ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хранене при заболявания на черния дроб

д-р Ралица Иванова   |   05 януари 2017   |   Коментари 0
   
   
Хранене при заболявания на черния дроб

Източник: iStockphoto

Черният дроб е орган, изпълняващ многообразни функции. Той има отношение към синтеза на редица белтъци както и съединения, вземащи участие в процеса на храносмилане. Активно е участието на черния дроб в метаболизма и детоксикацията на организма.
 
Причините водещи до увреда на неговата структура и съответно нарушение на функциите му могат да бъдат инфекциозни (хепатитни вируси, цитомегаловирус, ехинокок), автоимунни, интоксикация (медикаменти, алкохол) и други. За възстановяването му е нужно както лечение на основното заболяване, така и назначаването на подходяща диета, която да осигури приема на необходимите вещества и същевременно да ограничи тези, които влошават състоянието на черния дроб.
 
Хепатитът представлява възпаление на черния дроб, който може да протича остро и хронично. Според фазата, в която се намира заболяването се определя и диетата. В острата фаза се препоръчва разнообразно хранене (с малки изключения), докато при хроничния хепатит, особено в случаите с развитие на цироза – диетата става значително по-рестриктивна.
 
Храненето при остър хепатит не се влияе от вида на инфекциозния причинител. Цели се набавяне на достатъчно въглехидрати, белтъци и мазнини, които са нужни за възстановяване на клетките. Ограничаване на мазнините би било грешка, поради факта, че един от основните градивни материали на хепатоцитната мембрана са липополизахаридите.
 
Само част от острите хепатити протичат със симптоми на жълтеница. Жлъчният сок има отношение към смилането и последващата абсорбцията на мазнините. Ако има нарушено оттичане на жлъчния сок към дванадесетопръстника (началната част на тънкото черво) се нарушава усвояването на мастите. Едновременно с това се затруднява усвояването на т. нар. мастноразтворими витамини – А, Д, Е и К. Неусвоените мазнини ускоряват пасажа на чревното съдържимо, водейки до проява на диария. Това е и причината техният прием да се редуцира до възстановяване на жлъчния отток.
 
Пациентите могат да консумират нетлъсто и крехко месо, каши от гриз, ориз, елда, но без бобови растения, които затрудняват храносмилането, поради богатството им на баластни вещества.
 
При болни с хепатит, следствие на алкохолна злоупотреба се наблюдава често дефицит на тиамин ( витамин В1) и фолат (витамин В9). Естествени източници на фолат са листните зеленчуци – спанак, маруля, както и пълнозърнестото брашно, яйчен жълтък, черен дроб и други. Богати на тиамин са бирената мая, слънчогледови семки, бобови растения, черен дроб и други.
 
При острите хепатити се налага ограничение на консумацията на алкохол в рамките на няколко месеца, докато при хроничен хепатит и цироза това ограничение продължава през целия живот.
 
Ако на фона на чернодробното възпаление се развие цироза, нарастват и някои ограничения в диетата. При наличие на асцит (натрупване на течност в коремната кухина) се ограничава приемът на сол, с цел да не се повиши задържането на течности. В случаите на чернодробна енцефалопатия се ограничава приемът на белтъци, тъй като нарушената функция на черния дроб не му позволява да преработи отпадните продукти от обмяната им. Чрез кръвта те достигат до централната нервна система, където водят до увреждания.
 
Често при хроничните заболявания на черния дроб се налага заместителна терапия с витамини и фосфолипиди под формата на хранителни добавки. Чайовете трябва да се подбират внимателно, поради това, че някои билки могат да оказват неблагоприятен ефект върху черния дроб и да засилят симптомите на заболяването. 3467
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Холестерол - 7 основни факти
Холестерол - 7 основни факти
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter