ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Мазните храни благоприятстват рака на простатата

Puls.bg   |   27 април 2016   |   Коментари 0
   
   
Мазните храни благоприятстват рака на простатата

Източник: iStockphoto

Консумацията на мазни хранителни продукти благоприятства развитието на агресивна форма на рак на простатата, алармират учени от Университета на Северна Каролина. Това, касае предимно богатите на наситени мазнини храни, най-вече мазно месо. Под риск са и консумиращите големи количества сирена. 
 
В проучването на екипа са включени 1854 мъже, които са били заведени в регистър с диагноза рак на простатната жлеза за периода от 2004 – 2009 г. Те били включени и в анкета относно хранителния им режим, освен че се отбелязвали останалите фактори за заболяването им.
 
Според изследователите колкото по-висока е консумацията на наситени мазнини, толкова е и по-висока опасността от развитието на тази форма на рак. Агресивността на рака учените са определяли въз основа на клинични изследвания и изследване на специфичен маркер – PSA. 
 
Наред с неприятната констатация от екипа установяват, че този риск значително намалява при някои условия. Например редовната консумация на риба и ядки насочва тенденцията в обратна насока и тези мъже по-рядко заболяват от простатен рак. Показателите са по-добри и в групата на мъжете, приемащи медикаменти за контрол на холестерола в кръвта – статини.
 
Неотдавна друг екип учени стигна до извода, че тези медикаменти подпомагат химиотерапията в борбата срещу тумори на простата и правят лечението по-ефективно.
 
 
Резултатите от настоящото проучване са представени на годишната конференция на Американската асоциация за ракови изследвания в Ню Орлиънс този април. Предстои екипът да изучи механизма, по който наситените мазнини и високият холестерол в кръвта влияят за развитието на агресивен простатен рак.
 
Досега се смяташе, че високият холестерол е основна причина за възникването на сърдечносъдово заболяване и не се е предполагала подобна връзка, касаеща мъжкото здраве.
 
Освен с ограничаване консумацията на храни, съдържащи животински мазнини и консумация на риба и ядки, благоприятен ефект за понижаване на холестерола в кръвта и съответно за здравето на простатата има редовното спортуване.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Холестерол - 7 основни факти
Холестерол - 7 основни факти
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter