ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

5 топ съвета за здрави зъби през лятото

Кристияна Минева   |   16 август 2018   |   Коментари 0
   
   
5 топ съвета за здрави зъби през лятото

Източник: iStockphoto

Лятото е сезонът на дългите дни и забави, за барбекю, за плажове, за разходки. Лятото може да бъде и страхотно време за поддържане на здравето. Докато се излагате на слънчевите лъчи, тялото получава необходимия витамин Д, който играе съществена роля в имунната система на организма като активира клетките убийци на инфекциозните агенти.

 

Лятото и слънчевото излагане подпомагат и оралното здраве. Витамин Д поддържа костите и зъбите здрави. Проучвания доказват, че витамин Д намалява възможността за развитие на пародонтално заболяване.

 

Тези 5 топ съвета, които трябва да знаете, ще ви помогнат да запазите здравето на зъбите си през летния сезон:

 

Защита за устните

Устните са изключително чувствителна част от тялото, особено към слънчевите лъчи. Често хората на плажа забравят да предпазят точно тях от слънцето. Кожата на устните е много тънка и слънчевите лъчи много лесно могат да проникнат в нейните дълбоки слоеве. Това е една от причините за развитие на ракови образувания по устните.

 

Намазвайте устните си с плажни протектори, предназначени специално за тях. Желателно е да съдържат поне 30-ти SPF фактор, за да сте сигурни в защитата на устните си.

 

Сладолед

Подходяща разхлада за лятото е сладоледът, но не и за тези с чувствителни зъби. Ако страдате от чувствителни зъби, потърсете висок клас паста за зъби за чувствителни зъби. Тя ще намали болезнените усещания по време на прием на студени храни и напитки. Ако и тя не помогне, потърсете помощ от денталния си специалист.

Без захар

Захарта е основната причина за развитие на кариеси по зъбите. Съдържанието й в различните сокове и газирани напитки оказва неблагоприятно влияние в устната кухина. Водата е единствената полезна напитка както за устната кухина, така и за цялото тяло. Увеличете приема на вода през горещите летни дни.

 

Предпазни шини

През дългите летни дни, много от нас се посвещават на спорните занимания. Винаги съществува опасност от падане и удряне, с което може да бъде фрактуриран или избит някой зъб. Затова предвидете тази неприятност и използвайте шини, с които да защитите зъбите си. Те могат да бъдат силиконови, пластмасови, фабрични или изработени индивидуално за вашата уста.

 

Не използвайте зъбите си за отваряне

Като последен съвет, но не и последен по значение, не използвайте зъбите си, за да отваряте бутилки, пакети или да държите с тях предмети. Това ще увеличи риска от травма на зъбите и ще предизвика болка.

 

Наслаждавайте се на летните дни и пазете целостта и здравето на усмивката си.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter