ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. Дарина Найденова: Няма как да лекуваме подагра без диетично хранене

Puls.bg   |   02 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Доц. Дарина Найденова: Няма как да лекуваме подагра без диетично хранене

Източник: Личен архив

Доц. д-р Дарина Найденова е специалист по „Хранене и диететика”. От 2003 г. работи в Медицински университет – Варна, обучава студенти и стажант-лекари в областта на здравословното и лечебно хранене. Участва в национални и световни научни конгреси по затлъстяване и клинично хранене. Има над 40 специализирани публикации в български и международни списания. Преминала е специализирани обучения за лечение на затлъстяването, диетотерапия при различни заболявания, хранене на бременни и кърмещи жени.
 
 - Д-р Найденова, какво представлява заболяването подагра?
 
Подаграта е сред най-разпространените в днешно време метаболитни заболявания. Често се среща и сред българите, особено при хора с наднормено тегло и затлъстяване. При подаграта има наследствен фактор, но това не означава, че ако човек носи съответния ген заболяването непременно ще се изяви. 
 
Подаграта е нарушение на излъчването на пикочната киселина. Симптомите понякога могат да са много дискретни и човек дълго време не знае, че има този проблем. Понякога подаграта се установява при профилактични лабораторни изследвания, които показват високи стойности на пикочната киселина и на уреята в кръвта. Често първият симптом на заболяването е болка и подуване на някоя от ставите – на палеца, на лакетната става и др. Ставата е възпалена, гореща, зачервена, туптяща и налага обездвижване. Първа изява на подаграта може да бъде и бъбречна криза заради наличие на камъни от пикочна киселина в бъбреците. Те може да са и случайна ехографска находка. 
 
 - Защо храненето е толкова важно при лечението и поддържането на пациентите с подагра?
 
Няма как да лекуваме подаграта без диетично хранене, без промяна в хранителен режим. Голяма част от пикочната киселина, която е отпаден продукт и нормално се излъчва от организма с урината, се получава при разграждане на съставки от храната. Така че около 2/3 от пикочната киселина в организма е в резултат на храната, която сме консумирали. Само 1/3 е резултат от процесите на регенерация на собствените тъкани в организма. Тези 2/3 пикочна киселина, източник на които се явява храната, никак не са малко, когато имаме проблем с излъчването на пикочната киселина. Затова без промяна в режима на хранене много трудно може да се контролира това заболяване. 
 
 - В какво се изразява диетичният режим?
 
Един от съветите, който най-често давам на пациентите, е да нормализират теглото си. Тогава се подобрява екскрецията на пикочната киселина и кризите са по-редки. Акцентът в менюто трябва да е повишен внос на алкализиращи храни. Пикочната киселина се излъчва лесно и се извежда с урината, когато вътрешната среда на организма е алкална. Обратно, ако менюто е богато на храни, които подкиселяват организма, пикочната киселина става неразтворима и започва да се утаява под формата на кристали в ставите или в бъбреците. 
 
 - Кои са алкализиращите храни?
 
На първо място това са пресните плодове и зеленчуци. Те трябва да присъстват ежедневно в менюто на болния от подагра. Други храни, които алкализират средата в организма, са някои зърнени култури – просо, елда и др. Киселото мляко има неутрална реакция, което го прави подходяща храна при подагра. Има също и алкализиращи води. Хубаво е пациентите с подагра да избират алкални минерални води с pH над 8,5. Това са минералните води от Горна баня, Наречен, Хисар, Момин проход и др. 
 
Може да се ползват и някои билкови чайове – липа, лайка, шипка и царевична свила. С мекия си диуретичен ефект те подпомагат излъчването на пикочната киселина. 
 
За пиене е подходяща и чешмяната вода, в която е добавен малко лимонов или портокалов сок, за да се алкализира. Най-важното е приемането на достатъчно течности, така че да има добра диуреза. Пациентите с подагра трябва да следят цвета на урината си. Когато тя е светла, това означава, че приемът на вода е достатъчен. Ако урината е тъмна, това означава, че тя е много концентрирана и излъчването на пикочната киселина е затруднено. 
 
 - Кои са храните, които трябва да се избягват?
 
Силно се ограничават месата, карантиите и рибните продукти, тъй като те водят до много рязко покачване на пикочната киселина в кръвта. Не трябва да се консумира дивечово месо, защото е богато на пуринови бази и повишава изключително много пикочната киселина. Месо и риба може да се консумират внимателно, в малки количества, като не се яде бульона, в който са варени (поне половината от пурините премиват в бульона, тъй като са водноразвторими). Това означава супите да не се приготвят с бульона, в който е варено месото. 
 
Колбасите, пушените, осолените и мариновани рибни и месни деликатеси са изключително неподходяща храна за тези пациенти не само заради високото съдържание на отпадни продукти, но и заради голямото количество сол. Консумацията на солени и много сладки храни се отразява неблагоприятно на диурезата и на способността на организма да изхвърля пикочната киселина. 
 
 
Пастетите не се препоръчват, тъй като съдържат субпродукти и са още по-богати на пурини и на пикочна киселина. Силно ограничени трябва да бъдат също морските дарове и хайвера. Колко често и в какво количесвто ще бъдат включени в менюто месото и рибата зависи от нивото на пикочната киселина и от това какви други храни консумира пациентът. Количеството на тези продукти се дозира индивидуално. 
 
Не трябва да се консумират гъби под никаква форма – нито пресни, нито консервирани, а така също патладжани и туршии, приготвени с оцет. Оцетът не е подходящата подправка при подагра, защото допълнително подкиселява вътрешната среда на организма и пречи на излъчването на пикочната киселина. Алкохолът също не е подходящ за тези болни, въпреки че има пациенти, при които малко вино или малко бира не създава проблем. Реакцията към различните видове алкохол е много индивидуална.
Не е желателно пациентите да се подлагат на крайни, нискокалорийни диети, защото рязкото смъкване на тегло води до криза от подагра. При рязкото отслабване се получава разграждане на собствени тъкани и това увеличава нивата на ендогенната пикочна киселина. Смъкването на килограми трябва да става много внимателно и бавно.
 
 - С какво трябва да се хранят тези болни при обостряне на заболяването и съответно при необострена подагра?
 
Менюто на болният от подагра трябва да бъде предимно вегетарианско, но с включване на млечни продукти и на яйца, защото пациентите имат нужда от достатъчно белтъчини.  При обострена подагра препоръчвам 2 – 3 разтоварващи дни само с алкализиращи храни – сурови плодове (особено пролетните череши, вишни, кайсии, които са богати на калий), зеленчуци, малко кисело мляко и алкализиращи минерални води. В останалото време, когато пациентът не е в криза, би могъл да започне деня с 1 – 2 чаши чай или алкална вода. Закуската да включва сандвич със сирене или с извара, варено яйце и като гарнитура пресен суров зеленчук. Като междинна закуска може да се изяде пресен сезонен плод и малко ядки – например шепа орехи или бадеми. За обяд е подходящо вегетарианско ястие с ориз, с картофи или с царевица. Към него може да има салата и млечен продукт – примерно салата със сирене или извара. Следобед отново се приема порция плодове и евентуално чаша айран. На вечеря може да е ястие от бобова култура – боб, леща, грах, или ястие с яйца – миш-маш, яйца по панагюрски, запеканка с картофи и др., с малко хляб и салата. Ако нивото на пикочната киселина не е много високо, на вечеря би могло да се хапне малка порция месо – печено или варено (без бульона) или риба с гарнитура картофи (ориз, елда, просо, булгур, хляб) и някакъв зеленчук.
 
Интервюто е част от поредицата "Храненето част от лечението", която се провежда съвместно с фондация "В помощ на здравето"
 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising