ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Мартин Платников: При стомашно-чревни заболявания е нужен щадящ подход

Puls.bg   |   08 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Мартин Платников: При стомашно-чревни заболявания е нужен щадящ подход

Източник: Личен архив

Диетологът д-р Мартин Платников е завършил Медицинския университет във Варна през 1994 г. Има специалност „Хранене и диететика” и квалификация по аюрведична медицина. Работил е като сътрудник в центъра на д-р Емилова. От 2008 г. е диетолог в МЦ “Black sea”. Има богат опит в областта на диетичното лечение на редица съвременни заболявания, свързани с неправилното хранене и с прехранването.
 
 - Д-р Платников, как да променим храненето си при заболявания на стомаха и червата?
 
Нужен е щадящ за храносмилателната система подход. Трябва да има чест прием на малки количества храна. 
 
При гастрит, язва или след стомашни операции е важна адекватната механична и термична бработка на храната.
 
Механичната обработка е белене на кори, люспи, ципи, отстраняване на семки, рязане на ситно, пасиране, пюриране, а термичната обработка може да е варене, печене, готвене „на пара“. Не бива да се консумира пържена храна.
 
Заболяванията на червата протичат най-общо с диаричен синдром или запек, от което се определя и нашето хранително поведение. 
 
При запек трябва да се стимулира чревната перисталтика и да се оптимизира консистенцията на чревното съдържимо, за да се улесни придвижването му. 
 
Когато има разстройство, е нужно да се ограничат стимулите по отношение на перисталтиката, да се намали загубата на течности и вещества и да се компенсира тази загуба.
 
 - Какви храни и течности са подходящи при този тип заболявания и защо?
 
Според стадия на съответното заболяване и тежестта на проявените симптоми подходът е различен, но най-общо може да се каже следното.
 
При язва или гастрит както и след стомашни операции се разчита предимно на картофи, ориз, малко по-сух бял хляб или сухар, мляно месо, рохки яйца, извара или изкиснато сирене, прясно мляко, млечни кремове и каши, печени ябълки или плодове, които са много узрели меки и сладки, а не кисели, плодовете могат и да се пюрират. Уместно е да се ползват билкови чайове, минерална вода, сокове със слабо съдържание на захар.
 
При чревни заболявания протичащи с диаричен синдром или след чревни операции пациентът за ден – два е на пълен глад, след което постепенно се добавят ориз, картофено пюре, супи, фино смляно или пасирано месо, сухар или препечен хляб, каши, плодови пюрета, съдържащи танин, билкови чайове с адстрингентно (стягащо) действие.
 
При запек се набляга на растителни храни, богати на фибри, и на много течности. Не се прекалява с въглехидратни храни, мазнини и белтъчни храни, но трябва да ги има.
 
 - Какво да изключим от менюто си или да го ограничим и защо?
 
При стомашните заболявания се спират храни, съдържащи фибри, както и кисели, пикантни, солени, концентрирани сладки и захарни изделия, прекалено студени и прекалено горещи храни както и кафе и чайове, съдържащи танин.
 
 
При чревни заболявания протичащи с разстройство се спират фибри, захарни и сладки изделия, всякакви подправки, консервирани и солени храни, мляко, яйца, газирани и сладки напитки.
 
 - Дали е необходима диета, която да се прилага определен период от време, или цялостна промяна на начина на хранене?
 
В отделните стадии на заболяването диетичният подход търпи промени по отношение на видове храни, количество на храната, механична обработка и термична обработка.
 
Принципно е нужна диета за определен период, която да осигури покой и да не дразни съответния орган, за да се подпомогне възстановяването му. Ако причините за страданието са диетични грешки, след възстановяването не бива да се допускат същите грешки в храненето, довели до заболяването.
 
 - Как изглежда едно примерно меню при хора с проблеми на стомаха и червата?
 
Не е редно да се дава конкретно меню, ако не е съобразено с конкретните особености на случая, защото това би подвело пациентите. Диетологът, изхождайки от конкретното заболяване, тежестта на протичане и стадия му, както и съобразявайки се с вкуса и предпочитанията на пациента, изготвя съответните указания за хранене. Всичко останало е просто списък с храни.
 
 - Препоръчвате ли хранителни добавки при пациенти с подобни проблеми?
 
Ако е нужно да се компенсира някаква загуба на вещества, може да се дават и съответни добавки. Могат също да се ползват билкови препарати, предпазващи от газове и спазми. 
Тук е мястото да обърна внимание, че оптималния състав на чревната микрофлора е от голямо значение за доброто функциониране на чревния тракт, което от своя страна дава отражение върху състоянието на целия организъм. Затова често се налага да се приемат пробиотици.
 
 - Има ли значение качеството на храната?
 
Ако се спазват технологиите за производство на храни и отглеждане на животни и растения и ако работи системата за контрол, не би трябвало има проблеми с качеството на храните.
Качеството на една храна е в наличието на всички полезни вещества, присъщи за нея, както и от липсата на вредни вещества. Като нискокачествен или некачествен може да се определи продукт, който има прекалено ниско съдържание на характерните за него полезни вещества дори да няма наличие на вредни компоненти.
 
 - Какъв е проблемът, ако една храна не е вредна, но е некачествена?
 
Напоследък има дебат за разликите в състава на едни и същи храни, продавани у нас и в Европа. Това е типичен пример за по-нискокачествена и съответно по-евтина за призводство храна, която по същество е безопасна за консумация, но е с по-ниско съдържание на полезни вещества, които биха присъствали в нея ако се спази оригиналната технологията.
 
В зависимост от вложените продукти съществуват два варианта.
 
При първия вариант един такъв хранителен артикул може да внесе както по-малко от очакваното енергия, така и по-малко полезни вещества. Явно е, че такъв продукт няма да изпълни хранителните си функциите и ще бъдем излъгани в очакванията си. А ако това е някоя често консумирана храна, на която сме свикнали да разчитаме, с времето ще си създадем и здравни проблеми.
 
По-чест обаче е другият вариант, при който в производството на такива „ментета“ вместо стойностни суровини се влагат евтини и лесно засищащи „пълнители“ като нишестето, палмовото масло и т.н. Като краен резултат имаме повишено енергийно съдържание и ниска хранителна плътност, т.е. ще имаме внос в организма на много енергия и малко вещества. Така се стига до парадокс - наблюдаваме масово затлъстяване и паралелно с него недостиг на полезни вещества при същите индивиди. Като резултат се повишава броят на заболяванията, свързани с наднорменото тегло, както и на заболяванията, дължащи се на недостиг на вещества.
 
Качеството на храната определя нейния състав, а съставът на храната определя състава на организма. Външно това може да се разбере по това дали се изпотяваме лесно и как мирише тялото, колко здрави са и как изглеждат косата и ноктите, външният вид на кожата и др. Много по-важни обаче са здравословните аспекти на телесния състав като костната плътност, съотношението на мускулите и мазнините в тялото, адаптивността при стрес и при физически натоварвания, имунитета и т.н.
 
 - Какви грешки в храненето допуска съвременният българин?
 
Основните грешки са консумация на храни с висока енергийна плътност – сладки и захарни изделия, тестени храни, пържени храни и храни с високо съдържание на мазнини, особено животински и хидрогенирани.
 
Недостатъчно се консумират храни като плодове, зеленчуци, нискомаслени млечни продукти и риба. 
 
Трябва да се съблюдава ниска консумация на сол, добавена захар и мазнини, както и по-умерена консумация на алкохол. 
 
Количествата на приеманата храна също трябва да са адекватни и да не се прекалява само защото имаме лесен достъп до храна. 
 
Лесният достъпът до храна се смята за белег на високо икономическо и цивилизационно ниво на една държава.
 
Това се отнася и за България, където обаче голяма част от храните се внасят, т.е. са произведени извън страната, и то по гореописания начин. Нашите местни производители не биха били конкурентни, ако не прилагат подобен евтин подход. В резултат става доста трудно за съгражданите ни да спазват високо качество в храненето.
 
Обнадеждаващо е, че медиите и по-будната част на нашето общество повдигат по-често въпроса за качеството на храните и контрола му.
 
 
Интервюто е част от поредицата на Фондация "В помощ на здравето" в Puls.bg: "Храненето - част от лечението"

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Холестерол - 7 основни факти
Холестерол - 7 основни факти
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter