ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

За преяждането и празниците

Puls.bg   |   21 декември 2008   |   Коментари 0
   
   
За преяждането и празниците

Добре известно на всички ни е, че хапването е не просто необходимост, то е удоволоствие. Кога бихме му се наслаждавали повече ако не през предстоящия сезон. Покрай коледните и новогодишните празници дори и най-принципните привърженици на здравословното хранене си позволяват някой пропуск. Отделни моменти на слабост са оправдани и обикновено остават без последствия. Хубаво е, че поводи непрекъснато ще се намират в следващите две-три седмици, а удовлетворението от тях ще е оптимално когато се ограничаваме и в поведението си около масата.

Подутия корем, киселините, главоболието, не са много страшни, но със сигурност са неприятни и развалят удоволствието от почивката. Диетичните грешки могат да станат повод за търсене на медицинска помощ, дори в спешен план, включително и в токсикологията. Жлъчната, хипертоничната криза, острия панкреатит или алкохолната интоксикация са само част от усложненията на една неразумна почерпка.

Хранителният режим е част от терапевтичното поведение при редица заболявания като диабета и хипертонията, болести на черния дорб, на бъбреците, смущения в обмяната или усвояването на храната. Особено при последните, поддаването на изкушения в някои случаи може да се окаже много сериозно и придържането към диетичния план е по-строго. При дпуги обаче, препоръките за корекции в диетата трудно се спазват, по празници обикновено изобщо не важат и се стига до декомпенсация. А такава е още по-вероятна когато празниците се нареждат един след друг в кратък период от време, както предстои.

Другият въпрос, вълнуващ по-взискателните към външния си вид лица, е покачването на теглото.  Средно статистическият човек се отпуска в празничния сезон, позволява си повече, наваксва си за недоспиването през работните дни и кантарът реагира по-бързо отколкото се очаква. В тези случаи се стига до извесна доза унилост, депресия, чувство за вина, които не само че провалят настроението след така очакваната почивка, но и понякога са повод за драстични ограничения с не особено положителен в здравословно отношение ефект ... или другата крайност - разочарование от положените усилия и прекратяването им изобщо.

Алкохолът е неделима част от всеки повод за веселие, стига да е в рамките на хубавото настроение. Неразумните количества и лошото качество по-скоро водят до обратен ефект – оскъдни спомени, непристойно поведение, травматични поражения, силно главоболие, гадене с повръщане и още куп неприятности,опорочаващи иначе така чаканите новогодишни празници.

За да направим празника си незабравим, за да се насладим на почивните дни, е по-добре да се съсредоточим в планове за обстановката, външния си вид и динамиката на вечерта, а не в това колко ястия ще има и какво и колко можем да си позволим защото е Коледа или Нова Година или как по-бързо и ефективно да повишим промила на алкохла в кръвта.

Част от програмата на предстоящите дни са и пиротехническите устройства. Травмите, до които би довело неправилното боравене с тях, могат да инвалидизират човек за цял живот. Не само невръстни деца са изложени на опасност при достъп до пиротехника. Самочувствието и рисковото поведение сред подрастващи и възрастни не рядко е повод за нещастни случаи.

Настроението е най-важно за празничната вечер, а то зависи от много фактори. Кой от тях има преимущество е индивидуална особеност, но доброто общо физическо и психическо състояние, макар и недооценявано от повечето хора, излиза на преден план за всеки.

Весели празници!


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Системният лупус може да имитира всички други болести

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter