ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Прояви на ХИВ/СПИН в устната кухина

Кристияна Минева   |   07 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Прояви на ХИВ/СПИН в устната кухина

Източник: iStockphoto

СПИН е тежко вирусно заболяване, протичащо с животозастрашаващи опортюнистични инфекции, злокачествени тумори, неврологични и други общи заболявания. ХИВ инфекцията предизвиква прогресивна деструкция на имунната система и имунна недостатъчност.

 

Причинителят е Human immunodeficiency virus, който унищожава или дезактивира имунните клетки на организма. Това от своя страна води до имуносупресия и носителите на този вирус боледуват предимно от опортюнистични инфекции.

 

Заразяването с вируса може да стане по полов път, при хемотрансфузии, при предаване от майка на плода. Вирусът не се предава при нормален битов контакт.

 

Повечето орални изяви у болни с ХИВ инфекции могат да бъдат наблюдавани и у хора, които не са серопозитивни. Важен белег е, че у серопозитивни пациенти лезиите в устната кухина са по-разпространени, атипични и персистират по-дълго време. Оралните изяви, свързани с ХИВ инфекцията могат да бъдат разнообразни като:

Кандидоза

Оралната кандидоза често е първият знак за налична ХИВ инфекция, като честотата й достига до 90% от заразените. Срещат се и четирите форми на орална кандидоза при тези болни-псевдомембранозна, еритематозна кандидоза, ангуларен хейлит, хиперпластична кандидоза. Наблюдават се при имунокомпрометирани пациенти и при хора след продължително антибиотично лечение.

Херпес симплекс вирус (HSV)

Херпес симплекс стоматити и хейлити са много чести още в ранните стадии на ХИВ инфекцията. При инфектиране с HSV тип 1 се появяват везикули върху лигавицата на устните, езика, бузите и венците. Инфекциите при HSV тип 2 са свързани с половите органи и се предават при полов контакт.

Космата левкоплакия

Най-често се проявява под формата на вълнообразни бели плаки, най-често по страничните части на езика. Нерядко се проявява с насложена кандидозна инфекция. Инфекциозният агент, причинител на косматата левкоплакия, е Еpstein-Barr вирус, разположен в епителните клетки.

Сарком на Капоши

Предилекционни места са твърдото и мекото небце, където лезиите са симетрични. Има и данни за засегнати паротидни жлези и езика. Лезиите представляват синкаво-черни, асимптоматични макули. По-агресивните лезии могат да бъдат с надигнати краища, а в случаите на гингивална локализация и хиперпластични. При травма лезиите кървят. Костните лезии могат да предизвикат подуване на надлежащата мека тъкан, което да наподобява периапикален абсцес.

Цитомегаловирус

Представен е от дълбоки улцери по устните, езика, фаринкса или оралната лигавица. Той често е причина за сухота в устата (ксеростомия).

Човешки папиломавирус

Проявява се с многобройни кондиломи. Кондиломите представляват розови маси с характерна папиларна повърхност, с вид на цветно зеле. Предилекционни места са средната линия на твърдото и мекото небце, гингивата и устните. Те могат да бъдат предавани при полов контакт, намират се върху устните, езика, венците, с тенденция за нарастване на броя им.

Атипични (афтозоподобни) улцерации

При здрави хора обикновено афтозните лезии се появяват само по некератинизирани повърхности в устната кухина. Докато при имунокомпрометирани хора тези язви могат да се появят навсякъде в устната кухина. При пациенти с ХИВ инфекция афтите са много болезнени, обградени с черен ореол и с размер по-голям от 1см в диаметър. Улцерите могат да бъдат дълбоки, широки и силно болезнени. Персистират със седмици и не се повлияват от кортикостероидно лечение.

 

Профилактика срещу заразяване с ХИВ:

  • Включва водене на безопасен сексуален живот, използване на презервативи, достатъчна и своевременна информация за огнищата на заразяване;
  • Спазване на правилата за асептика и антисептика в болнични и амбулаторни заведения и кабинети;
  • Превенция и лична безопасност на всеки човек.

3733
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
4 начина да се чувстваш леко през зимата

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising