ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Дарина Ангелова: Ставните заболявания искат много вода

Puls.bg   |   15 февруари 2017   |   Коментари 2
   
   
Д-р Дарина Ангелова: Ставните заболявания искат много вода

Източник: Личен архив

Д-р Дарина Ангелова е завършила медицина в МУ-Пловдив. През последните 15 години успешно лекува своите пациенти със здравословно хранене и други естествени средства - двигателен режим, вода, справяне със зависимости и стрес.  Обучавала се е в това направление при свои колеги от световноизвестна калифорнийска клиника. Осем години е диетолог в пловдивската клиника „Медикус Алфа”, след което завежда център „Здраве” в Пловдив. В момента води кабинет.
 
 - Д-р Ангелова, кои са най-честите ставни заболявания?
 
Ставните заболявания са две големи групи – дегенеративни и възпалителни. Дегенеративните заболявания на ставите с възрастта се увеличават като честота и тежест, а в някои случаи водят и до инвалидизиране. Те се срещат по-често след 40-годишна възраст, но съществува тенденция все по-млади хора да страдат от дегенеративни ставни заболявания. Такава е артрозата.
 
Според локализацията на артрозата тя може да бъде: коксартроза (на тазобедрената става), гонартроза (на коленните стави) и спондилоартроза (на гръбначния стълб). В резултат на възпалителния процес в ставите при компенсация на настъпили изменения като изхабяване на междупрешлени дискове и ставен хрущял, се образуват остеофити. Това са популярните „шипове“. Тяхното нарастване в ставата създава хронична болка, трайна сериозна деформация на ставата и затруднено движение.
 
Вторият тип ставни заболявания са вследствие на автоимунни процеси. Най-често срещан е ревматоидният артрит, който се наблюдава при млади хора и дори деца.
Ставни проблеми има и като усложнения на основното заболяване – например при псориазис се развива псориатичен артрит, при подагра – подагрозен артрит.
 
 - Каква е ролята на храненето при ставните заболявания?
 
Дегенеративните ставни заболявания определено са свързани с нездравословен начин на хранене, недостиг на вода и на движение. Основната причина да се образуват шиповете е киселинната реакция на кръвта, при която калцият, свързан с други химични вещества, е основата, от която се изграждат шиповете.
 
Храните, които водят до повишена киселинност на кръвта, са месото и месните продукти, млякото и млечните продукти, яйцата, захарта, бялото брашно, оцета и туршиите.
 
 - Това означава ли, че за профилактика на ставните заболявания трябва да избягваме тези храни?
 
При наследствено предразположение към развитие на артрозна болест трябва да се приема месо само в малки количества и по-рядко. Допуска се само агнешко, ярешко и телешко, по възможност от домашно гледани животни. Това са може би най-малко рисковите меса. Към тях може да се добави пилешкото без кожа, ако е домашно. В кожата на пилешкото и на агнешкото има много холестерол и затова не се препоръчват за консумация.
 
Когато вече има тенденция да се развиват остеофити, най-добре е да се спре приемането на месна храна и на млечни продукти. Още Хипократ е писал, че това са заболявания, свързани с консумация на млечни продукти. Интересен феномен се получава при пациенти с артроза на колянна става. Те имат множество остеофити, капсулата е калцирала и същевременно костите на бедрото и на подбедрицата са рехави като проядени от молци.
 
Тези пациенти логично задават въпроса защо тези калциеви образувания не са отишли в костите, за да ги направят здрави, а са отишли в ставата, където не им е мястото. Обяснявам, че са използвали неправилните източници на калций. Ползвали са млечни храни, особено сиренето и кашкавала, които водят до повишена киселинност, при което калциевите съединения отиват в ставите и причиняват артрози.
 
Когато калцият идва от растителен източник и кръвта се алкализира, тогава този калций отива по предназначение в костите и зъбите. Обърнете внимание: основната причина за образуването на шипове са храни, които водят до повишена киселинност на кръвта! 
 
За профилактика на артритните заболявания е добре захарта да се изключи от менюто въобще, защото има само вредни въздействия върху организма. Подсладителите също са нездравословни, като L-aspartam, който напоследък присъства в много храни и има особено увреждащо действие върху мозъка, нервната система като цяло, очите и много други органи.
 
 
Вместо захар и синтетични подсладители е добре да използваме мед, сушени плодове, ошав, фурми (в кутии са 100% натурални), тъмни стафиди, сушени смокини, както и сладки пресни плодове.
 
За профилактиката на ставните заболявания от съществено значение е консумацията на достатъчно течности: на първо място – вода, на второ  – билкови чайове, и на трето място – фрешове, които алкализират кръвта. В чая или водата може да сложим по една чаена лъжица лимонов сок, който още по-добре алкализира кръвта. Така няма рискове от образуването на остеофити. 
Когато липсва достатъчно вода в организма, той използва наличната вода за жизненоважните органи – мозък, сърце, бъбреци. До ставите не достига вода и те се оказват най-ощетени.
 
 - Кои са най-подходящите храни за превенция на ставни заболявания?
 
Най-алкализиращите храни са всички плодове и зеленчуци, особено грудковите зеленчуци, като картофи, моркови, кервиз (листата и главата), магданоз, червено цвекло. Други храни със силно алкализиращо действие са лещата и зеленият фасул, от ядките – бадемите, а от зърнените – елдата. Алкализиращи напитки са всички прясно изцедени сокове от зеленчуци и плодове. Препоръката ми е да се консумират най-късно до 15 минути след изцеждането, иначе се окисляват и губят полезните си свойства. А при зеленчуците с нитрати за това време нитратите се превръщат в нитрити, които са опасни за здравето – особено на децата.
 
В храненето може да се включи поне веднъж седмично всички пълнозърнести житни храни, пълнозърнестият ориз и останалите бобови, които не са много киселинни. Всички тези храни ни осигуряват идеалния баланс на хранителни вещества, а кръвта остава алкална.
 
- Какво е по-особеното в храненето при вече налично ставно заболяване?
 
Тогава трябва да изключим от менюто си всички киселинообразуващи храни – и месото, и млечните продукти, и яйцата, туршиите, оцета. Кафето също има неблагоприятно действие върху ставите, защото е диуретик – изхвърля водата от организма, която е нужна за доброто смазване на ставите. Когато има достатъчно вода в кръвта и в ставите, се образува много по-дебел хрущял.
 
 - Какво е количеството вода, което трябва да приемаме?
 
Нужното количество вода за профилактика се изчислява на базата на теглото в килограми, умножено по 30 мл. Ако сме 70 кг, умножено по 30 мл, това са 2 литра и 100 мл. Но когато вече имаме артрозна болест, е добре да пием половин литър повече. Това води до по-голямо отделяне на вътреставна течност, хрущялът започва да надебелява и движението на ставите се облекчава.
 
Водата съдейства и за постепенното стопяване на остеофитите. Но за да се случи това, трябва да поддържаме постоянна алкална реакция на кръвта, достатъчно течности и движение. Нужно е поне половин – един час дневно ходене пеша, упражнения (клякане, бягане на място и др.), народни танци... Всички стави трябва да са добре раздвижени, което значи изпълнението на ежедневна двигателна програма.
 
 - Какво да правим, когато увреждането е напреднало се движим трудно?
 
При тези случаи се започва с алкализиращо хранене и нужните течности. Имах обездвижена пациентка, която от месеци не беше излизала от дома си и ставаше само, за да отиде до тоалетната. Когато започна да се храни правилно и да приема течности, за един месец състоянието й се подобри. Тя започна енергично да се движи из дома си и излезе за първи път навън. Възстанови й се вътреставната течност, съответно динамиката в ставата.
 
При терапевтичното хране, първо, започваме с корекция на храните и напитките.
 
Докато хората още не могат да се движат, трябва да провеждат масажи на засегнатите стави, както и да изпълняват кръгови движения на крайниците, а също напред, назад, вляво и вдясно. По този начин се подобрява храненето на ставните структури, увеличава се вътреставната течност и се подготвя ставата за нормално движение. Движението е живот.
 
За профилактика и лечение на ревматоиден артрит водеща е алкалната храна. При развито заболяване, всички млечни храни трябва да се премахнат, а също месото и захарта.
 
Когато имаме подагрозен и псориатричен артрит, същите принципи на хранене водят до отзвучаване на симптомите заболяването.
 
 
Интервюто е част от поредицата "Храненето част от лечението", която се провежда съвместно с фондация "В помощ на здравето"
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Татяна Тилева     2017-04-21 23:55:39
Много полезна информация!Благодаря!
Ралица Каменова     2017-04-19 22:49:18
Благодаря, много полезна информация.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter