ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

DASH диета срещу високо кръвно налягане

Puls.bg   |   01 февруари 2013   |   Коментари 1
   
   
DASH диета срещу високо кръвно налягане

Източник: Dreamstime

Сред хората със заболявания в Щатите популярност е придобила DASH диетата. Режимът е създаден специално да бъде в помощ при контрол на високото кръвно налягане и широко се препоръчва от американския национален институт по сърдечносъдово и белодробно здраве, тоест той е официално одобрен от съответното експертно ниво.

Режимът придоби популярност като идеалната хранителна програма за американците. От полза е освен за понижаване на стойностите на артериалното налягане и като превантивна мярка срещу сърдечносъдови заболявания, рак, диабет и остеопороза.

Диетата е създадена от солиден екип експерти в храненето, ендокринолози, кардиолози и други, дори психолози, като са анализирани 29 професионални режима за ефекта и безопасността им за здравето при прилагането им в краткосрочен и дългосрочен план.

Храненето при този режим набляга на консумация на много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, както и риба, ядки, варива и месо. Допуска се прием на масла, червено месо, сладки напитки и продукти, но тяхното количество е ограничено до минимум. Нищожни са количествата на наситените мазнини и холестерол.

Диетичният режим се базира на контрол на количеството поглъщана храна, хранене с разнообразни продукти и набавяне на необходимите за организма полезни вещества. Чрез него се постига намаляване на количеството сол и повишаване на приема на магнезий, калций и калий, което от полза за понижаване на кръвното налягане.

DASH програмата включва повече от препоръки за консумация на подходяща храна и количества. Тя изгражда навици в полза на доброто здраве и дава алтернативни предложения за замяна на вредните храни и полуфабрикатите.

Спазването на режима показва, че при пациенти с прехипертензия се постига понижаване на систолното кръвно налягане с 6 mm Hg и на диастолното с 3 mm Hg. Подобренията в стойностите на кръвното се забелязват още след първите две седмици от спазване на режима.

При тези с хипертензия се регистрират още по-добри резултати – спад, съответно, с 11 mm Hg и 6 mm Hg. Важно е да се отбележи, че тези резултати са постигнати без промяна в телесното тегло и дневен калориен прием от порядъка на 1700 – 3100 ккал дневно.


Естествено, една от важните точки в режима е ограничаване на приема на сол, като според заболяването се предлага консумация до 2,3 мг или 1,5 мг натрий дневно, според стойностите на високото кръвно налягане.

Нормата, която обикновено се препоръчва да се спазва от здрави хора, е до 5 мг по препоръка на българските експерти. В ежедневието си обаче консумираме много повече сол, като при изследване миналата година за българите нивото стигаше до 9 мг, което има пагубно влияние върху сърдечносъдовата система. За начина на хранене на американците свръхконсумацията на сол е широко разпространена от десетилетия.

Ограничаването на консумацията на сол при хора над 40-годишна възраст има доказани ползи при контрола на кръвното налягане и именно този факт се използва при DASH диетата.

 

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

rositsa penkova     2013-02-06 10:09:19
vsi4ko e vyrno dokato se ispita
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Какво да правим за здрави кости?
Какво да правим за здрави кости?
Храни за добро зрение...
Храни за добро зрение...
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising