ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Прояви на ХИВ/СПИН в устната кухина

Кристияна Минева   |   07 декември 2017   |   Коментари 1
   
   
Прояви на ХИВ/СПИН в устната кухина

Източник: iStockphoto

СПИН е тежко вирусно заболяване, протичащо с животозастрашаващи опортюнистични инфекции, злокачествени тумори, неврологични и други общи заболявания. ХИВ инфекцията предизвиква прогресивна деструкция на имунната система и имунна недостатъчност.

 

Причинителят е Human immunodeficiency virus, който унищожава или дезактивира имунните клетки на организма. Това от своя страна води до имуносупресия и носителите на този вирус боледуват предимно от опортюнистични инфекции.

 

Заразяването с вируса може да стане по полов път, при хемотрансфузии, при предаване от майка на плода. Вирусът не се предава при нормален битов контакт.

 

Повечето орални изяви у болни с ХИВ инфекции могат да бъдат наблюдавани и у хора, които не са серопозитивни. Важен белег е, че у серопозитивни пациенти лезиите в устната кухина са по-разпространени, атипични и персистират по-дълго време. Оралните изяви, свързани с ХИВ инфекцията могат да бъдат разнообразни като:

Кандидоза

Оралната кандидоза често е първият знак за налична ХИВ инфекция, като честотата й достига до 90% от заразените. Срещат се и четирите форми на орална кандидоза при тези болни-псевдомембранозна, еритематозна кандидоза, ангуларен хейлит, хиперпластична кандидоза. Наблюдават се при имунокомпрометирани пациенти и при хора след продължително антибиотично лечение.

Херпес симплекс вирус (HSV)

Херпес симплекс стоматити и хейлити са много чести още в ранните стадии на ХИВ инфекцията. При инфектиране с HSV тип 1 се появяват везикули върху лигавицата на устните, езика, бузите и венците. Инфекциите при HSV тип 2 са свързани с половите органи и се предават при полов контакт.

Космата левкоплакия

Най-често се проявява под формата на вълнообразни бели плаки, най-често по страничните части на езика. Нерядко се проявява с насложена кандидозна инфекция. Инфекциозният агент, причинител на косматата левкоплакия, е Еpstein-Barr вирус, разположен в епителните клетки.

Сарком на Капоши

Предилекционни места са твърдото и мекото небце, където лезиите са симетрични. Има и данни за засегнати паротидни жлези и езика. Лезиите представляват синкаво-черни, асимптоматични макули. По-агресивните лезии могат да бъдат с надигнати краища, а в случаите на гингивална локализация и хиперпластични. При травма лезиите кървят. Костните лезии могат да предизвикат подуване на надлежащата мека тъкан, което да наподобява периапикален абсцес.

Цитомегаловирус

Представен е от дълбоки улцери по устните, езика, фаринкса или оралната лигавица. Той често е причина за сухота в устата (ксеростомия).

Човешки папиломавирус

Проявява се с многобройни кондиломи. Кондиломите представляват розови маси с характерна папиларна повърхност, с вид на цветно зеле. Предилекционни места са средната линия на твърдото и мекото небце, гингивата и устните. Те могат да бъдат предавани при полов контакт, намират се върху устните, езика, венците, с тенденция за нарастване на броя им.

Атипични (афтозоподобни) улцерации

При здрави хора обикновено афтозните лезии се появяват само по некератинизирани повърхности в устната кухина. Докато при имунокомпрометирани хора тези язви могат да се появят навсякъде в устната кухина. При пациенти с ХИВ инфекция афтите са много болезнени, обградени с черен ореол и с размер по-голям от 1см в диаметър. Улцерите могат да бъдат дълбоки, широки и силно болезнени. Персистират със седмици и не се повлияват от кортикостероидно лечение.

 

Профилактика срещу заразяване с ХИВ:

  • Включва водене на безопасен сексуален живот, използване на презервативи, достатъчна и своевременна информация за огнищата на заразяване;
  • Спазване на правилата за асептика и антисептика в болнични и амбулаторни заведения и кабинети;
  • Превенция и лична безопасност на всеки човек.


 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

....     2017-12-17 15:57:25
pogledni purvo kakva parola imam slojena- kombinacia mejdu portugalski i italianski , put , ne sa 4estni takiva udari pod krusta , ei zatova sum zatvorena v sebe si
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising