ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Емилия Дончева: При метаболитен синдром храненето е балансирано, не оскъдно

Puls.bg   |   16 март 2017   |   Коментари 2
   
   
Д-р Емилия Дончева: При метаболитен синдром храненето е балансирано, не оскъдно

Източник: Личен архив

Д-р Емилия Дончева е специалист по хранене и диететика в МБАЛ „Аджибадем Сити Клиник“ - Кардиологичен център, София. Притежава богат опит в областта на общата медицина. Работила е като завеждащ „Болнично и лечебно хранене” в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“, в Научен институт по гастроентерология и хранене, в Клиника по метаболитни заболявания, както и като консултант-диетолог в център за регулиране на телесното тегло.
 
 - Д-р Дончева, какво представлява метаболитният синдром?
 
Метаболитният синдром е съвкупност от следните пет заболявания: артериална хипертония; диабет (захарна болест) или нарушен въглехидратен толеранс; дислипидемия - нарушение в обмяната на мазнините; хиперурецемия или подагра – нарушение в пуриновата обмяна; и наднормено телесно тегло или затлъстяване, което в западните страни вече се смята не само за козметичен проблем, но и за заболяване.
 
При наличието едновременно на минимум три от изброените заболявания при един и същи пациент, имаме пълното основание да поставим и приемем диагнозата метаболитен синдром.
 
В зависимост от броя на установените заболявания при един и същи пациент метаболитният синдром може да бъде – непълен и пълен (разгънат), когато са налице и петте изброени компонента. Съвременната медицинска наука обръща голямо внимание на метаболитния синдром поради рисковете от сериозни за здравето и живота усложнения. Това са главно сърдечно-съдовите заболявания, от които най-тежките са сърдечният инфаркт, мозъчният инсулт и генерализираната атеросклероза. Ето защо профилактиката и навременното адекватно лечение на метаболитния синдром са изключително важни! Навременното включване на комплексна терапия дори и в случаите, когато при пациента са налице само три от изброените пет компонента, е от съществено значение в борбата с усложненията.
 
 - Какви са основните насоки за хранителен режим при тези пациенти?
 
За всеки пациент подходът е различен, в зависимост от здравословното му състояние и от преценката на специалиста по хранене. В някои случаи е напълно достатъчен само добре структуриран и балансиран хранителен режим или препоръки за корекции в хранителното и питейното поведение, направени от специалист. В други случаи, успоредно с хранителния режим, е необходимо допълнително включване на медикаменти за овладяване на съответното метаболитно нарушение. Важно е пациентите да имат висока здравна култура, да бъдат правилно информирани кои храни и напитки са препоръчителни и кои са противопоказани за тяхното здраве! Освен за лечение и корекция на метаболитните нарушения, хранителният режим е важен също и за редукцията на телесното тегло при пациенти с наднормено телесно тегло и затлъстяване.
 
При нарушения в обмяната на мазнините – така наречената дислипидемия, е препоръчително да се ограничи консумацията на всички високомастни храни, предимно от животински произход –тлъсти меса, всички видове високомаслени и пълномаслени пресни и кисели млека, високомаслени сирена и кашкавали, сметана. Трябва да се ограничат също яйчният жълтък и пилешката кожа, консервираните меса, колбасите и животинските супродукти. Тези храни освен че внасят калориите в организма, но и повишават нивото на липидите (общ холестерол, ЛДЛ-холестерол, или така нареченият лош хорестерол, който уврежда съдовата стена) и пикочната киселина в кръвния серум.
 
Втората важна препоръка е ограничаването на групата на въглехидратните храни – бързо резорбиращите се, които в най-висока степен и най-бързо повлияват нивото на кръвната захар. Това са бялата рафинирана кристална захар и всички видове храни, в които тя се съдържа. Ограничението важи с най-голяма сила за пациентите с нарушен въглехидратен толеранс или доказан диабет, както и за всички с пациенти с наднормено тегло или затлъстяване.
 
Другата група високорискови храни са бялото рафинирано брашно и всички видове тестени изделия, приготвени от него. При пациенти с доказана артериалната хипертония (високо кръвно налягане) е общоизвестна препоръката за ограничаване употребата на сол. Смята се, че бялата сол е третата така наречена „бяла отрова” след захарта и брашното, защото една молекула сол задържа около девет молекули вода в организма и води до повишаване на общия обем на циркулиращата течност в кръвното русло, съответно – до повишаване на артериалното налягане. Бялата сол (натриев хлорид) успешно може да бъде заменена с тибетска, хималайска или дори с морска сол, която, освен всички други ползи, притежава и свойството да алкализира организма. Ежедневно съветвам пациентите да изтеглят и така наречената „скрита” сол в маслините и в сиренето, като изкисват сиренето за няколко часа в студена вода, а маслините – за няколко минути в гореща.
 
 
Ако даден пациент има доказана подагра или хиперурецемия, обикновено съчетана с оксалатни камъни в бъбреците, е добре да се избягва консумацията на червени меса, животински субпродукти и червено вино, които водят до повишаване нивото на пикочната киселина в кръвния серум. От растителните храни е желателно да се ограничи маскимално количеството на консумираните спанак, киселец, лапад, броколи, бакла, гъби и др., които имат същия ефект върху пуриновата обмяна.
 
Високорискови и високоенергийни са също всички видове газирани алкохолни и безалкохолни напитки, както и така наречените „енергийни напитки”. Причините са във високата им калорийна стойност, високо съдържание на захар, изкуствени подсладители, оцветители, ароматизатори.
 
 - Какви храни може да консумират хората с метаболитен синдром?
 
Желателно е в ежедневното меню да присъстват повече плодове и зеленчуци. Най-добре е да са в прясно и сурово състояние и в количество между 350 и 450 грама, но при условие, че пациентът няма гастрит, ентерит, ентероколит, колит, стомашни и дуоденални язви. Съдържащите се в зеленчуците и плодовете фибри и влакнини ускоряват метаболитните процеси и повишават моториката на червата. Благодарение на това се постига и редукция на телесното тегло.
 
С много добър ефект дават детоксикиращите, или разтоварващи, дни. Добре е всеки пациент да си избере един ден от седмицата, в който в продължение на 24 часа да изведе токсините от организма си. Вариантите за детоксикация са различни, но според мен с най-добър ефект са зеленчуковият или плодовият вариант. Това означава да се консумират 1–1,5 кг само плодове или само зеленчуци в продължение на 24 часа с литър и половина вода. В летните месеци консумацията на вода може да бъде до 2–2,5 литра. Тези детоксикиращи помагат на организма да се освободи от токсините и подобряват в изключително висока степен всички показатели на организма, които дотогава са били извън приетите референтни стойности. Най-сигурното доказателство са лабораторните кръвни изследвания, които периодично проследявам при пациентите.
 
 - За всички пациенти ли са подходящи тези разтоварващи дни?
 
Препоръките са изключително индивидуални за всеки отделен пациент и са базирани на прецизна лекарска преценка на множество фактори: щателна анамнеза, обективно състояние в момента, фамилна обремененост, алергии към храни и медикаменти, непоносимост към определени храни, вредни навици като тютюнопушене, употреба на алкохол, хиподинамия и др.
 
При условие, че в момента на консултацията човек няма някакви сериозни противопоказания от страна на храносмилателната система, може да консумира плодовете и зеленчуците в пресен, суров вид или под формата на зеленчукови салати без добавяне на сол, или под формата на плодови салати без никакви допълнителни сметанови заливки, захар или други овкусители. Това е оптималният вариант за провеждане на детоксикиращ ден, тъй като се създава чувство обем в стомаха за по-дълго време, а пък вносът на калории е нисък. Плодовете и зеленчуците може да се приемат и под формата на сокове, фрешове или смутита, но поради по-ускорения им пасаж и по-усилена перисталтика на червата, чувството за ситост ще е по-кратко. А това е свързано с определен дискомфорт за целия организъм и необходимост от по-честото им консумиране. Фибрите в суровите зеленчуци и плодове в натурален вид създават по-голямо чувство за ситост в сравнение със приема им под форма на сокове.
 
Зеленчуците и плодовете имат перфектен детоксикиращ ефект – най-сигурният начин да бъдат изведени токсините от организма. Ефектът от един детоксикиращ ден се равнява на ефекта на 10 дни строга диета или строги пости, които са по-силно стресиращи и трудно се понасят от организма.
 
 - Как ще изглежда едно дневно менюто на човек с метаболитен синдром извън разтоварващите дни?
 
Най-здравословно е хранителният режим да е структуриран на пет хранения за деня. Три основни – закуска, обяд и вечеря, с две междинни подкрепителни закуски. Споделям становището на колегите специалисти по хранене: „Отлабва се не чрез гладуване, а чрез балансирано хранене”. Сутрешната закуска е желателно да бъде между 7 и 8 ч, обядът да е между 12 и 13 ч, а вечерята да е не по-късно от 20 ч. Между основните хранения да се правят две междинни подкрепителни закуски – минимум час и половина след съответното основно хранене.
 
Вариантите на основна сутрешната закуска при пациенти с изразен метаболитен синдром са най-различни. Аз лично препоръчвам за закуска овесената каша. Добре сварени овесени ядки (200–250 грама) с добавени към тях 50–70 грама обезсолено сирене или извара, а сладкият вариант на кашата е с една настъргана ябълка, щипка канела за леко понижаване на артериалното налягане и за детоксикация плюс една лъжичка натурален пчелен мед с доказан произход. Следващата подкрепителна закуска може да бъде или сок, или смути – 150–200 мл, или пресен плод или зеленчук.
 
Обядът е добре да включва 150–200 мл таратор, може да е лека зеленчукова супа без сол и без допълнителни мазнини. Основното ястие – 100–150 г печено месо или риба с 250–300 г зелена салата. 
 
Следобедната закуска е в зависимост от личните предпочитания на пациента. Най-добре е да е пресен плод или 4–5 сурови ядки (максимум 25–30 грама), или 25–50 г натурален шоколад.
 
На вечеря препоръчвам риба (минимум един или най-добре два пъти в седмицата) с порция свежа салата, или пък печено месо със салата. Препоръчителни са също минимум два пъти седмично постни вечери: тиквички с ориз, огретен от картофи и др.
 
 - Може ли пациентът с метаболитен синдром да консумира хляб?
 
Да, но само определени видове и в ограничени количества! Не препоръчвам хляб от рафинирано бяло брашно, защото между огромното разнообразие от сортове съвременна пшеница има изключително много генномодифицирани. Бялото брашно, което се консумира днес, се различава значително от брашното преди няколко десетилетия. Това е реална причина за допълнителни сериозни заболявания, защото е променен изцяло геномът на клетката. С този огромен съвременен проблем се занимава специален дял от науката за хранене и диететика – нутригеномиката. Не препоръчвам белия хляб и заради високата му калорийна стойност. За диабетиците е добре да спрат консумацията на такъв вид хляб и да го заместят или с пълнозърнест хляб, или с хляб от лимец, който засега все още не е генномодифициран. Добра алтернатива е също ръженият и ечемиченият хляб. Пълнозърнестият хляб е важен носител за организма на витамини от група В, както и на множество ценни минерали. В умерени количества (100–150 грама дневно) пълнозърнестият хляб е без риск за здравето.
 
 - Какви грешки обикновено допускат пациентите при храненето си?
 
Основната грешка е в модела на хранене. Напоследък масово се практикува нездравословен модел на хранене – едно хранене на ден, при това само вечер, и то в късните часове, при което се приемат неоправдано много и ненужни на организма калории. Понякога това хранене е съпроводено и с прием на алкохол, което е допълнителен прием на калории. Еднократният внос на храна и енергия натоварва не само храносмилателната система, но и нервната система. Това е сериозна причина да страда и нощния сънят. При много пациенти с метаболитен синдром и особено при тези с наднормено телесно тегло и затлъстяване все по-често се наблюдава допълнително нарушение – сънната апнея. Най-важната ми препоръка към пациентите с метаболитен синдром е да се хранят разумно, балансирано и здравословно! И, за да няма риск за здравето им, преди да вземат решение за каквито и да било диети и корекции в хранителния си режим, непременно да отделят време за консултация със специалист по хранене.
 
 
Интервюто е част от поредицата "Храненето - част от лечението", която се провежда съвместно с фондация "В помощ на здравето"
 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

едикойси     2017-03-16 17:51:19
Така се редува от 3 до 6 месеца, като останалите проценти (80) за всяка седмица, разбира се, се допълват само с подходящите зеленчуци, подходящи меса, умерени въглехидрати и масленост.

И сте 100% излекувани. Успех!
едикойси     2017-03-16 17:49:26
Грубият вариант за генерално излекуване:
Първата седмица се спират 100% трите врага - глутен, лактоза и фруктоза, а перманентно се спира всичко с хистамин.
Втората седмица е в съотношение:
глутен - 0% лактоза - 20% фруктоза - 0%
Следващата седмица се регулира приема с:
глутен - 20% лактоза - 0% фруктоза - 0%
Следващата разменяме:
глутен - 0% лактоза - 0% фруктоза - 20%

продължава в пост 2..
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Холестерол - 7 основни факти
Холестерол - 7 основни факти
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter