ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

6 типа храни срещу висок холестерол

Puls.bg   |   12 февруари 2013   |   Коментари 2
   
   
6 типа храни срещу висок холестерол

Източник: Dreamstime

Холестеролът е необходим на организма за поддържането на някои функции и като „строителен материал“ – например да се синтезират хормони,  използва се за изграждането на клетъчните мембрани и за защитно покритие около нервите. Представлява мастна субстанция, която се синтезира от организма. Новосинтезираният и поетият чрез храната холестерол постъпва в черния дроб. Там се свързва с белтъци и се получават липопротеидни комплекси, благодарение на които става възможно транспортирането му в кръвта.

Измерваме два вида липопротеини, с ниска (LDL) и с висока плътност (HDL). Първите са огромни спрямо тези с висока плътност. Те се „търкалят“ от кръвта в артериите, при което е възможно холестеролът да се отдели от обграждащите го протеини и навлезе в артериалната стена, което с течение на времето води до нейното удебеляване и намаляване на лумена й.

Заради по-малкия лумен, кръвотокът се затруднява, създават се условия за образуване на кръвни съсиреци. При налично тромбообразуване рискът за здравето от сърдечно- или мозъчносъдов инцидент става изключително висок. Това са причините, заради които наричаме липопротеините с ниска плътност - "лош" холестерол.

Действието на малките липопротеини с висока плътност в артериите е коренно противоположно. Особеното за тях е, че те „почистват“ мастните субстанции от артериите. Ето защо е важно непрекъснато да следим за вида мазнини, които консумираме и поддържаме баланс в нивата им. Как става това и кои мазнини дават "лошия" и "добрия" холестерол в кръвта?


Общият и лошият холестерол в кръвта скачат при консумация на наситени мазнини, тези, които се намират в месото, млякото, сметаната, маслото и др.

За да се постигне баланс в нивата на добрия и лошия холестерол е необходимо да се въведат съвсем малко промени в стила на живот, за което не е необходимо да се отказваме от любими храни, като яйца, сирене, червено месо и шоколад, смятат британски експерти. Общият холестерол в кръвта може да се намали с 20% само за три месеца, с включването на подходящите храни в менюто, твърдят те.

Кои са тези храни?

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

георгиев     2015-04-29 10:03:02
не ви трябват медикаменти.15листа от ендрише,25сурови кайсиеви ядки/смлени/и 200мл. пчелен мед гисмесвате ивсяка сутрин 1/2ч. преди ядене вземате по1ч.л.Аз сдиети и хапчета по за 100лв. месечно поддържах 8-9ед.холестерол и 10-12триглицериди.Сега без диети и лекарства са 5,5 и3,8 съответно
Penchevi78     2015-04-14 17:31:48
Аз също имах проблем с високия холестерол. Консултирах се с няколко доктори, опитах доста видове лечения и се наложи да спазвам много стриктна хранителна диета. Въпреки всички опити и страдания резултатът не беше това, което исках.
Мой стар приятел от Англия имаше същия проблем и ме посъветва да си поръчам този нов продукт изцяло произведен на билкова основа. След употребата му се изумих от ефекта.
Лекарството е скъпичко, но парите си струват.

Поръчах си го от http://www.lowerol.co.nr

Ако има
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Холестерол - 7 основни факти
Холестерол - 7 основни факти
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter