ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. Дарина Найденова: Няма как да лекуваме подагра без диетично хранене

Puls.bg   |   02 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Доц. Дарина Найденова: Няма как да лекуваме подагра без диетично хранене

Източник: Личен архив

Доц. д-р Дарина Найденова е специалист по „Хранене и диететика”. От 2003 г. работи в Медицински университет – Варна, обучава студенти и стажант-лекари в областта на здравословното и лечебно хранене. Участва в национални и световни научни конгреси по затлъстяване и клинично хранене. Има над 40 специализирани публикации в български и международни списания. Преминала е специализирани обучения за лечение на затлъстяването, диетотерапия при различни заболявания, хранене на бременни и кърмещи жени.
 
 - Д-р Найденова, какво представлява заболяването подагра?
 
Подаграта е сред най-разпространените в днешно време метаболитни заболявания. Често се среща и сред българите, особено при хора с наднормено тегло и затлъстяване. При подаграта има наследствен фактор, но това не означава, че ако човек носи съответния ген заболяването непременно ще се изяви. 
 
Подаграта е нарушение на излъчването на пикочната киселина. Симптомите понякога могат да са много дискретни и човек дълго време не знае, че има този проблем. Понякога подаграта се установява при профилактични лабораторни изследвания, които показват високи стойности на пикочната киселина и на уреята в кръвта. Често първият симптом на заболяването е болка и подуване на някоя от ставите – на палеца, на лакетната става и др. Ставата е възпалена, гореща, зачервена, туптяща и налага обездвижване. Първа изява на подаграта може да бъде и бъбречна криза заради наличие на камъни от пикочна киселина в бъбреците. Те може да са и случайна ехографска находка. 
 
 - Защо храненето е толкова важно при лечението и поддържането на пациентите с подагра?
 
Няма как да лекуваме подаграта без диетично хранене, без промяна в хранителен режим. Голяма част от пикочната киселина, която е отпаден продукт и нормално се излъчва от организма с урината, се получава при разграждане на съставки от храната. Така че около 2/3 от пикочната киселина в организма е в резултат на храната, която сме консумирали. Само 1/3 е резултат от процесите на регенерация на собствените тъкани в организма. Тези 2/3 пикочна киселина, източник на които се явява храната, никак не са малко, когато имаме проблем с излъчването на пикочната киселина. Затова без промяна в режима на хранене много трудно може да се контролира това заболяване. 
 
 - В какво се изразява диетичният режим?
 
Един от съветите, който най-често давам на пациентите, е да нормализират теглото си. Тогава се подобрява екскрецията на пикочната киселина и кризите са по-редки. Акцентът в менюто трябва да е повишен внос на алкализиращи храни. Пикочната киселина се излъчва лесно и се извежда с урината, когато вътрешната среда на организма е алкална. Обратно, ако менюто е богато на храни, които подкиселяват организма, пикочната киселина става неразтворима и започва да се утаява под формата на кристали в ставите или в бъбреците. 
 
 - Кои са алкализиращите храни?
 
На първо място това са пресните плодове и зеленчуци. Те трябва да присъстват ежедневно в менюто на болния от подагра. Други храни, които алкализират средата в организма, са някои зърнени култури – просо, елда и др. Киселото мляко има неутрална реакция, което го прави подходяща храна при подагра. Има също и алкализиращи води. Хубаво е пациентите с подагра да избират алкални минерални води с pH над 8,5. Това са минералните води от Горна баня, Наречен, Хисар, Момин проход и др. 
 
Може да се ползват и някои билкови чайове – липа, лайка, шипка и царевична свила. С мекия си диуретичен ефект те подпомагат излъчването на пикочната киселина. 
 
За пиене е подходяща и чешмяната вода, в която е добавен малко лимонов или портокалов сок, за да се алкализира. Най-важното е приемането на достатъчно течности, така че да има добра диуреза. Пациентите с подагра трябва да следят цвета на урината си. Когато тя е светла, това означава, че приемът на вода е достатъчен. Ако урината е тъмна, това означава, че тя е много концентрирана и излъчването на пикочната киселина е затруднено. 
 
 - Кои са храните, които трябва да се избягват?
 
Силно се ограничават месата, карантиите и рибните продукти, тъй като те водят до много рязко покачване на пикочната киселина в кръвта. Не трябва да се консумира дивечово месо, защото е богато на пуринови бази и повишава изключително много пикочната киселина. Месо и риба може да се консумират внимателно, в малки количества, като не се яде бульона, в който са варени (поне половината от пурините премиват в бульона, тъй като са водноразвторими). Това означава супите да не се приготвят с бульона, в който е варено месото. 
 
Колбасите, пушените, осолените и мариновани рибни и месни деликатеси са изключително неподходяща храна за тези пациенти не само заради високото съдържание на отпадни продукти, но и заради голямото количество сол. Консумацията на солени и много сладки храни се отразява неблагоприятно на диурезата и на способността на организма да изхвърля пикочната киселина. 
 
 
Пастетите не се препоръчват, тъй като съдържат субпродукти и са още по-богати на пурини и на пикочна киселина. Силно ограничени трябва да бъдат също морските дарове и хайвера. Колко често и в какво количесвто ще бъдат включени в менюто месото и рибата зависи от нивото на пикочната киселина и от това какви други храни консумира пациентът. Количеството на тези продукти се дозира индивидуално. 
 
Не трябва да се консумират гъби под никаква форма – нито пресни, нито консервирани, а така също патладжани и туршии, приготвени с оцет. Оцетът не е подходящата подправка при подагра, защото допълнително подкиселява вътрешната среда на организма и пречи на излъчването на пикочната киселина. Алкохолът също не е подходящ за тези болни, въпреки че има пациенти, при които малко вино или малко бира не създава проблем. Реакцията към различните видове алкохол е много индивидуална.
Не е желателно пациентите да се подлагат на крайни, нискокалорийни диети, защото рязкото смъкване на тегло води до криза от подагра. При рязкото отслабване се получава разграждане на собствени тъкани и това увеличава нивата на ендогенната пикочна киселина. Смъкването на килограми трябва да става много внимателно и бавно.
 
 - С какво трябва да се хранят тези болни при обостряне на заболяването и съответно при необострена подагра?
 
Менюто на болният от подагра трябва да бъде предимно вегетарианско, но с включване на млечни продукти и на яйца, защото пациентите имат нужда от достатъчно белтъчини.  При обострена подагра препоръчвам 2 – 3 разтоварващи дни само с алкализиращи храни – сурови плодове (особено пролетните череши, вишни, кайсии, които са богати на калий), зеленчуци, малко кисело мляко и алкализиращи минерални води. В останалото време, когато пациентът не е в криза, би могъл да започне деня с 1 – 2 чаши чай или алкална вода. Закуската да включва сандвич със сирене или с извара, варено яйце и като гарнитура пресен суров зеленчук. Като междинна закуска може да се изяде пресен сезонен плод и малко ядки – например шепа орехи или бадеми. За обяд е подходящо вегетарианско ястие с ориз, с картофи или с царевица. Към него може да има салата и млечен продукт – примерно салата със сирене или извара. Следобед отново се приема порция плодове и евентуално чаша айран. На вечеря може да е ястие от бобова култура – боб, леща, грах, или ястие с яйца – миш-маш, яйца по панагюрски, запеканка с картофи и др., с малко хляб и салата. Ако нивото на пикочната киселина не е много високо, на вечеря би могло да се хапне малка порция месо – печено или варено (без бульона) или риба с гарнитура картофи (ориз, елда, просо, булгур, хляб) и някакъв зеленчук.
 
Интервюто е част от поредицата "Храненето част от лечението", която се провежда съвместно с фондация "В помощ на здравето"
 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Холестерол - 7 основни факти
Холестерол - 7 основни факти
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter