ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Храни за понижаване на кръвното налягане?

Puls.bg   |   26 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Храни за понижаване на кръвното налягане?

Източник: iStockphoto

Според Световната здравна организация над 1 милиард души страдат от хипертония – хронично повишеното кръвно налягане. Състоянието е пряко отговорно за фаталните изходи на 45% от сърдечните заболявания и 51% от инсултите. 
 
Учени от университета на Южна Каролина докладват, че завишеният прием на храни богати на калий може да помага в борбата с високото кръвно. Приемът на подобни храни усилва работата на бъбреците, които започват да отделят повече вода и сол при повишени количества калий в тялото. Ефекта е сходен с този от приема на диуретик.
 
Алиша МакДонъх, професор по клетъчна- и невробиология споделя, че според получените от нея и екипа ѝ доказателства, увеличаването на поглъщания с храната калий има значим ефект и директно подпомага за понижаването на кръвното налягане. Данните от изследването на учените са публикувани в  журнала American Journal of Physiology Endocrinology and Metabolism от 4-ти април 2017.
 
Много храни са богати на калий – ценният минерал е важен за поддръжката на електролитният баланс в тялото, отговаря за множество сърдечни функции и без него тялото не би могло да произвежда достатъчно енергия.
 
Препоръчителният дневен прием на калий се равнява на 3500-4500 милиграма дневно, в зависимост от множество фактори. Преди да се прави опит за завишаване на приема, консултацията с лекар и по възможност диетолог е абсолютно задължителна.
 
Един среден банан съдържа близо 15% от необходимото дневно количество калий за човека. В 100 грама кисело мляко се съдържат около 250 милиграма калий, в едно авокадо – близо 1000 милиграма. В 200 грама сварени или печени, но не и пържени картофи, се намира около 30% от нужния за деня калий, а в 100 грама прясна сьомга се намират около 500 милиграма калий.
 
Според МакДонъх и учениците ѝ, способността за контрол над телесните нива на калий е от жизнена важност за сърдечното, мускулното и нервното здраве.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising