ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пукнат зъб - какво трябва да знаем?

Кристияна Минева   |   09 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Пукнат зъб - какво трябва да знаем?

Източник: iStockphoto

Трябва да знаете, че не всеки зъб се пуква или чупи на едно и също място или по един и същ начин. Има разлини причини, които могат да доведат до пукнатини в зъба, ето някои от тях:

 •  Пукнат зъб-когато пукнатината започва от дъвкателната повърхност на зъба и се разпростира и по неговия корен. Понякога пукнатината е под гингивата и е вътре в кореновия канал. Пукнатият зъб не се разделя на две части, но меките тъкани на зъба (пулпата) най-често са засегнати и увредени.
 • Малките пукнатини-те не са толкова опасни, защото засягат само емайла на зъба и не достигат до дентина и пулпата. Те се наблюдават при по-възрастни пациенти и са нещо нормално, поради функциите които зъба извършва през годините. Малките пукнатини не са индикация за лечение. Не предизвикват болка.
 •  Пукнат туберкул (връх)-Туберкулът е мястото на прилагане на най-голямо дъвкателно налягане при дъвкателна функция. Ако туберкулът е увреден, то зъбът много лесно може да бъде счупен. В такива случай се усеща много остра болка в зъба, когато стиснете или захапете нещо.
 • Раздвоен, разцепен зъб- често е резултат на нелекуван пукнат зъб. Зъбът се разделя на две половини. Най-често е следствие на вертикална фрактура по кореновия канал, която се разпростира и по дъвкателната повърхност на зъба.

Защо се чупят зъбите?

Много фактори могат да доведат до пукнатини в зъба, като:

 

 • Стискането на зъби, което може да постави зъба под голямо дъвкателно напрежение и да доведе до спукване;
 • Големи обтурации (пломби), които отслабват стените на зъба;
 • Дъвченето или отхапването на нещо много твърдо, като лед, кокалчета, карамелизирани сладкиши, ядки;
 • Пародонтално заболяване със загуба на кост, това може да доведе до коренови фрактури;
 • Рязка смяна на температурата в устната кухина.
 •  

Как да разберете, че ви е счупен зъба?

Когато е счупен зъба, симптомите могат да бъдат различни и да затруднят преценката ви. Ще усещате болка от време на време, когато дъвчите нещо, особено когато дъвкателното влияние окаже своето действие върху счупения зъб. Рязката смяна на температурите в устната кухина, особено студените храни и напитки, ще предизвикват дискомфорт. Но може да бъдете и чувствителни към сладки храни без да имате кариозен процес. Част от гингивата около травмирания зъб може да бъде увеличена и подута.

 

Ако болката е непоносима, може да приемете болкоуспокоително, за да намали главоболието и болката. При несигурност какво медикаментозно средство да приемете, посъветвате се с личния си лекар или с фармацевт в аптеката.

 

Посещението при вашия зъболекар е наложително, за да диагностицира процеса. Колкото е възможно по-скоро посетете денталния лекар, защото лечението ще е по-ефективно. Ако не бъдат лекувани, пукнатите зъби могат да доведат до самоумъртвяване на зъба и до развитие на абсцес. Зъбът ви може да се нуждае от кореново лечение или премахване от зъбната редица. В някои случаи зъбът се разделя на две части и тогава денталният лекар няма какво друго да направи, освен да екстрахира зъба.

 

Лечението на зъба зависи от големината на увредата му. Вашият зъболекар ще ви предложи варианти, с които да възстанови зъба ви, ако има предпоставки за това.

 

Както и счупените кости, така и пукнатият зъб няма как да се възстанови напълно и да оздравее. Важно е обаче да му се приложи лечение, защото така се увеличава възможността на зъба за по-дълъг живот в устата ви. 

 

Как да предпазите зъбите си от травми?

Има някои профилактични средства, с които можете да предпазите зъбите си като:

 • Носенето на устопазители (mouthguards)-ако стискате и скърцате през нощта със зъби, тези шини могат да предпазят зъбите ви от изтриване. Шините се използват и при практикуването на различни видове спорт.;
 • Избягвайте отхапването и дъвкането на твърди предмети и храни.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter