ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Храненето и ролята му в правилното развитие на дъвкателния апарат

Кристияна Минева   |   01 март 2018   |   Коментари 1
   
   
Храненето и ролята му в правилното развитие на дъвкателния апарат

Източник: iStockphoto

Oще в най-ранна възраст през вътреутробното развитие върху организма започват да действат различни етиологични фактори.

 

Непосредствено след оплождането на 7-8-мия ден от ембрионалното развитие в ембриобласта се оформя малка цепка, изпълнена с течност, която впоследствие дава амнионната кухина. Тя е има защитни функции при развитието на зародиша и го предпазват от външното въздействие на различни вредно действащи агенти. В този период организмът на майката се явява като външна среда за развиващия се плод. Затова условията на живот и режимът на майката оказват въздействие върху диференцирането на клетките на зародишните листове. Боледуванията на майката по това време и особено инфекциозните заболявания водят до ембриопатии.

 

Вредно може да бъде и въздействието на рубеолата, при което често се наблюдават смущения в оформянето нормалния брой зъби-хиподонтия. Лекарствените средства, приемани от майката по време на бременност, също могат да доведат до смущения в образуването на лицево-челюстния апарат.

 

След раждането на детето за оформяне на дъвкателния апарат започва да играе роля външната среда. Тя може по най-различни начини да въздейства върху още развиващия се организъм.

 

Първото въздействие върху новороденото и по-конкретно върху дъвкателния апарат се оказва храненето, което е важен безусловен рефлекс. Доказано е, че първите нервни окончания, които се проявяват в лицево-челюстната област, са в областта на устните. Те имат огромно значение за правилното протичане на храненето още в първите часове след раждането. Затова допринася и анатомичното оформяне на устните и челюстите на кърмачето.

 

Естественият начин на хранене е сукането. Сукането оказва съществено влияние за нормалното, правилно оформяне на челюстите в този съществен ранен функционален период, когато още не са пробили временните зъби.

 

Естественото хранене влияе по 2 начина: чрез състава на млякото и чрез начина на приемане на млякото.

Чрез начина на прием на млякото:

Майчината гръд е най-добрият начин за прием на мляко при новороденото. Начинът на приемане на храната влияе върху мускулите, а чрез тях и на оформянето и развитието на лицевите челюсти.

 

По време на кърмене бебето трябва да е полуизправено, да се кърми около 20 минути и да се предизвикват активни движения на долната челюст от негова страна. Този начин на хранене стимулира развитието на челюстите.

 

При наложило се изкуствено хранене, то трябва да е максимално доближаващо се до естественото хранене. Положението на бебето трябва да е същото каквото е по време на сучене. Не е правилно бебето да се храни с биберон в кошчето. Губи се необходимия контакт с майката и при широк отвор на биберона се нарушава правилното гълтане.

 

Най-подходящи са бибероните на NUK-анатомични с широка основа и късо зърно, точно наподобяващи майчината гръд. Отворът най-често е на върха и се отваря към небцето. Големината на отвора е фабрично изработена и съобразена с вида на храната. Трябва да се знае, че съществуват няколко вида биберони-за хранене, за залагалка, за полутечна храна, за кашава храна. Желателно е да се използват подходящите биберони за съответната храна. Бибероните залъгалки са без отвори.

 

Неохбодимо е да знаете, че фабрично изработените отвори на бибероните не бива да се разширяват допълнително. Целта е да се получат необходимите усилия от детето при хранене, с което се стимулира правилното развитие на зъбно-челюстната система.

 

При захранването с лъжичка детето също трябва да бъде в положение както при кърмене, като активно поема храната, а не тя просто да се излива в устата му. При хранене след кърмаческия период е необходима достатъчно твърда, естествена храна. Употребата само на меки, кашави, пасирани храни създава условия за неправилна функция на езика по време на гълтане и запазва т.нар. „инфантилно“ гълтане. След шестия месец се препоръчва пиенето на течности да става от чашка, което създава условия за правилно соматично гълтане. До смущения в развитието на челюстите може да доведе и вредния навик да се задържа храна под езика.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Ава     2018-03-01 19:54:22
Не съкращавате ли малко периодите?! От 6 месец да пие от чаша и да яде едва ли не храна за възрастни.. От 8ми месец съм повече съгласна!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter