ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Черният чай предпазва от диабет тип 2?

Puls.bg   |   12 ноември 2012   |   Коментари 0
   
   
Черният чай предпазва от диабет тип 2?

източник: Dreamstime

Консумацията на черен чай помага за намаляване риска от развитие на диабет тип 2, сочат данни от ново проучване. 

 
При анализ на данни от 50 държави, учените установяват, че честотата на диабет е най-ниска в страните, където се консумира най-много черен чай, а именно в Ирландия, Великобритания и Турция. Най-ниска е в Южна Корея, Бразилия и Китай.
 
Изследователите използват математически модел, за да определят въздействието от консумацията на черен чай при редица здравословни състояния. Те откриват връзка единствено с едно заболяване – диабет тип 2.
 
Проучването не открива причинно-следствена връзка, пояснява изследователят д-р Ариел Бересняк от изследователската група Data Mining International в Женева, Швейцария. 
 
Необходимо е провеждането на повече изследвания, за да се докаже, че напитката предпазва от заболяването, допълва експертът.
 
Ако в бъдеще действително се докаже, че черният чай е свързан с по-нисък риск от диабет, процесът на ферментация може да обясни причината, уточнява д-р Ариел Бересняк. Процесът на ферментация превръща простите флавоноидни съединения, катехини, в сложните съединения теафлавини и теарубигини, които имат силни антиоксидантни свойства. 
 
Резултатите са отразени в сп. BMJ Open.
 
През последните десетилетия броят на болните от диабет тип 2 се увеличава в световен мащаб. Очаква се до 2030 г. повече от 900 милиона души да са засегнати от диабет или с висок риск да развият заболяването.
 
Здравословният начин на живот и балансираното хранене могат да намалят риска от диабет. Специалистите препоръчват редовна консумация на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти и избягването на храни, богати на рафинирана захар и бяло брашно.  
 
Препоръчително е и практикуването на поне 30 минути аеробни упражнения, най-малко три пъти седмично.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Диети
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Холестерол - 7 основни факти
Холестерол - 7 основни факти
Кои храни подпомагат костите?
Кои храни подпомагат костите?
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter