ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Дарина Ангелова: Остеопорозата се задълбочава от млечните продукти

Puls.bg   |   02 февруари 2017   |   Коментари 5
   
   
Д-р Дарина Ангелова: Остеопорозата се задълбочава от млечните продукти

Източник: Личен архив

Д-р Дарина Ангелова е завършила медицина в МУ-Пловдив през 1979 г. Работила е като участъков лекар. В клиничната диетология се обучава в Университетската болница „Лома Линда” в Калифорния. Работила е като диетолог в клиника „Медикус Алфа”, след което завежда център „Здраве” в Пловдив. В момента практикува в свой частен кабинет.
 
Интервюто е част от поредицата "Храненето - част от лечението", която подготвяме в партньорство с фондация "В помощ на здравето".
 
 
 
 
- Какво представлява остеопорозата като заболяване?
 
Остеопорозата е наречена болест на крехките кости, защото тя е в основата на честите фрактури на крайниците и на гръбначния стълб и може да доведе до инвалидност, до трайна загуба на качеството на живот. Остеопорозата неусетно намалява здравината на костите, те започват да изтъняват, стават по-меки, вътрешността им – гъбеста. Често първият признак на това заболяване е счупването на кост. Дори има случаи да се получи фрактура само при обръщане в леглото. Всяка година милиони хора по света чупят кости, вследствие на остеопороза. Счупването на гръбначния стълб често е спонтанно и без болка. Установяваме го едва, когато вече има деформация на гръбнака и намаляване на ръста между 2 и 20 см – в резултат на счупване и на тежки деформации на прешлените. 
 
 - Кои са факторите, които могат да запазят костите ни здрави?
 
Храненето е водещ фактор за профилактика и лечение на остеопорозата. Съществува много популярно виждане, че за здрави кости трябва да се консумират мляко и млечни продукти. Най-много тези продукти на глава от население се употребяват в САЩ и там, противно на очакванията, има най-много фрактури от остеопороза. Докато в някои африкански страни, в които изобщо не се използват мляко и млечни продукти, остеопорозата е непозната като заболяване. Но в тези страни хората консумират много естествени продукти, изцяло растителни храни, движат се много и при жените, които обикновено раждат по 8 – 10 деца, няма остеопороза.
 
 
 - Как ще обясните този парадокс?
 
Калцият заедно с магнезия изгражда костната структура и наистина ние се нуждаем от тези микроелементи. Но много важно условие за усвояването на калция и за влизането му в структурата на костите е алкалната реакция, която трябва да създадат продуктите, които съдържат калций. Ако храните водят до повишена киселинност на кръвта, pH, както е при млечните продукти,  тогава точно калцият се свързва с киселините, за да ги неутрализира. При това количеството, което внасят в организма млечните продукти, не е достатъчно, за да неутрализира повишената киселинност на кръвта, и се налага да се извлича още калций от костите, от зъбите. Така вместо да приемаме повече калций, запасите му намаляват. Парадоксът е, че приемът на млечни продукти води до дефицит на калций. 
Има още една особеност – за да се резорбира добре калцият в червата, трябва да има достатъчно магнезий и да няма фосфор. А в млечните продукти магнезият е малко, а фосфорът много. В резултат на това се усвоява едва 11% от калция. И като се има предвид, че млечните продукти създават повишена киселинност, се получава обратен ефект на това, което очакваме. 
 
Най-добрата храна, която може да ни зареди с калций, трябва да отговаря на три условия: да води до алкална реакция на кръвта, да внася достатъчно количество калций и да не съдържа много фосфор, а магнезий. 
 
 - Коя е храната, която отговаря на тези условия?
 
Идеалната храна за профилактика на остеопорозата са зеленолистните зеленчуци, особено в суров вид: спанак, зеле, маруля, магданоз, кервиз, копър, включително зелените листа на лука (чесън и кромид), коприва, лапад, киселец, глухарче (рукола). Зеленолистните зеленчуци, освен калций и магнезий, съдържат много желязо и хлорофил и така подобряват качеството на кръвта, увеличават хемоглобина. 
 
 - В какво количество на ден трябва да консумираме от зеленолистните зеленчуци?
 
Достатъчна е една салата. През зимния сезон в доста магазини може да се купи спанак, който може да се консумира и готвен, и суров във вид на салата, овкусена с лимон и зехтин. Може да ядем повече магданоз. Зелето също е добър източник на калций и магнезий. Солта в салатата трябва да е малко, защото в големи количества солта извлича калция от костите. За предпочитане е хималайска сол. Можем да добавяме от полезните мазнини, като зехтин, шарлан (студенопресовано олио от слънчоглед, като при тази технология за извличането на мазнината не се използват сода каустик и други вредни за организма вещества). Количеството мазнина за деня трябва да е между 40 и 50 грама, като в това количество се включва и мазнината от ядките. Наистина ядките са много полезни, но две трети от тях са мазнини и не трябва да прекаляваме с количеството.
 
Можем да включваме като полезна храна и маслините, но количеството им за деня също трябва да бъде разумно – от 5 до 10 маслини. При хора с високо кръвно налягане или с наднормено тегло маслините трябва да са 1 – 2 или временно да ги изключат от менюто си. 
 
 - Има ли разлика между храненето на човек с и без остеопороза?
 
Принципно няма разлика. Но когато вече знаем, че имаме остеопороза, трябва да наблегнем на храните, които са добър източник на калций. Освен зеленолистните зеленчуци да ядем и сусамовото семе. Но, за да се усвои сусамът, е нужно да бъде смлян. Едва тогава го прибавяме към закуската си, която може да бъде сварено жито – лимец, булгур, пшеница, овесени ядки, просо, елда и др. Ако ни харесва сладка закуска, добавяме фурми, мед, тъмни стафиди или други сушени плодове. Смленият сусам може да се добави и в салатата на обяд и на вечеря, а също в супи и в други ястия. Количеството на сусама за профилактика е 1 чаена лъжичка до 1 супена лъжица, ако нямаме наднормено тегло. Когато вече говорим за лечение на остеопороза, количеството на сусама е 1 – 2 лъжици, които разпределяме между закуската, обяда и вечерята. 
 
Добри източници на калций са също бобовите растения, от ядките – бадемите. Използвайки храни, които алкализират кръвта, но и с добро съдържание на калций, ние ще можем да си осигурим оптималното количество калций за нашите кости. 
 
 - Да спрем ли изобщо млечните продукти при остеопороза?
 
Да, най-добре е да престанем да ядем млечни продукти. Трябва да спрем и другите киселинообразуващи храни – сладките неща, захарта, подсладителите, а също и месото, което води до всички дегенеративни заболявания, включително и до остеопороза. Много преваряваните храни, туршиите, оцетът също правят кръвта киселинна и трябва да бъдат изключени или съвсем минимизирани. За да следим киселинността, може да използваме тест-лентички (в слюнка или в урина). Оптималната среда на кръвта е от pH 7,36 до 7,44.
 
Когато човек е емоционално нестабилен, подложен на стрес, изпитва негативни мисли и чувства, когато е потиснат или гневен, тогава също се получава по-голяма киселинност на кръвта. Ето защо е по-добре да бъдем позитивни, да се усмихваме, да се смеем, да се радваме на хубавите неща в живота ни.
 
Трябва да знаем също, че костите ни се изграждат до 25-годишна възраст и за това време натрупват максималното количество калций. До тази възраст младите хора, особено момичетата, които са бъдещи майки, е добре да имат здравословни навици, за да натрупат максималното количество калций. Ако се хранят с киселинообразуващи храни: сладки, бързи храни, ако пият кафе, алкохол и пушат, това са все навици, които не водят до добро зареждане на костите с калций. Костите се снабдяват много по-бързо с калций от кръвта по гравитационен път при движение, спорт, когато са дърпани, опъвани, притискани. Физическата активност, движението е втори фактор за здравето на костите.
 
Има и трети фактор, освен храната и движението, който ни помага да усвоим повече калций – излагането на слънце. По този начин синтезираме витамин D. Слънцето изгражда витамин D, прави здрава имунната система, а витамин D участва в резорбцията на калций в червата, а също участва в изграждането на костите. Затова трябва да ходим поне 30 минути на ден пеша и да се излагаме на слънчеви лъчи, дори през зимните месеци. Препоръката ми е да излизаме, да бъдем активни навън, да не се застояваме пред телевизора и компютъра. 
 
 - Защо жените в менопауза най-често страдат от остеопороза?
 
При тях намалява количеството на женските полови хормони – естрогените и в резултат на това процесът на разграждане на костите преобладава над процеса на изграждане. Но намаляването на костната плътност не е задължително да се случи, ако жената в менопауза води добър начин на живот: храни се правилно, не пуши и се движи на открито. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (5)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Деси     2017-06-23 22:26:06
Нашето тяло непрекъснато се пренастройва в търсене на оптималния баланс по всяко време. Това което пише горе, е вярно,за алкалната среда, но е индивидуално. А относно млечни, повечето хора имат проблем с усвояването им, затова е по-добре да бъдат консумирани с мярка. Бих добавила: между млечни от индустриалната мрежа, и млечни, които са качествени, от органичен произход, има огроооомна разлика! Не е толкова вредно млякото, а начина по който се произвежда, и количеството което се консумира!
Димитров     2017-02-06 08:59:07
Витамин К2 се съдържа най-много в японската храна НАТТО която представлява ферментирала соя. Затова японците са толкова здрави. Съдържа се и в твърдите сирена гауда и бри. Освен това всички ферментирали храни, като киселото зеле, съдържат витамин К2. За съжаление нашите учени не си направиха усилието да видят дали нитамин К2 не се съдържа и в нашия кашкавал
Димитров     2017-02-06 08:53:45
Госпожата не е никакъв лекар диетолог. Нека да прочете статиите на американския лекар д-р Меркола и тогава да пише глупости. Да не се ядат млечни продукти. Ха-ха! Това че калция и магнезия са важни и е вярно. Но за поддържане на здрави кости действат синергично четири елемента - Са, Mg, D и витамин К2. Витамин К2 насочва калция към правилните места-костите и зъбите. Без достатъчно количество витамин К2 калция се отлага в меките тъкани, артериите, сърдечните клапи.
М     2017-02-02 14:48:48
Не ви ли е срам поне малко да разпространявате псевдонаука? Така нареченото алкално хранене е призната измама, а стойностите на киселинността на ph-то на кръвта варират в толкова нищожни граници, че такива неща "киселинна реакция" и "алкална реакция" въобще не съществуват.
Много е забавна и обосновката на диетоложката (не бих я нарекла лекарка). В САЩ страдали от остеопороза, а в някои африкански страни - не. Естествено, като в африканската продължителността на живота е 40 години за жените...
vlady     2017-02-02 11:53:38
Спанак, лапад и киселец съдържат много оксалова киселина, която пречи на усвояването на калция и уврежда бъбреците.
5 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Холестерол - 7 основни факти
Холестерол - 7 основни факти
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter