ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Не можем да обвиняваме гените си за кариеса

Кристияна Минева   |   05 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Не можем да обвиняваме гените си за кариеса

Източник: iStockphoto

Ако сте редовен посетител на денталния кабинет и си мислите, че сте унаследили гените на родителите си, то ново австралийско проучване доказва, че не бива да обвиняваме гените си.

 

Учените знаят, че Streptococcus bacteria, която живее в устната кухина е главният причинител на кариозните процеси по зъбите. Но това, което не беше доизчистено и доказано-какъв процент от бактериалното число е стимулирано да се развие от факторите на околната среда и на наследствеността.

 

За да се провери това, в изследване се включват микробиологични проби от 205 еднояйчни близнаци и 280 разнояйчни близнаци на възраст между 5 и 11 години. Това позволява на изследователите да определят различията в генетичността спрямо микроорганизмите в устната кухина на деца, които са на една и съща възраст и са изложени на едни и същи условия на средата, в която живеят.

 

Изследователите открили, че определена бактерия в устната кухина се унаследява, но това не било тази, която причинява кариозен процес. Освен това те установяват, че унаследената бактерия извънредно намалява микробното си число, докато бактерията, свързана с влиянието на факторите от околната среда извънредно увеличава микробното си число.

 

Бактерията, асоциирана със зъбния кариес е по-често срещана в устата на децата, които консумират повече захарни храни и напитки и при тези, които имат по-малко количество от „добрите бактерии“ в устната кухина.

 

Обучението в поддържането на добра орална хигиена започва още от ранна детска възраст. Най-добрата профилактика е тази, която не води до лечение на кариеси. 

Превенцията на кариеса се състои в:

  1. Избягване на захарни храни и напитки, или ако се приемат то да бъде с основното хранене на детето;
  2.  Да не се консумират лепкави храни и напитки, близалки, които дълго време остават по зъбните повърхности.;
  3. Редовното и правилно миене на зъбите с необходимите за това средства. Това трябва да става два пъти на ден-сутрин и вечер след хранене, по минимум 3минути.;
  4. Да се приемат повече плодове и зеленчуци.;
  5. Сиренето, дъвките без захар, водата са добри помощници в почистването на зъбите от остатъците на храната.;
  6.  Консумацията на пресни сокове, фрешове да става със сламка, да не се задържат дълго в устата, а след това да се изплакнат зъбите с вода или да се дъвчи дъвка без захар.

Родителите трябва да знаят, че никога не е рано да започнат да мислят за оралната хигиена на детето си. Един от най-големите митове е този, че не бива да се тревожат за състоянието на устната кухина на детето си, докато не се покажат зъбите или докато не се появят постоянните такива.
С пробива на зъбите започва колонизиране на микроорганизмите върху зъбните повърхности. По-голямата част от научните съобщения показват, че Streptococcus mutans, които са първите заселници в устната кухина, не колонизират устната кухина преди пробива на зъбите.

 

Всички изследвания сочат увеличение на броя на Streptococcus mutans с възрастта, както и с нарастване броя на временните зъби, пробили в устната кухина. Счита се, че възрастта на която децата придобиват Streptococcus mutans влияе върху податливостта към развитие на зъбен кариес, както във временното, така и в постоянното съзъбие. Колкото по-рано се колонизират Streptococcus mutans, толкова по-голям е рискът от кариес.

 

Предаването на Streptococcus mutans се осъществява посредством слюнката. Необходима е минимална доза както и често повтарящи се инокулации за имплантирането им в устната кухина на детето.

 

Счита се, че източникът на Streptococcus mutans за бебето е обикновено неговата майка. Наблюдава се строга зависимост между количеството стрептококи в слюнчените проби на майки и съответно на техните деца. Високите нива на стрептокока при майките влияят силно върху инфектирането на децата.

 

По-голям процент влияние оказват факторите на околната среда върху развитието на стрептококи, предизвикващи кариес, отколкото наследствеността и гените, които носим.
3973
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising