ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хранителна профилактика на зъбния кариес

Кристияна Минева   |   26 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Хранителна профилактика на зъбния кариес

Източник: iStockphoto

Съвременната концепция за етиологията на зъбния кариес се базира на триадата: кариесогенни микроорганизми, диета, възприемчиви зъбни повърхности. Влиянието на храненето може да бъде общо и локално.

 

Общото влияние се проявява след поглъщане, смилане и усвояване на хранителните вещества. То е свързано с пластичната функция - изграждане на резистентни на зъбния кариес твърди зъбни тъкани.

 

Данните показват, че през ембрио- и морфогенезата на зъбните тъкани, те са много податливи на хранителен и метаболитен недоимък. Резистентността спрямо кариеса може да бъде повлияна чрез храната само през най-ранните фази в развитието на зъбите.

 

Общото действие на храненето при възрастните е сведено до минимум. За изграждане на резистентни зъбни структури са необходими калций, фосфор, флуор, молибден, ванадий, цинк, мед и други микроелементи, съдържащи се в храната и водата. В процеса на изграждане на зъбите значение имат витамините В₁, В₆, Д и С, аминокиселините лизин и метионин.


При възрастните по-голямо значение има локалното въздействие на храната и начинът на нейното приемане. Това действие може да бъде директно върху външните зъбни повърхности и зъбната плака, или индиректно - чрез повлияване производството на киселини в плаката след разграждане на въглехидратите.

 

Локалното кариесогенно действие се обуславя от физическото състояние на храната -твърдост, еластичност, големина, както и от химическия състав и честотата на прием.

 

Консистенцията на храната оказва въздействие върху интензитета на дъвкателния акт, слюноотделянето и буферния капацитет на слюнката. А те са част от защитата на зъбните тъкани от развитие на патогенни процеси.

 

С приема на твърда и непреработена храна се развиват по-добре челюстите и зъбите, подобрява се почистването на зъбните повърхности от хранителни остатъци.

 

 

 

Кулинарно преработената храна, богата на ферментиращи въглехидрати, която не упражнява достатъчно дъвкателния апарат, полепва по зъбите и е предпоставка за развитие на зъбен кариес.

 

От химичните съставки на храната най-голямо значение имат нискомолекулярните, лесно ферментиращи въглехидрати. Те са субстрат, от който бактериите произвеждат киселини и синтезират интра - и ектрацелуларни полизахариди в плаката.

 

Профилактиката на зъбния кариес чрез храната може да се схематизира по следния начин:

  1. Да се намали относителният дял на нискомолекулярни въглехидрати за сметка на полизахаридите;
  2.  Да се предпочитат храни, съдържащи нишесте, които се задържат по-малко по зъбните повърхности;
  3. Захар, под какъвто и да е вид, да се консумира по-рядко и то в основните хранения, а не между тях;
  4. Захарсъдържащите хранителни продукти да се задържат по-малко време в устата и след консумация, тя да се изплаква;
  5. Да се задоволява частично нуждата от подсладяване на храната с некариесогенни подсладители като сорбитол, ксилитол, захарин.

Сладостта е основно качество на храната. Човек не може без подсладители. Това е наложило някои производители на хранителни продукти и напитки да заменят захарта с други подсладители. С тях се намалява и калорийността на продуктите.

 

Освен чрез консистенцията и химичните съставки на храната, кариесогенният потенциал до голяма степен зависи от честотата на прием.

 

Трябва да се подчертае, че в културата на нашето хранене, неправилно се приключва със сладкиш, подсладен с бързоферментиращи въглехидрати или кафе със захар. Този режим трябва да се промени. Храненето трябва да създава условия за реминерализация в устната кухина.

 

Добре би било едно хранене да приключва с бучка сирене, чаша мляко, чаша вода, дъвка без захар, зеленчук или просто с измиване на зъбите.

 

Не е необходимо напълно да се елиминира захарта от диетата за профилактика на кариеса. Достатъчно е да се редуцира честотата на консумация на захарни изделия само по време на основните хранения и да се употребяват заместители на захарта при подслаждане на напитки и сладкиши.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter