ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Съвети за хранене при глутенова ентеропатия

д-р Ралица Иванова   |   21 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Съвети за хранене при глутенова ентеропатия

Източник: iStockphoto

Глутеновата ентеропатия, известна още като цьолиакия, представлява хронично автоимунно заболяване, което може да се развие във всяка възраст и без значение от пола. Прицелен орган е тънкото черво, чието увреждане води до проблеми със смилането и усвояването на храната. Състоянието се предизвиква следствие на имунопредизвикана реакция срещу белтъка глутен и по-конкретно глиадин, който е съставна част на гореспоменатия белтък.
 
В зависимост от изразеността на имуномедиираната реакция се стига до различни симптоми. При някои пациенти приемът на глутен-съдържащи храни води до тежко протичащ малабсорбционен синдром – изоставане в растежа при малки деца, диарии, коремни болки, метеоризъм, отслабване на тегло, кожни проблеми, хронична умора, отпадналост и други.
 
За разлика от това при други пациенти са възможни само единични симптоми – атипични форми, които са трудни за разпознаване – репродуктивни проблеми, намалено либидо, нередовна менструация, периферна невропатия, анемия и други.
 
Честотата на засегнатите хора в световен мащаб е около 1%. Съвременните серологични изследвания значително подобриха диагностиката на заболяването. Погрешно е схващането, че заболяването е типично детска болест, тъй като неговият дебют може да бъде във всяка възраст.
 
Глутеновата ентеропатия се дължи на непоносимост към основния белтък в пшеницата – глутен и по-конкретно едно от неговите съставни съединения - глиадин. Богати на него са пшеницата, ръжта, ечемикът. След преустановяване на тяхната консумация се стига до постепенно подобряване на състоянието и напълно изчезване на симптомите. В това се състои и лечението на заболяването – изготвянето на специфичен диетичен режим.
 
Позволени продукти в диетата са царевицата, картофи, ориз, соя, елда, просо. По отношение на зеленчуците и плодовете също не се налага ограничение – тиквички, моркови, зеле, различни видове плодове, включително и цитруси. Препоръчва се консумацията на всякакъв вид бобови култури – леща, фасул, грах, нахут.
 
Месото не е забранен продукт, но е важно да сме сигурно в неговото съдържание, тъй като често на пазара се предлагат продукти, в които са включени различни добавки, включителни и глутен-съдържащи. Препоръчва се консумацията на нетлъсто месо – телешко, пилешко, заешко, както и риба. Като рискови се приемат всички видове колбаси, филета, шунка и други, които имат неясен произход и съответно съдържание.
 
Основно значение има внимателното четене на етикетите на всички храни. На пазара се предлагат безглутенови продукти, които се означават със зачертан житен клас на опаковката. Ако се съмнявате в безопасността на храните, по-добре е да бъде избегната тяхната консумация.
 
Всички видове ядки са позволени за консумация, тъй като не съдържат глутен. От значение е те да бъдат сурови, а не печени, поради това че често се поръсват с брашно преди термичната обработка.
 
Продукти като елда, чия, амарант също могат да се използват за приготвяне на различни ястия при пациенти с глутенова ентеропатия, тъй като не съдържат глутен. Брашното от лимец, освен с незначителното си съдържание на глутен, се отличава и с висока хранителна стойност – богат на различни важни за организма витамини, минерали и баластни вещества.
 
Скрити източници на глутен могат да бъдат голяма част от готовите сосове, различни полуфабрикати, както и някои млечни продукти, към които се добавят различни подобрители за сгъстяване на консистенцията. Дори и в царевичното или оризовото брашно е възможно добавяне на пшенично или овесено брашно, което дори и в минимални количества може да доведе до влошаване състоянието на пациента.
 
Прясното мляко, както и всички продукти приготвени от него – кисело мляко, сирене, кашкавал, извара, могат да бъдат консумирани, стига да бъдат от сигурни източници и без допълнителни добавки. При съчетаване на непоносимост към глутен и казеин се налага изключване и на млечните продукти от менюто на пациентите. Но това се налага след лабораторно изясняване на индивидуалния толеранс на пациента.
 
Необходимо е време за привикване към новия режим на хранене, но това остава все още единствения сигурен начин за лечение. 4099
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising