира се, месото не трябва да бъде изключено напълно от менюто, но трябва да се консумира по-рядко, да се сервира заедно с пресни салати и по възможност да бъде екологично чисто.
 
 - Защо прекомерната употреба на месо вреди на ставите?
 
Белтъкът на месото е изграден от аминокиселини. Крайни продукти от метаболизма им са амоняк, пикочна киселина, креатинин и др., които се отлагат в ставите. Месото натоварва и бъбреците, и черния дроб, които основно участват в обмяната на веществата, в детоксикацията на организма. Черният дроб е лабораторията на нашето тяло и когато работата му се затормозява, затормозява се и работата на бъбреците. Така вместо токсините и вредните вещества да бъдат изхвърлени от организма, те започват да се складират в тялото. Когато се складират в ставите, предизвикват възпаления. Ето защо прекалената употреба на месо е изключително вредна.
 
 - Може ли да дадете примерно дневно меню?
 
За всеки човек хранителният режим е строго индивидуален, тъй като пациентите със ставни заболявания по принцип са полиморбидни - страдат от много и различни съпътстващи заболявания. Има ли проблем в обмяната на веществата, страда целият организъм. Трябва да се съобразим със състоянието на сърдечносъдовата система, с уврежданията на кръвоносните съдове, с проблемите с кръвното налягане; трябва да се съобразим и със състоянието на бъбреците.
 
Правилното хранене е много индивидуално, нещата не са прости и еднозначни. Всеки човек е една вселена. Затова за всеки от пациентите отделям по час и половина, дори два часа, за да разговарям и да открия причината за заболяването. Защото колкото и да опитваме да лекуваме следствието, не премахнем ли причината, болестта си остава.
 
 - В какви количества трябва да се приемат съдържащи калций храни и хранителни добавки с калций?
 
До каква степен пациентът се нуждае от калций може да се прецени от получените лабораторни резултати за дефицит на калций. Освен това калциевата обмяна не е еднофакторна. В нея участва и магнезий, и фосфор, и витамин D, и витамин К. За да бъде усвоен калцият, не може да се приема само калций. Не трябва да се допусне и предозиране. Винаги при дисбаланс в организма за сметка на едно страда друго. Затова храненето трябва да е балансирано и прецизирано при всеки отделен пациент. Нужни са лабораторни изследвания, за да се види от какво има недостиг, и тогава да се уточни какви храни да се включат в менюто, какви да се изключат и дали въобще има нужда от хранителни добавки. Както е казал Хипократ: нека храната да бъде ваше лекарство и лекарството да е храна.
 
 - Има ли различия при млади хора с проблеми със ставите и при възрастните?
 
При младите хора ставните заболявания може да са следствие от травма или пък от някаква генетична предразположеност. Причината може да е една, може да са няколко. Тогава и храненето е много различно. Напоследък много се „подмладиха” костно-ставните заболявания, които се смятаха за характерни за над средната възраст. Заболяват 20 – 25-годишни хора. Основната причина е лошият начин на хранене и замърсеният въздух, почва и вода. Коренът на тези заболявания е там. А като прибавим и стреса като отключващ фактор, резултатът е налице.
 
 - Играе ли роля липсата на движение в ежедневието на хората?
 
Да, обездвижването също е фактор за развитие на костно-ставни заболявания. Човек е здрав, когато се храни здравословно, движи се достатъчно и има добри мисли. Има ли нарушение на тези три фактора, започват болестите. Затова препоръчвам на пациентите си освен правилно хранене добър двигателен режим, психо-емоционален режим и колкото по-близо до природата, толкова по-добре.
 
Интервюто е част от специалната поредица на фондация "В помощ на здравето" в Puls.bg - "Храненето - част от лечението"
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising