6 типа храни срещу висок холестерол

Puls.bg   |   12 февруари 2013   |   Коментари 0
6 типа храни срещу висок холестерол

Източник: Dreamstime

Холестеролът е необходим на организма за поддържането на някои функции и като „строителен материал“ – например да се синтезират хормони,  използва се за изграждането на клетъчните мембрани и за защитно покритие около нервите. Представлява мастна субстанция, която се синтезира от организма. Новосинтезираният и поетият чрез храната холестерол постъпва в черния дроб. Там се свързва с белтъци и се получават липопротеидни комплекси, благодарение на които става възможно транспортирането му в кръвта.

Измерваме два вида липопротеини, с ниска (LDL) и с висока плътност (HDL). Първите са огромни спрямо тези с висока плътност. Те се „търкалят“ от кръвта в артериите, при което е възможно холестеролът да се отдели от обграждащите го протеини и навлезе в артериалната стена, което с течение на времето води до нейното удебеляване и намаляване на лумена й.

Заради по-малкия лумен, кръвотокът се затруднява, създават се условия за образуване на кръвни съсиреци. При налично тромбообразуване рискът за здравето от сърдечно- или мозъчносъдов инцидент става изключително висок. Това са причините, заради които наричаме липопротеините с ниска плътност - "лош" холестерол.

Действието на малките липопротеини с висока плътност в артериите е коренно противоположно. Особеното за тях е, че те „почистват“ мастните субстанции от артериите. Ето защо е важно непрекъснато да следим за вида мазнини, които консумираме и поддържаме баланс в нивата им. Как става това и кои мазнини дават "лошия" и "добрия" холестерол в кръвта?


Общият и лошият холестерол в кръвта скачат при консумация на наситени мазнини, тези, които се намират в месото, млякото, сметаната, маслото и др.

За да се постигне баланс в нивата на добрия и лошия холестерол е необходимо да се въведат съвсем малко промени в стила на живот, за което не е необходимо да се отказваме от любими храни, като яйца, сирене, червено месо и шоколад, смятат британски експерти. Общият холестерол в кръвта може да се намали с 20% само за три месеца, с включването на подходящите храни в менюто, твърдят те.

Кои са тези храни?

1   2  

Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата
Глаукома – можем да я спрем преди фаталната увреда на зрителния нерв

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да ускорим метаболизма си?
Как да ускорим метаболизма си?
Някои от най-добрите трикове за отслабване
Някои от най-добрите трикове за отслабване
Най-добрите и най-лошите напитки при диета
Най-добрите и най-лошите напитки при диета
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising