ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Дарина Ангелова: Ставните заболявания искат много вода

Puls.bg   |   15 февруари 2017   |   Коментари 2
   
   
Д-р Дарина Ангелова: Ставните заболявания искат много вода

Източник: Личен архив

Д-р Дарина Ангелова е завършила медицина в МУ-Пловдив. През последните 15 години успешно лекува своите пациенти със здравословно хранене и други естествени средства - двигателен режим, вода, справяне със зависимости и стрес.  Обучавала се е в това направление при свои колеги от световноизвестна калифорнийска клиника. Осем години е диетолог в пловдивската клиника „Медикус Алфа”, след което завежда център „Здраве” в Пловдив. В момента води кабинет.
 
 - Д-р Ангелова, кои са най-честите ставни заболявания?
 
Ставните заболявания са две големи групи – дегенеративни и възпалителни. Дегенеративните заболявания на ставите с възрастта се увеличават като честота и тежест, а в някои случаи водят и до инвалидизиране. Те се срещат по-често след 40-годишна възраст, но съществува тенденция все по-млади хора да страдат от дегенеративни ставни заболявания. Такава е артрозата.
 
Според локализацията на артрозата тя може да бъде: коксартроза (на тазобедрената става), гонартроза (на коленните стави) и спондилоартроза (на гръбначния стълб). В резултат на възпалителния процес в ставите при компенсация на настъпили изменения като изхабяване на междупрешлени дискове и ставен хрущял, се образуват остеофити. Това са популярните „шипове“. Тяхното нарастване в ставата създава хронична болка, трайна сериозна деформация на ставата и затруднено движение.
 
Вторият тип ставни заболявания са вследствие на автоимунни процеси. Най-често срещан е ревматоидният артрит, който се наблюдава при млади хора и дори деца.
Ставни проблеми има и като усложнения на основното заболяване – например при псориазис се развива псориатичен артрит, при подагра – подагрозен артрит.
 
 - Каква е ролята на храненето при ставните заболявания?
 
Дегенеративните ставни заболявания определено са свързани с нездравословен начин на хранене, недостиг на вода и на движение. Основната причина да се образуват шиповете е киселинната реакция на кръвта, при която калцият, свързан с други химични вещества, е основата, от която се изграждат шиповете.
 
Храните, които водят до повишена киселинност на кръвта, са месото и месните продукти, млякото и млечните продукти, яйцата, захарта, бялото брашно, оцета и туршиите.
 
 - Това означава ли, че за профилактика на ставните заболявания трябва да избягваме тези храни?
 
При наследствено предразположение към развитие на артрозна болест трябва да се приема месо само в малки количества и по-рядко. Допуска се само агнешко, ярешко и телешко, по възможност от домашно гледани животни. Това са може би най-малко рисковите меса. Към тях може да се добави пилешкото без кожа, ако е домашно. В кожата на пилешкото и на агнешкото има много холестерол и затова не се препоръчват за консумация.
 
Когато вече има тенденция да се развиват остеофити, най-добре е да се спре приемането на месна храна и на млечни продукти. Още Хипократ е писал, че това са заболявания, свързани с консумация на млечни продукти. Интересен феномен се получава при пациенти с артроза на колянна става. Те имат множество остеофити, капсулата е калцирала и същевременно костите на бедрото и на подбедрицата са рехави като проядени от молци.
 
Тези пациенти логично задават въпроса защо тези калциеви образувания не са отишли в костите, за да ги направят здрави, а са отишли в ставата, където не им е мястото. Обяснявам, че са използвали неправилните източници на калций. Ползвали са млечни храни, особено сиренето и кашкавала, които водят до повишена киселинност, при което калциевите съединения отиват в ставите и причиняват артрози.
 
Когато калцият идва от растителен източник и кръвта се алкализира, тогава този калций отива по предназначение в костите и зъбите. Обърнете внимание: основната причина за образуването на шипове са храни, които водят до повишена киселинност на кръвта! 
 
За профилактика на артритните заболявания е добре захарта да се изключи от менюто въобще, защото има само вредни въздействия върху организма. Подсладителите също са нездравословни, като L-aspartam, който напоследък присъства в много храни и има особено увреждащо действие върху мозъка, нервната система като цяло, очите и много други органи.
 
 
Вместо захар и синтетични подсладители е добре да използваме мед, сушени плодове, ошав, фурми (в кутии са 100% натурални), тъмни стафиди, сушени смокини, както и сладки пресни плодове.
 
За профилактиката на ставните заболявания от съществено значение е консумацията на достатъчно течности: на първо място – вода, на второ  – билкови чайове, и на трето място – фрешове, които алкализират кръвта. В чая или водата може да сложим по една чаена лъжица лимонов сок, който още по-добре алкализира кръвта. Така няма рискове от образуването на остеофити. 
Когато липсва достатъчно вода в организма, той използва наличната вода за жизненоважните органи – мозък, сърце, бъбреци. До ставите не достига вода и те се оказват най-ощетени.
 
 - Кои са най-подходящите храни за превенция на ставни заболявания?
 
Най-алкализиращите храни са всички плодове и зеленчуци, особено грудковите зеленчуци, като картофи, моркови, кервиз (листата и главата), магданоз, червено цвекло. Други храни със силно алкализиращо действие са лещата и зеленият фасул, от ядките – бадемите, а от зърнените – елдата. Алкализиращи напитки са всички прясно изцедени сокове от зеленчуци и плодове. Препоръката ми е да се консумират най-късно до 15 минути след изцеждането, иначе се окисляват и губят полезните си свойства. А при зеленчуците с нитрати за това време нитратите се превръщат в нитрити, които са опасни за здравето – особено на децата.
 
В храненето може да се включи поне веднъж седмично всички пълнозърнести житни храни, пълнозърнестият ориз и останалите бобови, които не са много киселинни. Всички тези храни ни осигуряват идеалния баланс на хранителни вещества, а кръвта остава алкална.
 
- Какво е по-особеното в храненето при вече налично ставно заболяване?
 
Тогава трябва да изключим от менюто си всички киселинообразуващи храни – и месото, и млечните продукти, и яйцата, туршиите, оцета. Кафето също има неблагоприятно действие върху ставите, защото е диуретик – изхвърля водата от организма, която е нужна за доброто смазване на ставите. Когато има достатъчно вода в кръвта и в ставите, се образува много по-дебел хрущял.
 
 - Какво е количеството вода, което трябва да приемаме?
 
Нужното количество вода за профилактика се изчислява на базата на теглото в килограми, умножено по 30 мл. Ако сме 70 кг, умножено по 30 мл, това са 2 литра и 100 мл. Но когато вече имаме артрозна болест, е добре да пием половин литър повече. Това води до по-голямо отделяне на вътреставна течност, хрущялът започва да надебелява и движението на ставите се облекчава.
 
Водата съдейства и за постепенното стопяване на остеофитите. Но за да се случи това, трябва да поддържаме постоянна алкална реакция на кръвта, достатъчно течности и движение. Нужно е поне половин – един час дневно ходене пеша, упражнения (клякане, бягане на място и др.), народни танци... Всички стави трябва да са добре раздвижени, което значи изпълнението на ежедневна двигателна програма.
 
 - Какво да правим, когато увреждането е напреднало се движим трудно?
 
При тези случаи се започва с алкализиращо хранене и нужните течности. Имах обездвижена пациентка, която от месеци не беше излизала от дома си и ставаше само, за да отиде до тоалетната. Когато започна да се храни правилно и да приема течности, за един месец състоянието й се подобри. Тя започна енергично да се движи из дома си и излезе за първи път навън. Възстанови й се вътреставната течност, съответно динамиката в ставата.
 
При терапевтичното хране, първо, започваме с корекция на храните и напитките.
 
Докато хората още не могат да се движат, трябва да провеждат масажи на засегнатите стави, както и да изпълняват кръгови движения на крайниците, а също напред, назад, вляво и вдясно. По този начин се подобрява храненето на ставните структури, увеличава се вътреставната течност и се подготвя ставата за нормално движение. Движението е живот.
 
За профилактика и лечение на ревматоиден артрит водеща е алкалната храна. При развито заболяване, всички млечни храни трябва да се премахнат, а също месото и захарта.
 
Когато имаме подагрозен и псориатричен артрит, същите принципи на хранене водят до отзвучаване на симптомите заболяването.
 
 
Интервюто е част от поредицата "Храненето част от лечението", която се провежда съвместно с фондация "В помощ на здравето"
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Татяна Тилева     2017-04-21 23:55:39
Много полезна информация!Благодаря!
Ралица Каменова     2017-04-19 22:49:18
Благодаря, много полезна информация.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Операция с 3D имплант на лицето – за първи път у нас

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising