ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Съвети за хранене при глутенова ентеропатия

д-р Ралица Иванова   |   21 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Съвети за хранене при глутенова ентеропатия

Източник: iStockphoto

Глутеновата ентеропатия, известна още като цьолиакия, представлява хронично автоимунно заболяване, което може да се развие във всяка възраст и без значение от пола. Прицелен орган е тънкото черво, чието увреждане води до проблеми със смилането и усвояването на храната. Състоянието се предизвиква следствие на имунопредизвикана реакция срещу белтъка глутен и по-конкретно глиадин, който е съставна част на гореспоменатия белтък.
 
В зависимост от изразеността на имуномедиираната реакция се стига до различни симптоми. При някои пациенти приемът на глутен-съдържащи храни води до тежко протичащ малабсорбционен синдром – изоставане в растежа при малки деца, диарии, коремни болки, метеоризъм, отслабване на тегло, кожни проблеми, хронична умора, отпадналост и други.
 
За разлика от това при други пациенти са възможни само единични симптоми – атипични форми, които са трудни за разпознаване – репродуктивни проблеми, намалено либидо, нередовна менструация, периферна невропатия, анемия и други.
 
Честотата на засегнатите хора в световен мащаб е около 1%. Съвременните серологични изследвания значително подобриха диагностиката на заболяването. Погрешно е схващането, че заболяването е типично детска болест, тъй като неговият дебют може да бъде във всяка възраст.
 
Глутеновата ентеропатия се дължи на непоносимост към основния белтък в пшеницата – глутен и по-конкретно едно от неговите съставни съединения - глиадин. Богати на него са пшеницата, ръжта, ечемикът. След преустановяване на тяхната консумация се стига до постепенно подобряване на състоянието и напълно изчезване на симптомите. В това се състои и лечението на заболяването – изготвянето на специфичен диетичен режим.
 
Позволени продукти в диетата са царевицата, картофи, ориз, соя, елда, просо. По отношение на зеленчуците и плодовете също не се налага ограничение – тиквички, моркови, зеле, различни видове плодове, включително и цитруси. Препоръчва се консумацията на всякакъв вид бобови култури – леща, фасул, грах, нахут.
 
Месото не е забранен продукт, но е важно да сме сигурно в неговото съдържание, тъй като често на пазара се предлагат продукти, в които са включени различни добавки, включителни и глутен-съдържащи. Препоръчва се консумацията на нетлъсто месо – телешко, пилешко, заешко, както и риба. Като рискови се приемат всички видове колбаси, филета, шунка и други, които имат неясен произход и съответно съдържание.
 
Основно значение има внимателното четене на етикетите на всички храни. На пазара се предлагат безглутенови продукти, които се означават със зачертан житен клас на опаковката. Ако се съмнявате в безопасността на храните, по-добре е да бъде избегната тяхната консумация.
 
Всички видове ядки са позволени за консумация, тъй като не съдържат глутен. От значение е те да бъдат сурови, а не печени, поради това че често се поръсват с брашно преди термичната обработка.
 
Продукти като елда, чия, амарант също могат да се използват за приготвяне на различни ястия при пациенти с глутенова ентеропатия, тъй като не съдържат глутен. Брашното от лимец, освен с незначителното си съдържание на глутен, се отличава и с висока хранителна стойност – богат на различни важни за организма витамини, минерали и баластни вещества.
 
Скрити източници на глутен могат да бъдат голяма част от готовите сосове, различни полуфабрикати, както и някои млечни продукти, към които се добавят различни подобрители за сгъстяване на консистенцията. Дори и в царевичното или оризовото брашно е възможно добавяне на пшенично или овесено брашно, което дори и в минимални количества може да доведе до влошаване състоянието на пациента.
 
Прясното мляко, както и всички продукти приготвени от него – кисело мляко, сирене, кашкавал, извара, могат да бъдат консумирани, стига да бъдат от сигурни източници и без допълнителни добавки. При съчетаване на непоносимост към глутен и казеин се налага изключване и на млечните продукти от менюто на пациентите. Но това се налага след лабораторно изясняване на индивидуалния толеранс на пациента.
 
Необходимо е време за привикване към новия режим на хранене, но това остава все още единствения сигурен начин за лечение. 4099
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter