ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да предпазим от травми зъбите на детето?

Кристияна Минева   |   12 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Как да предпазим от травми зъбите на детето?

Източник: iStockphoto

Травмите на зъбите възникват още в най-ранните етапи от развитието на детето. Те могат да засегнат както временното, така и постоянното съзъбие.

 

Устопазителите или т.нар. „шини“ (mouthguards) са средства за предпазване на зъбите и меките тъкани в устата от удари и травми. Шините се използват още като предпазно средство в някои спортове, в лечението на бруксизма, на темпоро-мандибуларната става, дори за домашно избелване на зъбите. Не на последно място варианти на шините могат да бъдат част от превенцията и лечението на сънната апнея.

 

Шините са широко разпространени в спортове като бокс, американски футбол, ръгби, баскетбол, фигурно пързаляне, хокей на лед, сноубординг, ски и много други.

 

Бруксизмът е състояние, при което пациентът несъзнателно стиска или скърца със зъби през деня или през нощта, по време на сън. Леките форми на бруксизъм не изискват лечение. По-тежките форми водят до заболявания на долночелюстната става, главоболие, травма на зъбите, понижена захапка. Шините при бруксизъм са един от методите за лечение и профилактика.

 

Къде можете да си направите такава шина?


Денталният лекар, заедно със зъботехник са тези, които могат да ви изработят индивидуална шина. Тя ще приляга плътно и ще предпазва оптимално вашите зъби и венци. Индивидуално направената шина може да предпази дори вашите стави от увреда.


Колко струва една такава шина?


Цената може да варира в различните дентални кабинети. Попитайте денталния си лекар колко ще ви струва преди да започнете етапите на изработката. Когато обсъдите цената за положения труд и рискът от загубата на зъбите ви, тогава цената ще ви се стори малка за тази полезна инвестиция. 

 

Колко време издържа шината?

 

В зависимост от възрастта, шината може да се нуждае от чести корекции. При подрастващите, постоянните зъби се появяват постепенно и застават на своето място. Така че е възможно шината да започне да става твърде тясна и тогава трябва да бъде поправена, за да пасне точно в устата.

 

Възрастните не се нуждаят от чести корекции, но шините са като всяка друга част от спортните екипировки-нуждаят се от честа проверка и замяна. Препоръчително е, редовно да носите вашите шини за проверка от вашия стоматолог.

 

Шините се изработват по предварително взет от устата отпечатък в денталния кабинет. Отпечатъкът се изпраща на зъботехника, който изработва шината. 

 

Съществуват и по-скъпи шини, които преди да се поставят в устата се поставят в гореща вода и стават пластични. Само така омокрени и пластични, могат да се поставят върху зъбите. Те обаче не са за предпочитане, защото не прилягат хубаво върху зъбите. Освен това не са удобни за носене. Те могат да паднат и дори да се счупят. 

 

За стимулиране на децата да носят подобни шини по време на тренировки, се изработват цветни шини. Те могат да бъдат раирани, оцветени в разцветката на любимия отбор или просто в любимия цвят. Това помага в мотивацията на децата в превенция на техните зъби.

 

Какво да направите, ако си счупите зъб?

  • Ако намерите зъба или част от него и той е чист, върнете го обратно на мястото му. Ако не можете да го сложите на мястото му, потопете го в чаша с прясно мляко или го дръжте в устата си. Отидете веднага на зъболекар!
  • Не се паникьосвайте;
  • Отидете на зъболекар, колкото е възможно по-скоро;
  • Изпийте болкоуспокоително, ако болката е нетърпима, но не пийте аспирин или лекарство съдържащо ацетилсалицилова киселина, за да не увеличите кървенето;
  • Не почиствайте зъба, не го оставяйте да изсъхне;


Не поставяйте аспирин, нито пък скилидка чесън в раната.

Колкото по-скоро зъбът бъде поставен на мястото си, толкова по-големи са неговите шансове да се запази. 


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Лаймска болест – лабораторни изследвания за доказване

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter