ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Анна Йорданова: При рак трябва да се ограничат въглехидратите

Puls.bg   |   30 март 2017   |   Коментари 1
   
   
Д-р Анна Йорданова: При рак трябва да се ограничат въглехидратите

Източник: Личен архив

Д-р Анна Йорданова е главен консултант на Eurodiet за България. Завършила е Медицинския университет в София. Има специалност „Хранене и диететика”. Изнася лекции за хранене при онкологични заболявания пред пациенти с рак и изготвя индивидуални режими на хранене.
 
 - Д-р Йорданова, има ли общи препоръки за храненето при онкологични заболявания, независимо къде е локализацията на рака?
 
Да, има. Макар че всеки човек би трябвало да има собствен хранителен режим според неговото състояние, заболявания и начин на живот. При онкологичните пациенти е задължително да бъде ограничен общият калориен прием. Специално трябва да се ограничат въглехидратите. Това доказано действа положително на раково болните, а при здрави хора снижава риска от възникване на раково заболяване. Добре е да се приемат храни с по-нисък гликемичен индекс, защото раковите клетки усвояват предимно глюкозата. Кетогенните диети са подходящи за онкологичните пациенти. Само че са по-трудни за спазване, в някои случаи са и неприятни. Препоръчвам индивидуален преглед, за да се прецени какво е подходящо за конкретния човек. Защото не можем да подлагаме на кетогенна диета пациент с индекс на телесна маса 20.
 
 - Защо кетогенната диета е подходяща за онкологични пациенти?
 
Кетогенната диета означава лишаване от въглехидрати или много нисък прием на въглехидрати – под 50 г на ден, поради което организмът синтезира кетонови тела. Подходяща е, защото туморните клетки се хранят само с глюкоза и не могат да се хранят с кетоновите тела. Докато всички глюкозависими органи на нашето тяло могат да възприемат кетоновите тела. В точно това се състои съхраняващият организма механизъм. Ако организмът е принуден за някакъв период да се лишава от храна, за да оцелее, от мастните клетки се отделят кетонови тела, които захранват глюконозависимите органи.
 
Кетоновата диета не е и нужна в масовия случай, понеже при пациентите с онкологични заболявания се прави химиотерапия и вървят възстановителни процеси. Тогава е подходящ друг тип хранителен режим, в който се включват всички възможни антиоксиданти, точно определено количество въглехидрати, мазнини и протеини.
 
Когато има увреден орган, особено важни са протеините. Не трябва да се приемат само високопротеинови храни, обработени на висока температура. Например месо, печено на скара. За предпочитане е печено на фурна и варено. Проблем би могло да има, ако човек се прехранва с протеини – три пъти на ден да яде месо, и то всеки ден. Ако се приема месо, риба и яйца, не е проблем, важно е протеините да не бъдат само от един вид. Към протеините трябва да се приемат зеленчуци, които неутрализират вредните им ефекти. Особено полезни са пресните зеленчуци, стига приемът им да се позволява от състоянието на организма. Ако пациентът има гастрит или колит, се приемат термично обработени зеленчуци – печени, варени, на пара.
 
 - Битува мнението, че месото е вредно за болните от рак...
 
Не съм съгласна, че не трябва изобщо да се яде месо при ракови заболявания. Разбира се, не е препоръчително месото с антибиотици и други канцерогенни вещества. Ако имаме възможност да си купуваме домашно месо, това ще реши проблема. Хората с онкологични заболявания имат повишена нужда от протеини, защото засегнатият орган трябва да се самовъзстанови. Протеините са много нужни и за имунната система, която трябва да се бори срещу повече инфекции, защото и вируси може да причиняват рак. Хората с онкологични заболявания често са недохранени с протеини, защото са чували, че месото не е полезно за тях. Това не означава да се ядат само протеини. Просто трябва да се изчисли точно колко протеини трябва да приема конкретният пациент.
 
 
Ще дам един съвет, който е полезен за всеки човек, а за онкоболен – още повече. Не прекалявайте с приема на един тип храна. За всяка храна може да изброим по 10 ползи и по 10 вреди. Изводът е да не ядем едно и също. Неслучайно основни принципи в диетологията са баланс и разнообразие на храните.
 
 - Какво месо трябва да се яде?
 
Не препоръчвам пилешкото, освен ако не е домашно произведено. Телешкото и свинското може да се приема два или три пъти в седмицата. Ако не е опериран стомашно-чревният тракт, ако няма алергии към протеини, могат да се ползват и риба, и яйца. Ядките трябва да се консумират сурови, защото съдържат протеини, мазнини, витамини и минерали. Но да се внимава за качеството на ядките. Ако има нарушение в целостта на ядката, ако е много дехидратирана, ако има петна, не трябва да се консумира. Най-силните канцерогени се съдържат в лошо съхраняваните ядки.
 
 - Какви храни категорично трябва да се избягват?
 
Изключително неподходящ за болни от рак е сокът от грейпфрут. Той дава реакции с много медикаменти и в дългосрочен план болните от рак може да се лишат от грейпфрути.
 
Не трябва да се консумират много препечени филийки хляб, защото изгорелите черни следи по хляба са канцерогенни.
 
Колбасите трябва да се изключат от менюто, защото съдържат големи количества нитрати и нитрити, които са много добър консервант, но в организма се превръщат в канцерогенни нитрозамини. Пациенти с рак на стомаха са ми споделяли, че преди да се разболеят са яли много колбаси, и то от по-евтините. Разбира се, онкологичните заболявания са мултифакторни, няма само една причина за тяхното възникване. Може да възникнат при генна предиспозиция и фактори на средата – въздухът, който дишаме, водата, която пием, храната, която ядем, начинът, по който я приготвяме, и много други.
 
В препоръките на онкологични пациенти задължително отбелязвам измиване и изкисване на зеленчуците и на плодовете. Така се намалява количеството на нитратите, които са водноразтворими. Но нитратите са най-малкият проблем в храната. Има доста по-сериозни канцерогени и в голямата си част те са мастноразтворими. Това означава, че се натрупват в мазнините. При консумацията на богати на мазнини храни има голяма вероятност те да съдържат мастноразтворими канцерогени, които да преминат в човешкото тяло. Същото се отнася и за растителните мазнини. Мазнините сами по себе си може да причиняват рак на панкреаса. Това не означава да избягваме изобщо мазнини, а да имаме балансирано хранене.
 
Категорично обаче трябва да се изключат от менюто всички храни и напитки със захар. От гледна точка на пациента е много трудно да се спазва тази препоръка, особено тези, които много обичат сладко. Затова, ако на човек изключително много му се прияде сладко, да хапне мъничко, за да не си причинява стрес от въздържанието. Медът не би трябвало да се използва като заместител на захарта. За имунната система той е добър, но пък подхранва раковите клетки. За заместител може да се използват подсладители – стевията, която е натурален подсладител, както и някои изкуствени подсладители, като сукралозата, за които е доказано, че са напълно безвредни.
 
Не бих препоръчала храни от бели брашна, дори ориз и картофи. Проблемът е, че това са въглехидрати с висок гликемичен индекс. На тяхно място, може да се консумира пълнозърнест хляб и  черен ориз.
 
 - Какво е полезно да яде болният от рак?
 
Хубаво е да присъстват колкото се може повече сурови плодове и зеленчуци – 800 грама на ден (за профилактика при здрави хора е 400 грама минимум), разпределени на пет приема. Така болните могат да се снабдяват с антиоксиданти и фибри, както и с други полезни вещества. Ако ракът е на стомашно-чревния тракт, количеството плодове и зеленчуци трябва да е по-малко, за да не се дразни лигавицата от прекалено многото фибри, а плодовете и зеленчуците да бъдат термично обработени (в първите три месеца след операцията) или комбинация от сурови и обработени. Хубаво е при пациентите, на които е оперирана част от гастроинтестиналния тракт, плодовете и зеленчуците да са смлени и пасирани. Разбира се, дългото дъвчене на храната е най-полезно, но в този случай трябва да се направи компромис.
 
На болните от рак пациенти не им се пие вода, но водата е абсолютно задължителна за възстановяването на организма. Ако не се пие вода, разпадните продукти от обмяната и агресивната химиотерапевтици не могат да бъдат изхвърлени от организма. Може да се пият, освен вода, фрешове и смутита. Препоръчва се всяка течност, която може да бъде детоксикираща.
 
 - Трябва ли да се приемат допълнително витамини?
 
Моето мнение е, че трябва да се пият допълнително витамини и минерали. Съвременни проучвания доказват, че витамините се съдържат в минимални количества в днешната храна. За да си набавим всички необходими витамини и минирали от храната, трябва да изяждаме по 12 кг плодове и зеленчуци дневно. А това е абсолютно невъзможно. Трябва да отбележим също, че пациентите с рак имат повишени нужди от витамини и минерали в сравнение със здравите хора. Става въпрос да се приемат не „конски“ дози витамини и минерали, а антиоксиданти, които имат доказани свойства за профилактиката и лечението на онкологичните заболявания и инфекциите.
 
Има много противоречиви мнения дали да се включва витамин В12. Трябва да се подходи индивидуално, да се видят изследванията на пациента. При някои от тях еритроцитите са толкова ниски, че ако не им дадеш витамин В12, те може да умрат. Всичко обаче трябва да се прецени съвместно от онколога и диетолога.
 
Интервюто е част от поредицата "Храненето част от лечението", която се провежда съвместно с фондация "В помощ на здравето"
 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

браво     2017-03-30 18:11:29
Браво! Най-накрая една истинска и натурална статия, далеч над клишираните и изядените в комерсиална рамка - статии на повечето медицински лица, които съм чел тук.
А и мацката е готина :) Малко прилича на Сара от \Бягство от затвора\ :P
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Холестерол - 7 основни факти
Холестерол - 7 основни факти
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter