ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Има ли връзка между заболяванията на венците и еректилната дисфункция?

Кристияна Минева   |   12 юли 2018   |   Коментари 1
   
   
Има ли връзка между заболяванията на венците и еректилната дисфункция?

Източник: iStockphoto

Проблеми с венците при мъжете се свързват два пъти по-често с импотентност.

 

Първото проучване от този род включва повече от 150 европейци и изследващите установят, че 75% от изследваните с еректилна дисфункция имат и лоша орална хигиена.

 

Пародонталните заболявания като гингивити и пародонтити често се свързват с общи заболявания на организма - диабет, различни хормонални дисфункции, сърдечни проблеми. В последните години се наблюдава увеличаване на риска от развитие на проблеми с продуктивността у мъжете. Това се дължи на намаленото ниво на орална хигиена и поддържане здравето на венците и зъбите.


Пародонталните проблеми се характеризират с намалено ниво на съединително-тъканно прикрепване, което държи зъба към венеца и със загуба на кост. Възпалението обхваща венците, те стават оточни, зачервени, кървят. Възможна е поява на лош вкус и дъх в устата.

 

Първите видими симптоми са кръв по четката за зъби, спонтанно и провокирано кървене от венците.

 

Тези признаци трябва да бъдат знак за необходимо посещение при дентален специалист. Ненавременното хващане на проблема ще доведе до по-лоши резултати и по-трудно лечение. Най-нежеланият резултат на пародонталните проблеми е загубата на зъби.

 

В проучването се установява, че грижата за зъбите и венците, значително намалява риска от развитие на еректилна дисфункция. Колкото повече внимание се обръща на оралното здраве и рано се уловят симптомите на възпаление, толкова по-дълго време ще се радваме на своите зъби.

 

Специалистите съветват да се използва четка за зъби с възможно най-малката почистваща глава. Препоръчва се такава четка, тъй като от една страна главата достига до по-трудно достъпните места, а от друга, можем да почистим и част от междузъбните пространства, което е изключително важно.

 

 

 

Движенията, които трябва да изпълнява ръката заедно с тези на четката са бавни, кръгообразни и масажиращи. Не бива да се прилага силен натиск при четкане, това може да разрани венците. Почиства се границата между венеца и зъба с лек масаж.

 

Почистването на устната кухина се препоръчва да започва от вътрешната страна на долната челюст. Почиства се задната страна на последния зъб, продължава се напред с масажиращи, кръгообразни движения. След това се почистват зъбите от към бузата, отново с тези движения.


Почистването винаги трябва да започва от по-трудно достъпните места и да върви към по-леснодостъпните. Почиства се внимателно всеки зъб от всички страни.

 

Накрая се почиства езика, защото върху него също има натрупан биофилм, който много често е причина за лош дъх. Употребата на конци за зъби и интердентални четки е препоръчителна. Конците за зъби можете да използвате вечер, след измиване на зъбите. Водата за уста, която не съдържа алкохол, може да подпомогне вашата добра орална хигиена.

 

И все пак устната хигиена няма да е достатъчна, ако не се почиства редовно зъбният камък. Желателно е да се почиства поне веднъж годишно, а за склонните към натрупване на повече зъбен камък, на половин година.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Стойнев     2018-07-15 12:53:22
Винаги съм се чудил колко ли дентални лекари ще направят изследване за трихомонас тенакс или вагиналис, като причинители на пародонтит и други проблеми с устната кухина? Хламидията също е чест причинител. Естествено при всеки човек има различна чувствителност към неканените гости, най-често след орален секс, но все пак. Та връзката по скоро е следната - щом ги има в устата, значи ги има и в организма на човек, в случая на мъжа. А щом са там, значи е възможна еректилна дисфункция.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter