ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Препоръки за хранене при най-често срещаните заболявания на стомаха

д-р Ралица Иванова   |   14 февруари 2017   |   Коментари 0
Препоръки за хранене при най-често срещаните заболявания на стомаха

Източник: iStockphoto

Към често срещаната патология на стомаха се отнасят гастритът, язвената болест и неопластичните процеси (рак). Препоръките за хранене при гастрит и язвена болест са сходни и често се разглеждат заедно. При пациенти, които са претърпели операция с цел отстраняване на злокачествени образувания на стомаха, се налагат промени в режима на хранене.
 
Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица. Той може да протича остро или да бъде с хроничен ход. При хроничния гастрит е от значение избягването на определени храни с цел предотвратяване на евентуално изостряне на симптомите. За разлика от това, единичните случаи на остър гастрит (например при бактериални токсикоинфекции) налагат спазването на диетични ограничения единствено по време на симптомите и до няколко дни след тяхното отшумяване.
 
При язва на стомаха, за разлика от гастрита, има нарушаване на структурата на стомашната лигавица в дълбочина. Основно значение в генезата на стомашната язва имат намалените локални защитни механизми на лигавицата, както и повишеното количество на отделена солна киселина и пепсин. Рискови фактори за язва на стомаха са носителството на Helicobacter pylori, както и приемът на нестероидни противовъзпалителни средства.
 
Препоръките за хранене при пациенти с гастрит или язва на стомаха се основават върху умереното щадене на лигавицата от различни механични, химични и термични фактори.
 
Под термични фактори се има предвид избягването на горещи или много студени блюда и напитки. Механични дразнители представляват всички храни, богати на целулоза и баластни вещества. Такива са пълнозърнестият хляб, кафевият ориз, някои плодове и други. Обвивките на някои зеленчуци, например доматите, също дразнят лигавицата на стомаха, поради което се препоръчва избягването им или консумация на предварително белени домати.
 
Киселите храни и напитки повишават допълнително киселинността на стомашния сок и могат да провокират изостряне на състоянието. Консервираните храни, приготвяните чрез опушване, както и съдържащите повече сол дразнят допълнително увредената лигавица на стомаха. Пикантните и люти подправки се изключват от менюто.
 
 
Различни месни бульони съдържат екстрактни вещества, които допълнително повишават стомашната секреция. Това е и причината да се ограничи консумацията им. Поне 2-3 пъти седмично е добре да се консумират месни продукти – основно пилешко, заешко, пуешко и риба. Тлъстите меса, както и приготвените чрез пържене трябва да бъдат избягвани.
 
При обостряне на процесите се преминава от твърда на течно-кашава храна в началото. Храната може да се приготвя под формата на крем супи, пасирана или варена, но не и пържена.
 
Злокачествените форми на рака на стомаха налагат различни по размер резекции (остраняване на част от органа). В голяма част от случаите се наблюдава т. нар. Дъмпинг ефект, който се характеризира с по-бързото изпразване на стомаха, вследствие на редуцирания му обем. Основните симптоми са на замаяност, изпотяване, ускоряване на пулса, диария и газове.
 
Храненето след резекция на стомаха трябва да бъде на малки порции – 6 до 8 пъти дневно. Порцията при всяко отделно хранене не бива да надвишава 200г, за да не се надхвърля намаленият обем на стомаха. Преяждането и недобре сдъвканата храна водят до чувство на тежест, подуване и дразнене на стомашната лигавица. 3307
 

Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Сърдечната дейност се влияе от темперамента

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising