ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Красимира Илинчева: Как да се храним при ставни заболявания?

Puls.bg   |   06 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Красимира Илинчева: Как да се храним при ставни заболявания?

Източник: Личен архив

Д-р Красимира Илинчева е специалист по хранене и диететика. Участва в епидемиологични проучвания на храненето и хранителния статус на населението в България. Обучава медицински специалисти за здравословно хранене на деца, възрастни и стари хора. Консултира хора, които желаят да избегнат неблагоприятните последици от нездравословното хранене: хранителни дефицити, небалансиран начин на хранене, хронични заболявания. Практикува в Пловдив.
 
 - Д-р Илинчева, какво предизвиква възникването на дегенеративни ставни заболявания?
 
Причините са много и понякога не е само една, а комбинация от тях. Тези заболявания може да възникнат от различни инфекции, причинени от бактерии или вируси или от техни токсини. Може да са от химически агенти, да са от травми, с генетичен произход или са също автоимунни. Отключващ фактор за ставните дегенеративни заболявания е някакъв тип стрес за организма. Стресът винаги снижава нивото на имунитета или го срива и организмът става податлив за всякакви заболявания. Обикновено там, където има генетично предразположение, може да се отключи даден ген и да се прояви съответното заболяване.
 
 - До каква степен здравословното хранене може да повлияе на дегенеративните ставни заболявания?
 
Дегенеративните ставни заболявания са много и най-различни. При едни от тях имаме нарушение на липидния метаболизъм, при други е нарушение на въглехидратния метаболизъм, при трети е нарушение на обмяната на минерали и витамини. Но при всички тях основното лечение е правилен хранителен режим, лечебно хранене.
 
 - Какви храни трябва да се избягва категорично от хора със ставни заболявания?
 
Преди всичко трябва да се избягват храните с неестествен произход, към които са прибавени много химически вещества – подобрители, овкусители, оцветители, консерванти, така наречените Е-та.
Друга група храни, която трябва да се изключи, е тази с добавени хидрогенирани мастни киселини, тъй като трансмастните киселини изключително много увреждат организма.
 
Трета група храни, която трябва да се избягва, е съдържащата прости захари, които се усвояват бързо. 
Трябва да се избягват и храните, придобити в замърсена среда. Въздухът е изключително замърсен, водата и почвата също. Растенията синтезират хранителни вещества от минералите в почвата, въздуха и водата. Когато една почва е замърсена или бедна на минерали, тогава има недостиг в растенията, а оттам се появяват и дефицити на хранителни вещества при хората, които ги консумират. Затова е много важно да се приема истинска, непреработена, естествена храна, отглеждана в чиста среда, с природни средства.
 
 - С какво трябва да се хранят конкретно тези пациенти и защо?
 
Зависи от това какви метаболитни нарушения има конкретният пациент. Основната ми препоръка при всички е да преминат на млечно-растителна храна. Желателно е поне два пъти в седмицата да консумират риба, рибни продукти, морски дарове. Много е важно да не се приемат огромни количества месо, какъвто е навикът на съвременните българи. Разбира се, месото не трябва да бъде изключено напълно от менюто, но трябва да се консумира по-рядко, да се сервира заедно с пресни салати и по възможност да бъде екологично чисто.
 
 - Защо прекомерната употреба на месо вреди на ставите?
 
Белтъкът на месото е изграден от аминокиселини. Крайни продукти от метаболизма им са амоняк, пикочна киселина, креатинин и др., които се отлагат в ставите. Месото натоварва и бъбреците, и черния дроб, които основно участват в обмяната на веществата, в детоксикацията на организма. Черният дроб е лабораторията на нашето тяло и когато работата му се затормозява, затормозява се и работата на бъбреците. Така вместо токсините и вредните вещества да бъдат изхвърлени от организма, те започват да се складират в тялото. Когато се складират в ставите, предизвикват възпаления. Ето защо прекалената употреба на месо е изключително вредна.
 
 - Може ли да дадете примерно дневно меню?
 
За всеки човек хранителният режим е строго индивидуален, тъй като пациентите със ставни заболявания по принцип са полиморбидни - страдат от много и различни съпътстващи заболявания. Има ли проблем в обмяната на веществата, страда целият организъм. Трябва да се съобразим със състоянието на сърдечносъдовата система, с уврежданията на кръвоносните съдове, с проблемите с кръвното налягане; трябва да се съобразим и със състоянието на бъбреците.
 
Правилното хранене е много индивидуално, нещата не са прости и еднозначни. Всеки човек е една вселена. Затова за всеки от пациентите отделям по час и половина, дори два часа, за да разговарям и да открия причината за заболяването. Защото колкото и да опитваме да лекуваме следствието, не премахнем ли причината, болестта си остава.
 
 - В какви количества трябва да се приемат съдържащи калций храни и хранителни добавки с калций?
 
До каква степен пациентът се нуждае от калций може да се прецени от получените лабораторни резултати за дефицит на калций. Освен това калциевата обмяна не е еднофакторна. В нея участва и магнезий, и фосфор, и витамин D, и витамин К. За да бъде усвоен калцият, не може да се приема само калций. Не трябва да се допусне и предозиране. Винаги при дисбаланс в организма за сметка на едно страда друго. Затова храненето трябва да е балансирано и прецизирано при всеки отделен пациент. Нужни са лабораторни изследвания, за да се види от какво има недостиг, и тогава да се уточни какви храни да се включат в менюто, какви да се изключат и дали въобще има нужда от хранителни добавки. Както е казал Хипократ: нека храната да бъде ваше лекарство и лекарството да е храна.
 
 - Има ли различия при млади хора с проблеми със ставите и при възрастните?
 
При младите хора ставните заболявания може да са следствие от травма или пък от някаква генетична предразположеност. Причината може да е една, може да са няколко. Тогава и храненето е много различно. Напоследък много се „подмладиха” костно-ставните заболявания, които се смятаха за характерни за над средната възраст. Заболяват 20 – 25-годишни хора. Основната причина е лошият начин на хранене и замърсеният въздух, почва и вода. Коренът на тези заболявания е там. А като прибавим и стреса като отключващ фактор, резултатът е налице.
 
 - Играе ли роля липсата на движение в ежедневието на хората?
 
Да, обездвижването също е фактор за развитие на костно-ставни заболявания. Човек е здрав, когато се храни здравословно, движи се достатъчно и има добри мисли. Има ли нарушение на тези три фактора, започват болестите. Затова препоръчвам на пациентите си освен правилно хранене добър двигателен режим, психо-емоционален режим и колкото по-близо до природата, толкова по-добре.
 
Интервюто е част от специалната поредица на фондация "В помощ на здравето" в Puls.bg - "Храненето - част от лечението"
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Холестерол - 7 основни факти
Холестерол - 7 основни факти
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter