ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Глутаминова киселина срещу високо кръвно налягане

Puls.bg   |   29 юли 2009   |   Коментари 0
   
   
Глутаминова киселина срещу високо кръвно налягане

Глутаминовата киселина, която се съдържа в белтъчините от растителен произход, понижава кръвното налягане. Специалисти препоръчват в хранителния режим при склонност към високо кръвно налягане да се включат  повече продукти, които съдържат полезната аминокиселина като метод на профилактика за хипертония и сърдечни заболявания.

 

4 500 души на 40-годишна възраст от 17 града от Обединеното Кралство, САЩ, Япония и Китай са участвали в детайлно изследване на американски кардиолози.

 

Експертите установили, че при 5 %  по-високо съдържание на глутаминова киселина в храната, кръвното налягане спада с 1,5-3 единици.

 

Глутаминовата киселина е една от най-разпространените аминокиселини. 23 % от растителните белтъци я съдържат. Намира се и в животинските протеини, но в по-ниско количество.

 

„Спадането на кръвното налягане само с 2 единици може да изглежда незначително. Ако се приложи полученият резултат към статистиката в световен мащаб обаче, това означава, че смъртността вследствие на инсулт ще се намали с 6 %. Или на година ще бъдат спасени по 178 000 души“, казва проф. Джеремая Стамплър, ръководител на екипа учени от Северо-Западния университет в САЩ.

 

Високото артериално налягане е основен рисков фактор за развитие на сърдечни заболявания. С напредването на възрастта расте и рискът от сърдечни проблеми. Наблюдава се тенденция на смъкване на долната възрастова граница на хора, които страдат от високо кръвно налягане. То е често явление и при 35-годишни.

 

Лечението, което се предприема за преодоляване на проблема, е недостатъчно ефективно. Има сериозни основания да се смята, че профилактичните мерки са по-ефективни в борбата срещу това състояние. Такива са поддържане на нормално телесно тегло, богат на плодове и зеленчуци хранителен режим, редовни двигателни упражнения.

 

„И преди беше известна ползата на растителните белтъчини в профилактиката срещу високо кръвно налягане. Това изследване обаче уточнява, че този ефект се дължи на глутаминовата киселина.“, пояснява д-р Ян Браун, от Кралския колеж в Лондон, съавтор на труда.


 

Източник на глутаминова киселина са бобовите култури, неполираният кафяв ориз, макаронените изделия, хлябът и зърнените култури и соевото сирене „тофу“.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising