ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Препоръки за хранене при най-често срещаните заболявания на стомаха

д-р Ралица Иванова   |   14 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Препоръки за хранене при най-често срещаните заболявания на стомаха

Източник: iStockphoto

Към често срещаната патология на стомаха се отнасят гастритът, язвената болест и неопластичните процеси (рак). Препоръките за хранене при гастрит и язвена болест са сходни и често се разглеждат заедно. При пациенти, които са претърпели операция с цел отстраняване на злокачествени образувания на стомаха, се налагат промени в режима на хранене.
 
Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица. Той може да протича остро или да бъде с хроничен ход. При хроничния гастрит е от значение избягването на определени храни с цел предотвратяване на евентуално изостряне на симптомите. За разлика от това, единичните случаи на остър гастрит (например при бактериални токсикоинфекции) налагат спазването на диетични ограничения единствено по време на симптомите и до няколко дни след тяхното отшумяване.
 
При язва на стомаха, за разлика от гастрита, има нарушаване на структурата на стомашната лигавица в дълбочина. Основно значение в генезата на стомашната язва имат намалените локални защитни механизми на лигавицата, както и повишеното количество на отделена солна киселина и пепсин. Рискови фактори за язва на стомаха са носителството на Helicobacter pylori, както и приемът на нестероидни противовъзпалителни средства.
 
Препоръките за хранене при пациенти с гастрит или язва на стомаха се основават върху умереното щадене на лигавицата от различни механични, химични и термични фактори.
 
Под термични фактори се има предвид избягването на горещи или много студени блюда и напитки. Механични дразнители представляват всички храни, богати на целулоза и баластни вещества. Такива са пълнозърнестият хляб, кафевият ориз, някои плодове и други. Обвивките на някои зеленчуци, например доматите, също дразнят лигавицата на стомаха, поради което се препоръчва избягването им или консумация на предварително белени домати.
 
Киселите храни и напитки повишават допълнително киселинността на стомашния сок и могат да провокират изостряне на състоянието. Консервираните храни, приготвяните чрез опушване, както и съдържащите повече сол дразнят допълнително увредената лигавица на стомаха. Пикантните и люти подправки се изключват от менюто.
 
 
Различни месни бульони съдържат екстрактни вещества, които допълнително повишават стомашната секреция. Това е и причината да се ограничи консумацията им. Поне 2-3 пъти седмично е добре да се консумират месни продукти – основно пилешко, заешко, пуешко и риба. Тлъстите меса, както и приготвените чрез пържене трябва да бъдат избягвани.
 
При обостряне на процесите се преминава от твърда на течно-кашава храна в началото. Храната може да се приготвя под формата на крем супи, пасирана или варена, но не и пържена.
 
Злокачествените форми на рака на стомаха налагат различни по размер резекции (остраняване на част от органа). В голяма част от случаите се наблюдава т. нар. Дъмпинг ефект, който се характеризира с по-бързото изпразване на стомаха, вследствие на редуцирания му обем. Основните симптоми са на замаяност, изпотяване, ускоряване на пулса, диария и газове.
 
Храненето след резекция на стомаха трябва да бъде на малки порции – 6 до 8 пъти дневно. Порцията при всяко отделно хранене не бива да надвишава 200г, за да не се надхвърля намаленият обем на стомаха. Преяждането и недобре сдъвканата храна водят до чувство на тежест, подуване и дразнене на стомашната лигавица. 3307
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising