ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Рисковете на нисковъглехидратния хранителен режим

Puls.bg   |   10 септември 2016   |   Коментари 0
   
   
Рисковете на нисковъглехидратния хранителен режим

Източник: Istockphoto

Намаленият прием на въглехидрати в хранителния режим може да даде своето негативно отражение върху здравето на организма по различни начини. Ето какво е важно да имаме предвид, преди да преминем към консумацията на кетогенна диета...
 
Стомашно-чревни усложнения
 
Това е най-често срещаният страничен ефект, причинен от ниския прием на въглехидрати, като засяга 12% - 50% от хората. Оплакванията включват диария, повръщане, запек и стомашни болки. 
 
Камъни в бъбреците
 
Нисковъглехидратният хранителен режим може да повиши риска и от развитие на камъни в бъбреците. От данните на изследвания става ясно, че 1 на 20 деца, които се консумират кетогенна диета, страдат от състоянието. 
 
Нарушена функция на черния дроб
 
Тази диета не само може да навреди на бъбреците, но крие риск и от неалкохолен мастен черен дроб в дългосрочен план. Причина за това е повишеният стрес, на който черният дроб е подложен.
 
Електролитни нарушения
 
Известно е, че нисковъглехидратния хранителен режим може да е причина за загуба на електролити от организма, вследствие на което се стига до умора и мускулни крампи. 
 
Препоръчително е преминаването към кетогенна диета да се случва под наблюдението на диетолог, за да се избегне този страничен ефект.
 
 
Дефицит на хранителни вещества
 
Този хранителен режим обикновено понижава нивата на магнезия, калция и аминокиселините в организма. Освен това, можем да бъдем засегнати от дефицит на витамините B12 и D. Специалисти поясняват, че около 2% – 5% от пациентите са диагностицирани с недостиг на витамини, докато консумират нисковъглехидратен хранителен режим. 
 
Кардиомиопатия
 
Въпреки че е по-скоро рядкост да бъдем засегнати от кардиомиопатия, вследствие на нисковъглехидратен хранителен режим, това заболяване е вероятен страничен ефект. То засяга сърдечния мускул и способността му да изпомпва кръвта. То би могло да се развие, ако следваме хранителния режим за дълъг период от време. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Холестерол - 7 основни факти
Холестерол - 7 основни факти
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter