ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да предпазим от травми зъбите на детето?

Кристияна Минева   |   12 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Как да предпазим от травми зъбите на детето?

Източник: iStockphoto

Травмите на зъбите възникват още в най-ранните етапи от развитието на детето. Те могат да засегнат както временното, така и постоянното съзъбие.

 

Устопазителите или т.нар. „шини“ (mouthguards) са средства за предпазване на зъбите и меките тъкани в устата от удари и травми. Шините се използват още като предпазно средство в някои спортове, в лечението на бруксизма, на темпоро-мандибуларната става, дори за домашно избелване на зъбите. Не на последно място варианти на шините могат да бъдат част от превенцията и лечението на сънната апнея.

 

Шините са широко разпространени в спортове като бокс, американски футбол, ръгби, баскетбол, фигурно пързаляне, хокей на лед, сноубординг, ски и много други.

 

Бруксизмът е състояние, при което пациентът несъзнателно стиска или скърца със зъби през деня или през нощта, по време на сън. Леките форми на бруксизъм не изискват лечение. По-тежките форми водят до заболявания на долночелюстната става, главоболие, травма на зъбите, понижена захапка. Шините при бруксизъм са един от методите за лечение и профилактика.

 

Къде можете да си направите такава шина?


Денталният лекар, заедно със зъботехник са тези, които могат да ви изработят индивидуална шина. Тя ще приляга плътно и ще предпазва оптимално вашите зъби и венци. Индивидуално направената шина може да предпази дори вашите стави от увреда.


Колко струва една такава шина?


Цената може да варира в различните дентални кабинети. Попитайте денталния си лекар колко ще ви струва преди да започнете етапите на изработката. Когато обсъдите цената за положения труд и рискът от загубата на зъбите ви, тогава цената ще ви се стори малка за тази полезна инвестиция. 

 

Колко време издържа шината?

 

В зависимост от възрастта, шината може да се нуждае от чести корекции. При подрастващите, постоянните зъби се появяват постепенно и застават на своето място. Така че е възможно шината да започне да става твърде тясна и тогава трябва да бъде поправена, за да пасне точно в устата.

 

Възрастните не се нуждаят от чести корекции, но шините са като всяка друга част от спортните екипировки-нуждаят се от честа проверка и замяна. Препоръчително е, редовно да носите вашите шини за проверка от вашия стоматолог.

 

Шините се изработват по предварително взет от устата отпечатък в денталния кабинет. Отпечатъкът се изпраща на зъботехника, който изработва шината. 

 

Съществуват и по-скъпи шини, които преди да се поставят в устата се поставят в гореща вода и стават пластични. Само така омокрени и пластични, могат да се поставят върху зъбите. Те обаче не са за предпочитане, защото не прилягат хубаво върху зъбите. Освен това не са удобни за носене. Те могат да паднат и дори да се счупят. 

 

За стимулиране на децата да носят подобни шини по време на тренировки, се изработват цветни шини. Те могат да бъдат раирани, оцветени в разцветката на любимия отбор или просто в любимия цвят. Това помага в мотивацията на децата в превенция на техните зъби.

 

Какво да направите, ако си счупите зъб?

  • Ако намерите зъба или част от него и той е чист, върнете го обратно на мястото му. Ако не можете да го сложите на мястото му, потопете го в чаша с прясно мляко или го дръжте в устата си. Отидете веднага на зъболекар!
  • Не се паникьосвайте;
  • Отидете на зъболекар, колкото е възможно по-скоро;
  • Изпийте болкоуспокоително, ако болката е нетърпима, но не пийте аспирин или лекарство съдържащо ацетилсалицилова киселина, за да не увеличите кървенето;
  • Не почиствайте зъба, не го оставяйте да изсъхне;


Не поставяйте аспирин, нито пък скилидка чесън в раната.

Колкото по-скоро зъбът бъде поставен на мястото си, толкова по-големи са неговите шансове да се запази. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter