ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да се отървем от лошия дъх?

Кристияна Минева   |   14 юни 2018   |   Коментари 1
   
   
Как да се отървем от лошия дъх?

Източник: iStockphoto

Лошият дъх от устата често поставя хората в неудобно положение, тъй като е знак на лоша орална хигиена. Редовното почистване на зъбите и на езика са първите стъпки за борба с лошия дъх.

 

Експерти в областта на хранителната индустрия подчертават за доброто действие на някои напитки в борбата с лошия дъх от устата.

 

Лошият дъх най-често е резултат от увеличени количества на бактерии в устната кухина и тяхното действие върху хранителните остатъци, кръв или тъканите в устата. В устата могат да се заселят и свръхразвият бактерии по гърба на езика и пародонталните джобове, които не са характерни за резидентната микрофлора. Бактериалната колонизация по фисурите, ямките, апроксималните части, венечните джобове, по гърба на езика е основен източник на лошия дъх. Също така той се повишава при ненапълно пробил мъдрец, върху който се получава капаче, обхващащо част от дъвкателната му повърхност.

 

Какво можете да направите?

  • Подобрете оралната си хигиена

Поддържането на добра орална хигиена чрез редовно и качествено миене на зъбите, почистването на езика и междузъбните пространства, ще намали количеството бактерии в устната кухина. За доброто почистване на зъбите е необходимо измиването им 2 пъти на ден-сутрин и вечер след хранене по минимум 3 минути. Използването на флуорни пасти за зъби и вода за уста без алкохол спомагат за премахване на лошия дъх.

 

Езикът трябва също да бъде почистван било то чрез специалната повърхност на гърба на четката или чрез специално разработени почистващи средства. Използването на конци за зъби и интердентални четки е задължително вечер след измиване на зъбите.

  • Употребата на зелен чай

Високите нива на флуориди в зелените чайове благоприятства поддържането на добра орална хигиена. Разбира се, тези чайове не бива да съдържат захарни съставки, а да са изцяло природни.

 

Осен това зеленият чай съдържа и голямо количество антиоксиданти. Смята се, че зеленият чай има противовъзпалително и противораково действие.

 

Зеленият чай има и способност да намали стреса и вредното влияние от околната среда. Има способността да релаксира организма, благодарение на L-тианина, който съдържа. Тази основна съставка на зеления чай увеличава концентрацията и подобрява паметта без необходимост от увеличен прием на кофеин съдържащи напитки.

  • Консумацията на вода

Потвърдено е, че един от методите за борба с лошия дъх е приема на достатъчни количества вода. Водата утолява жаждата, а сухотата в устата е една от причините за лошия дъх. Водата хидратира организма и е от изключителна важност за поддържане на клетките в цялото тяло.

  • Употребата на магданоз

Употребата на магданоз и джоджен имат само кратко действие върху лошия дъх, те имат „маскиращ ефект“, но не решават проблема. Някои хора все пак пристъпват към употребата им.

  • Дъвки без захар

Редовната употреба на дъвки без захар спомага за почистване на зъбите между отделните хранения от остатъчните хранителни остатъци и плака. Освен това имат освежаващ ефект. Те също са с „маскиращ ефект“, тъй като само временно премахват лошия дъх. Дъвките без захар имат значително кариесогенно влияние, чрез почистващото си действие и чрез стимулирането на слюнка, с което нормализират ниското рН в устата след хранене.

  • Редовни посещения в денталния кабинет

Редовните профилактични прегледи и санирането на устната кухина безспорно са начин за решаване с проблема лош дъх. Съчетанието с добра лична орална хигиена, би премахнало неудобството при комуникация с околните.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Мария     2018-06-28 18:34:22
Сода бикарбонат е много ефикасна за борба с лошия дъх в устата. Натъркайте зъбите и венците със сода и оставете за няколко минути. Изплакнете добре.
Друг отличен метод за борба с лошия дъх е сутрешно жабурене с шарлан или зехтин. Жабурите колкото можете - 5, 10 15 20 минути. Стараете се да не поглъщате сместта. Това жабурене почиства устната кухина и извлича токсини от организма. Има статии в Интернет по този въпрос.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter