ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

6 типа храни срещу висок холестерол

Puls.bg   |   12 февруари 2013   |   Коментари 2
   
   
6 типа храни срещу висок холестерол

Източник: Dreamstime

Холестеролът е необходим на организма за поддържането на някои функции и като „строителен материал“ – например да се синтезират хормони,  използва се за изграждането на клетъчните мембрани и за защитно покритие около нервите. Представлява мастна субстанция, която се синтезира от организма. Новосинтезираният и поетият чрез храната холестерол постъпва в черния дроб. Там се свързва с белтъци и се получават липопротеидни комплекси, благодарение на които става възможно транспортирането му в кръвта.

Измерваме два вида липопротеини, с ниска (LDL) и с висока плътност (HDL). Първите са огромни спрямо тези с висока плътност. Те се „търкалят“ от кръвта в артериите, при което е възможно холестеролът да се отдели от обграждащите го протеини и навлезе в артериалната стена, което с течение на времето води до нейното удебеляване и намаляване на лумена й.

Заради по-малкия лумен, кръвотокът се затруднява, създават се условия за образуване на кръвни съсиреци. При налично тромбообразуване рискът за здравето от сърдечно- или мозъчносъдов инцидент става изключително висок. Това са причините, заради които наричаме липопротеините с ниска плътност - "лош" холестерол.

Действието на малките липопротеини с висока плътност в артериите е коренно противоположно. Особеното за тях е, че те „почистват“ мастните субстанции от артериите. Ето защо е важно непрекъснато да следим за вида мазнини, които консумираме и поддържаме баланс в нивата им. Как става това и кои мазнини дават "лошия" и "добрия" холестерол в кръвта?


Общият и лошият холестерол в кръвта скачат при консумация на наситени мазнини, тези, които се намират в месото, млякото, сметаната, маслото и др.

За да се постигне баланс в нивата на добрия и лошия холестерол е необходимо да се въведат съвсем малко промени в стила на живот, за което не е необходимо да се отказваме от любими храни, като яйца, сирене, червено месо и шоколад, смятат британски експерти. Общият холестерол в кръвта може да се намали с 20% само за три месеца, с включването на подходящите храни в менюто, твърдят те.

Кои са тези храни?

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

георгиев     2015-04-29 10:03:02
не ви трябват медикаменти.15листа от ендрише,25сурови кайсиеви ядки/смлени/и 200мл. пчелен мед гисмесвате ивсяка сутрин 1/2ч. преди ядене вземате по1ч.л.Аз сдиети и хапчета по за 100лв. месечно поддържах 8-9ед.холестерол и 10-12триглицериди.Сега без диети и лекарства са 5,5 и3,8 съответно
Penchevi78     2015-04-14 17:31:48
Аз също имах проблем с високия холестерол. Консултирах се с няколко доктори, опитах доста видове лечения и се наложи да спазвам много стриктна хранителна диета. Въпреки всички опити и страдания резултатът не беше това, което исках.
Мой стар приятел от Англия имаше същия проблем и ме посъветва да си поръчам този нов продукт изцяло произведен на билкова основа. След употребата му се изумих от ефекта.
Лекарството е скъпичко, но парите си струват.

Поръчах си го от http://www.lowerol.co.nr

Ако има
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising